Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω φόβων για ύφεση, στο -0,47% ο DAX - Πτώση -1,05% για FTSE 100 λόγω στερλίνας

Απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω φόβων για ύφεση, στο -0,47% ο DAX - Πτώση -1,05% για FTSE 100 λόγω στερλίνας
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% κι έκλεισε στις 374,29 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (22/8/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των πρακτικών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στην πολιτική κρίση της Ιταλίας και στο Brexit.

Image

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τη νέα αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ, που ενέτεινε περαιτέρω τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση.
Νευρικότητα στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων πυροδότησαν οι δηλώσεις δυο κορυφαίων στελεχών της Fed, που έδειξαν να διαφωνούν με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.
Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Esther George, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα δεν έπρεπε να είχε μειώσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, τονίζοντας ότι, κατά την άποψή της, δεν απαιτούνταν από τις παρούσες συνθήκες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% κι έκλεισε στις 374,29 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,47% στις 11.747,04 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 5.388,25 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,14% στις 20.816,99 μονάδες.

Image
Image
Image

Την ίδια ώρα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,05% κι έκλεισε στις 7.128,18 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την ισχυρή άνοδο της στερλίνας.

Image
Η στερλίνα ανήλθε σήμερα σε υψηλό τριών εβδομάδων, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του backstop έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της ΕΚΤ, ένα πακέτο δράσης το οποίο θα συνδυάζει τις μειώσεις επιτοκίων και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από μεμονωμένες δράσεις.
Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ περιλαμβάνουν τις μειώσεις επιτοκίων, την αγορά περιουσιακών στοιχείων και τις αλλαγές στο guidance για τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, τις ελπίδες για τη λήψη μέτρων στη Γερμανία μετρίασε η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bundesbank, η οποία δήλωσε σήμερα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική τόνωση.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, άνοδο κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2019, με τα στοιχεία της Markit να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στην Ιταλία, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, και την κατάρρευση της κυβέρνησης Salvini – Di Maio μπορεί να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε λιγότερο από 2 χρόνια και πάλι σε εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.
Άνοδο 1% σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη κινήθηκαν υψηλότερα.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο -0,641%, από -0,673% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας υποχώρησε στο 1,332%, από 1,337% χθες.
Τα «βλέμματα» στρέφονται πλέον στην ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στο Jackson Hole, που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας, με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, να αναμένεται να δώσει ομιλία αύριο (23/8).
Χθες, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δημοσίευσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, κατά την οποία είχε προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, η τράπεζα επιθυμεί να παραμείνει ευέλικτη στην εφαρμογή των αλλαγών της που σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική.
Τα πρακτικά έδειξαν ότι τα στελέχη της Fed ήταν βαθιά διχασμένα σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να μειώσουν τα επιτόκια.
Δύο μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ήταν υπέρ μιας μεγαλύτερης περικοπής στα επιτόκια, για να βοηθήσει την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ άλλα μέλη δεν επιθυμούσαν καμία απολύτως αλλαγή.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με τις πιθανότητας να διαμορφώνονται στο 93,5%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης