Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σύνοδος της G7 μπορεί να μην καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν για πρώτη φορά στην ιστορία

tags :
Η Σύνοδος της G7 μπορεί να μην καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν για πρώτη φορά στην ιστορία
Αίνιγμα η στάση του απρόβλεπτου Trump
Θα είναι η πρώτη φορά από το 1975 που η σύνοδος μπορεί να μην εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, σημάδι πως η κρίση και οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών βαθαίνουν.
Εκτός από το εμπόριο και το περιβάλλον, οι αναλυτές θεωρούν ότι το Brexit, οι ανισότητες, τα θέματα με την Ρωσία, αλλά και η πιθανή φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Emanuel Macron, δήλωσε πως θεωρεί ότι την δεδομένη στιγμή ένα κοινό ανακοινωθέν θα είναι μία "άσκοπη άσκηση".
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην απόφαση του Donald Trump να αποσυρθεί από την συμφωνία για το κλίμα και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τακτική που απομακρύνει την πιθανότητα σχηματισμού κοινού μετώπου.
Η εξασφάλιση μιας συμφωνίας στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής των G7 καθίσταται κάθε χρόνο και δυσκολότερη, εν μέρει γιατί οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την προτίμησή τους στη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών.

Τι στάση θα κρατήσει ο Trump;

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ο απρόβλεπτος Donald Trump. "Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνει ο Trump, και πρέπει να προετοιμαστούμε για κάποιες εκπλήξεις", δήλωσε η Agathe Demarais, της Economist Intelligence Unit.
Η Γαλλία επί της ουσίας θέλει να αποφύγει η Σύνοδος να γίνει G6+1.
To 2018 στην Σύνοδο στην Οτάβα ο Trump αποχώρησε νωρίτερα και αρνήθηκε να υπογράψει την συλλογική τελική ανακοίνωση, ενώ ασχολήθηκε με το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Καναδά.
Ο Macron, ως οικοδεσπότης της συνόδου θα προσπαθήσει να αποφύγει η G7 να μετατραπεί σε ενοχλητικό χάος, αλλά το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν οι ηγέτες πού ακριβώς βρίσκεται το κάθε άλλο παρά αρραγές μέτωπο.
Εκτός από το περιβάλλον και το εμπόριο, σημαντικό θέμα αποτελεί ο φόρος 3% στις ψηφιακές επιχειρήσεις που επιθυμεί ο E. Macron.
Ο Trump είχε ανταπαντήσει λέγοντας πως θα επιβάλει δασμούς στο γαλλικό κρασί και ξεκίνησε έρευνα για τον ψηφιακό φόρο.
"Αυτό είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα. Η Γαλλία θέλει μεν να τον επιβάλει, οι περισσότεροι τεχνολογικοί γίγαντες είναι από τις ΗΠΑ", σημείωσε η Demarais.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο (24-25/8) στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης