Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 500.000 οι θέσεις εργασίας - Εμφανώς μικρότερο το ποσοστό από τις αρχικές εκτιμήσεις

tags :
ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 500.000 οι θέσεις εργασίας - Εμφανώς μικρότερο το ποσοστό από τις αρχικές εκτιμήσεις
Το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας των ΗΠΑ αναθεωρεί τα στοιχεία του
Οι ΗΠΑ φαίνεται να δημιούργησαν 500.000 θέσεις εργασίας λιγότερες από το 2018 και σίγουρα από τις αρχές του 2019, εν αντιθέσει με τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Η αμερικανική οικονομία έχει δημιουργήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας λιγότερες από όσες δημοσίευσε αρχικά το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναθεώρηση αριθμών από τα στάδια της μεγάλης ύφεσης του 2009.
Οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι η οικονομία δεν είχε και μεγάλα κέρδη από τις προηγούμενες μειώσεις φόρων της κυβέρνησης Trump. Αντιθέτως υποδεικνύουν ότι η οικονομία είναι ελαφρώς ασθενέστερη από όσο πίστευαν και αυτό μπορεί να δώσει ακόμα έναν λόγο στην Federal Reserve να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο 2019.
"Αυτό βγάζει νόημα μιας και η μέση μηνιαία αύξηση 233.000 θέσεων το 2018 ήταν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Η αγορά εργασίας έχει γίνει πλέον κλειστή και είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να βρίσκουν εξειδικευμένους εργαζόμενους", δήλωσε ο Stephen Stanley της Amherst Pierpont Securities.
Η μέση αύξηση της απασχόλησης κατά 233.000 θέσεις - η ισχυρότερη εδώ και 3 χρόνια- θα μπορούσε να μειωθεί σε 180-185.000 εκτιμούν οι οικονομολόγοι.
Οι λιγότερες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία (175.000 θέσεις), λιανοπωλητές (146.000) και σε επαγγελματικές υπηρεσίες (163.000).
Οι αναθεωρήσεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αλλά τις περισσότερες φορές είναι πολύ μικρές.
Η τρέχουσα αντικατοπτρίζει μία προσαρμογή 0,3% αν και ο αριθμός δεν είναι τελικός. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2020.

Ελάχιστη η αύξηση στους μισθούς

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι κατά πόσον τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταλήγουν να δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν.
Η ωριαία αύξηση των μισθών βρέθηκε μόλις λίγο πάνω από το 3% ετησίως, μια εκπληκτικά μικρή αύξηση, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών (3,7%). Οι κλειστές αγορές εργασίας οδηγούν συνήθως σε ετήσιες αυξήσεις μισθών έως και 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης