Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δίλημμα της Fed για τα επιτόκια - Τι αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 30-31 Ιουλίου 2019

Το δίλημμα της Fed για τα επιτόκια - Τι αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 30-31 Ιουλίου 2019
Διχασμένα τα στελέχη της Fed σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων
Τα στέλεχη της Federal Reserve ήταν βαθιά διχασμένα σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να μειώσουν τα επιτόκια. Αποφάσισαν όμως να συμμαχήσουν δίνοντας το μήνυμα ότι δεν βρίσκονταν σε προκαθορισμένη πορεία προς περισσότερες περικοπές, κάτι το οποίο δεν είναι πιθανό να ικανοποιήσει τον πρόεδρο Trump.
Αυτο έδειξαν τα πρακτικά από την διήμερη συνεδρίαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (21/8). Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων ήταν 8-2, κάτι που δείχνει ότι η συζήτηση προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεησ.
Δύο μέλη της επιτροπής ήταν υπέρ μιας μεγαλύτερης περικοπής στα επιτόκια, για να βοηθήσει την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ άλλα μέλη δεν επιθυμούσαν καμία απολύτως αλλαγή.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εμφάνιση του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, αύριο (23/8). Φαίνεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής δεν θέλει να δώσει στον Trump την περαιτέρω μείωση που επιθυμεί.
"Με εξέπληξε πραγματικά το πόσο διχασμένοι ήταν μέσα στην Fed", δήλωσε η Mary Ann Hurley της D.A. Davidson στο Σιάτλ, τονίζοντας ότι οι τράπεζες νιώθουν ότι βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.
Όπως φαίνεται στα πρακτικά από τους συμμετέχοντες δεν είχαν όλοι δικαίωμα να ψηφίσουν. Μόνο 5 από τους 12 προέδρους των περιφερειακών παραρτημάτων της Fed έχουν δικαίωμα ψήφου σε κάθε συνεδρίαση. Επομένως μπορεί η διάσπαση να την μεγαλύτερη εάν ψήφιζαν όλοι.
Ταυτόχρονα τα πρακτικά έδειξαν μεγάλη ανησυχία στους κύκλους των υπευθύνων χάραξης της πολιτικής σχετικά με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, τις εμπορικές εντάσεις και τον υποτονικό πληθωρισμό.
Η Fed λοιπόν έχει υποστεί πολύ μεγάλη πίεση να μειώσει τα επιτόκια. Παρ' όλα αυτά στη συνάντηση που είχαν οι υπέυθυνοι της τράπεζας το διήμερο 30-31 Ιουλίου 2019, δεν θέλησαν να δώσουν την εντύπωση ότι σχεδίαζαν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.
Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Fed είναι ότι είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες είτε πρόκειται για εντάσεις στο εμπόριο είτε για το Brexit.
Λίγο μετά την δημοσίευση των πρακτικών οι αποδόσεις σε μακράς διάρκειας ομόλογα αυξήθηκαν. Το 10ετές ανέβηκε περίπου στο 1.5%, ενώ το 30ετές σημείωσε άνοδο άνω του 2%.
Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γιεν και του ελβετικού φράγκου.
Η συνάντηση της Fed περιελάμβανε επίσης συζήτηση σχετικά με πιθανές αλλαγές στην προσέγγισή της όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής. Ορισμένοι δήλωσαν ότι η Fed θα μπορούσε να είναι πιο επιθετική στη χρήση αγορών ομολόγων για την καταπολέμηση της ύφεσης του 2007-09.
Ωστόσο ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να εξαλειφθεί το ρίσκο, ακόμη κι όταν το επιτόκιο της Fed θα πλησιάζει στο μηδέν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης