Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η απουσία μέχρι τώρα κεντρικής οικονομικής πρότασης στην Ελλάδα και γενναίων μεταρρυθμίσεων, δεν ενθουσιάζει τους ξένους

Η απουσία μέχρι τώρα κεντρικής οικονομικής πρότασης στην Ελλάδα και γενναίων μεταρρυθμίσεων, δεν ενθουσιάζει τους ξένους
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει σπείρει προθέσεις, έχει δημιουργήσει προσδοκίες και το ακόμη σημαντικότερο έχει θέσει υψηλούς στόχους.
Η απουσία μέχρι τώρα μιας μεγάλης κεντρικής οικονομικής πρότασης στην Ελλάδα και μιας γενναίας μεταρρύθμισης που θα ενθουσιάσει τις διεθνείς αγορές…ίσως εν μέρει να δικαιολογείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις πρόσφατα ανέλαβε την εξουσία.
Όμως εάν αυτή η αίσθηση της απουσίας διατηρηθεί για ορισμένους ακόμη μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ θα χάσει το πολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα.
Στον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι απουσιάζει η κεντρική ιδέα.
Για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής εστιάζεται η κυβέρνηση στο Ελληνικό και στην αποφασιστικότητα του Ά. Γεωργιάδη ο οποίος ομολογουμένως προσπαθεί να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Όμως το Ελληνικό δεν αποτελεί την μεγάλη μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Συν τοις άλλοις για να αγγίξει την κοινωνία αυτό που θα συμβεί στο Ελληνικό θα απαιτηθούν 4-5 χρόνια.
Η οικονομία χρειάζεται μια γενναία κεντρική οικονομική πρόταση και μια γενναία μεταρρύθμιση.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί την μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη πλευρά είναι ότι μειώνονται τα έσοδα τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν.
Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεκινάει ένα γύρο επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες με στόχο να πάρει το πράσινο φως για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η άποψη του γάλλου Προέδρου Makron δεν έχει καμία σημασία.
Αντιθέτως η θέση της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει σημασία γιατί θα αποδείξει η Γερμανία εάν εγκαταλείπει σταδιακά την βασική ιδεολογική και πολιτική γραμμή που χάραξε ο Schaeuble σε όλη την Ευρώπη… την πολιτική λιτότητας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι έστω και τμηματικά 0,50% το 2021 και 0,50% το 2022 να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή από 3,5% να μειωθεί αρχικά σε 3% και ακολούθως σε 2,5%.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι απουσιάζει ο ισχυρός καταλύτης ειδικά μια εποχή οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη με τις χώρες να έχουν εναποθέσεις τις ελπίδες τους στην ΕΚΤ και στην χαλαρή – αλλά εντελώς λανθασμένη – πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καθαρό σχέδιο δράσης.
1)Χρειάζεται ένα σχέδιο που να παρουσιάσει με χρονοδιάγραμμα πότε θα ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες.
Η παρουσία του κράτους μέσω του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες θα είναι πολλαπλώς ευεργετική εξέλιξη για την οικονομία.
Το ΤΧΣ με 40,3% στην Εθνική, στην Πειραιώς 26%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,4% κρατάει τις μετοχές σε αδράνεια.
Επίσης η παρουσία του ΤΧΣ λειτουργεί ως φόβητρο για τους επενδυτές.
Χρειάζεται Εθνική και Πειραιώς το ΤΧΣ να αποχωρήσει και νέοι ιδιώτες επενδυτές να εμφανιστούν στο τραπεζικό προσκήνιο.
Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών είναι μια τραπεζική και χρηματιστηριακή μεταρρύθμιση αλλά θα φέρει έσοδα στο κράτος και θα φέρει ενεργητικούς επενδυτές στις τράπεζες.
Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι καίριας σημασίας.
Όταν σχεδόν όλοι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο δράσης για την ΔΕΗ… το bankingnews υποστήριζε ότι ενώ όντως οι προθέσεις Χατζηδάκη του υπουργού Ενέργειας είναι σαφείς…  οι εξελίξεις θα απογοητεύσουν.
Μόνη χειροπιαστή εξέλιξη θα είναι η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών αρκεί να μην εμπλακεί η διαδικασία σε μια διελκυστίνδα πολλών ενδιαφερομένων.
Επίσης παρά την άρνηση των τραπεζών τα δάνεια της ΔΕΗ πρέπει να αναδιαρθρωθούν ώστε η εταιρία να κερδίσει χρόνο.
Όλες οι υπόλοιπες ενέργειες π.χ. πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ θα καθυστερήσει και θα έχει μικρό οικονομικό εκτόπισμα.
Τα ΕΛΠΕ και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του θα αποτελέσει πρόβλημα γιατί ενώ τα ΕΛΠΕ είναι μια κερδοφόρος και στρατηγικού χαρακτήρα εταιρία… το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι ελάχιστο.
Κάποτε η Aramco υποστήριζε ότι διυλιστήρια θα έχουν φθίνουσα πορεία και τουλάχιστον επενδυτικά δικαιώνεται.
Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θα είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει σπείρει προθέσεις, έχει δημιουργήσει προσδοκίες και το ακόμη σημαντικότερο έχει θέσει υψηλούς στόχους.
Πολλά από αυτά που έχει εξετάσει δεν θα υλοποιηθούν, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της στην περίπτωση που ο πήχης των στόχων εκ των πραγμάτων χαμηλώσει.
Στους επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου η Ελλάδα συνεχίζει να είναι χαμηλά στις προτεραιότητες.
Μπορεί η νέα κυβέρνηση να είναι ιδεολογικά πιο φιλική στους επενδυτές αλλά... περιμένουν έργα με σαφείς και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης