Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το Βερολίνο, στο Παρίσι ο Johnson – Όχι Macron στο βρετανικό αίτημα για το backstop

Μετά το Βερολίνο, στο Παρίσι ο Johnson – Όχι Macron στο βρετανικό αίτημα για το backstop
Αχτίδα ελπίδας από την καγκελάριο Merkel ότι τις επόμενες 30 ημέρες θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για το backstop
Μετά την χθεσινή επίσκεψη του στο Βερολίνο και τη συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 22/8 στο Παρίσι όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Όπως είναι αναμενόμενο το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών Macron – Johnson θα είναι το θέμα του Brexit και η πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού να προχωρήσει την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ έως τις 31/10 είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία.
Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Macron θα έχει ένα φιλικό αλλά ειλικρινές γεύμα εργασίας με τον Johnson, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει πως δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας και ότι δεν θα καταργηθεί το backstop.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Macron υποστήριξε ότι υπάρχει μια «δημοκρατική κρίση στη Μ. Βρετανία σχετικά με το Brexit», τονίζοντας ότι θα ζητήσει από τον Johnson να διευκρινίσει τις προθέσεις και τις προτάσεις του καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού για κατάργηση του backstop όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα, δεδομένου ότι αυτό το θέμα έτυχε διαπραγματεύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι εάν έκανε κάτι τέτοιο, τότε η ΕΕ θα έμενε με μια απαράδεκτη επιλογή, να διαλέξει δηλαδή είτε να προστατεύσει την εσωτερική της αγορά είτε να διατηρήσει την ειρήνη στην Ιρλανδία.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τη Μ. Βρετανία στη διαχείριση αυτής της εσωτερικής δημοκρατικής κρίσης αλλά δεν πρέπει να καταστούμε όμηροι αυτής ούτε να την εξάγουμε» είπε ο Macron, την ώρα που στο Παρίσι αρχίζει να επικρατεί το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
 
Ελπίδες από Merkel για συμβιβασμό

Πάντως κατά την χθεσινή συνάντηση του Johnson με την Merkel, η καγκελάριος άφησε να φανούν κάποιες αχτίδες ελπίδας για την εύρεση μιας κοινής λύσης για το backstop.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι Βρετανία και ΕΕ θα μπορούσαν να βρουν μια λύση στο επίμαχο σημείο του ιρλανδικού «backstop» μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, σε μια πιθανή ένδειξη προθυμίας συμβιβασμού με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Το “backstop” αποτελούσε από την αρχή μια εναλλακτική επιλογή μέχρις ότου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», δήλωσε η Merkel πριν από τις συνομιλίες της με τον Johnson.
«Λέγεται ότι πιθανώς θα βρούμε μια λύση σε δύο χρόνια.
Αλλά θα μπορούσαμε να βρούμε και μία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;», πρόσθεσε η Merkel.
«Θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», πρόσθεσε η Merkel.
«Και όπως ακριβώς καταφέραμε να συζητήσουμε και να λύσουμε ζητήματα με φαντασία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι μπορούν επίσης να βρεθούν τρόποι και σε αυτή την περίπτωση και αυτό θα είναι το καθήκον», συνέχισε.
«Και σε αυτό το σημείο, θα έλεγα, από τη γερμανική πλευρά, και γι’ αυτό θα μιλήσουμε σήμερα, ότι θα καλωσορίζαμε βέβαια μια έξοδο με συμφωνία από την ΕΕ, αλλά έχουμε πει επανειλημμένα ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι αν μια τέτοια συντεταγμένη έξοδος δεν επιτευχθεί», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
Johnson: Θέλουμε γρήγορη συμφωνία, αγκάθι το backstop

Από την πλευρά του ο Johnson υποστήριξε ότι η Βρετανία θέλει να καταλήξει σε μια γρήγορη συμφωνία για το Brexit, αλλά το «αντιδημοκρατικό» «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα θα πρέπει να απομακρυνθεί εξ ολοκλήρου, προκειμένου να αποφευχθεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
«Υπάρχουν αρκετά περιθώρια για μια συμφωνία», δήλωσε ο Johnson σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
«Θέλω απλώς να είμαι απολύτως σαφής με όλους τους Γερμανούς φίλους μας και με τη γερμανική κυβέρνηση ότι εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε την απομάκρυνση του “backstop”», δήλωσε ο Johnson κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Merkel.
«Αν όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τότε είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ωστόσο, και με μόλις 10 εβδομάδες να απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία είχε καταλήξει η προκάτοχός του Johnson, Theresa May.
Σημειώνεται ότι το λεγόμενο «backstop» θα απαιτούσε από τη Βρετανία να υπακούει σε ορισμένους κανόνες της ΕΕ, αν δεν μπορέσει να βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να διατηρηθούν αφανή τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
H βρετανική κυβέρνηση απαιτεί να διαγραφεί από το κείμενο της συμφωνίας ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (backstop), το οποίο ο Johnson χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» μέτρο, που «αντίκειται προς την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης