Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για τη γεωπολιτικά στρατηγική θέση, το πλούσιο υπέδαφος και για λόγους γοήτρου, θέλει τη Γροιλανδία ο Trump

tags :
Για τη γεωπολιτικά στρατηγική θέση, το πλούσιο υπέδαφος και για λόγους γοήτρου, θέλει τη Γροιλανδία ο Trump
Από το 1867 θέλουν οι ΗΠΑ να αγοράσουν την στρατηγικής αξίας Γροιλανδία – Προηγούμενη προσφορά ήταν του Truman το 1946 για 100 εκ. δολάρια
H αυξανόμενη στρατηγική αξία της Γροιλανδίας η οποία συνδέεται στενά με τις νέες λωρίδες θαλάσσιων μεταφορών του Βόρειου Ατλαντικού που ανοίγουν λόγω της τήξης των παγόβουνων, η μεγάλη καλυμμένη με πάγο επιφάνειά της κρύβει ένα υπέδαφος πλούσιο σε αναξιοποίητους φυσικούς πόρους, αλλά και λόγους γοήτρου έναντι της Κίνας, είναι που έχουν καταστήσει τη Γροιλανδία «πολύφερνη νύφη».
Το άκουσμα της πρότασης του προέδρου Donald Trump να αγοράσει την Γροιλανδία πολλά χείλη γέλασαν ειρωνικά, και πολλά κεφάλια κουνήθηκαν πέρα δώθε από την «παράλογη πρόταση», όπως τη χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen έχει ονομάσει την έννοια «παράλογο». Έχει πυροδοτήσει μια διπλωματική σειρά ειδών.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Trump για τη Γροιλανδία είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της αυξανόμενης γεωπολιτικής σημασίας του νησιού, που έχει τραβήξει ακόμη και την προσοχή της Κίνας. Δεν είναι νέα ωστόσο:
Η διοίκηση του Trump δεν είναι η πρώτη που κάνει μια έρευνα για την αγορά του νησιού. Ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει το νησί το 1946 με 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και προηγούμενες προσπάθειες να αγοράσει το νησί τεντώσει πίσω στο 1867.
Οι λόγοι είναι δύο: 1. η αυξανόμενη στρατηγική αξία της Γροιλανδίας συνδέεται στενά με τις νέες λωρίδες θαλάσσιων μεταφορών του Βόρειου Ατλαντικού που ανοίγουν λόγω της τήξης των παγόβουνων, και 2. Η μεγάλη καλυμμένη με πάγο επιφάνειά της κρύβει ένα υπέδαφος πλούσιο σε αναξιοποίητους φυσικούς πόρους.
Οι νέες θαλάσσιες λωρίδες έχουν μειώσει δραματικά τους χρόνους των θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών, οι οποίες γενικά περιλαμβάνουν το ταξίδι μέσω των καναλιών του Παναμά ή του Σουέζ.
Η «βαριά βιομηχανία» της Γροιλανδίας είναι η αλιεία της και αρκετά πιο πίσω ακολουθεί ο τουρισμός. Ωστόσο, το νησί έχει τραβήξει το βλέμμα των δύο υπερδυνάμεων, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας είναι επίσης οι τεράστιοι φυσικοί πόροι που κρύβει στο υπέδαφος κάτω από τα στρώματα πάγου που καλύπτουν την επιφάνειά της, όπως ο άνθρακας, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το σιδηρομετάλλευμα και τα σπάνια ορυκτά.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχουν διεξαχθεί αποστολές για να εκτιμηθεί η έκταση των πόρων του έθνους, η πραγματική ποσότητα είναι άγνωστη.
Η Κίνα, η οποία εμπλέκεται σε εμπορική μάχη με τις Η.Π.Α., είχε προηγουμένως δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός «Πολικού Δρόμου του Μετάξιού» όπου το εμπόριο θα διεξάγεται μέσω των βόρειων ατλαντικών οδών. Η Κίνα έχει ήδη από το 2018 προτείνει την κατασκευή νέων αεροδρομίων και εγκαταστάσεων εξόρυξης στη Γροιλανδία το 2018, αλλά τελικά απέσυρε την προσφορά της.
«Η Κίνα δεν κάνει προτάσεις για σημαντικές επενδύσεις σε μια χώρα αν δεν είναι στρατηγικά σημαντική. Ιδίως αν αυτή τη σημασία την αναγνωρίζουν και πολλά άλλα.
Αν επιλέγεις να επενδύσεις πολλά σε μια μικρή χώρα σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις πολλά,  επισημαίνει ο Michael Sfraga, διευθυντής του Polar Institute στο Κέντρο Wilson.
Ωστόσο, μια έκθεση του Πενταγώνου στις αρχές του έτους υπογράμμιζε πως η Δανία «εξέφρασε δημόσια ανησυχία για το ενδιαφέρον της Κίνας για τη Γροιλανδία».
Στη συνέχεια η έκθεση επισημαίνει πως «Η έρευνα θα μπορούσε να απαιτήσει και υποστηρίξει μια ενισχυμένη κινεζική στρατιωτική παρουσία στον Αρκτικό Ωκεανό, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποβρυχίων στην περιοχή ως αποτρεπτικό παράγοντα κατά των πυρηνικών επιθέσεων».
Όμως, η Γροιλανδία και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να φιλοξενεί αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές στο νησί.
Η αεροπορική βάση Thule, η βορειότερη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Αμερικής, λειτουργεί από το 1943 στη Γροιλανδία και διαθέτει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων και σύστημα παρακολούθησης μέσω δορυφόρου.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η επιθυμία των ισχυρών του κόσμου να πάρουν στα χέρια τους περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και της Αρκτικής, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή.
«Υπάρχουν οικονομικές ευκαιρίες παρόμοιες με τη Γροιλανδία σε ολόκληρη την Αρκτική», δήλωσε ο Heather A. Conley, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, την Ευρασία και την Αρκτική στο Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών.
Η περιοχή φιλοξενεί «μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος και ψευδαργύρου στον κόσμο», επισημαίνει, αλλά «υπάρχει κόστος για την εξόρρυξή τους, κόστος για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν στην Αρκτική και τη Γροιλανδία».
Η Γροιλανδία, η οποία φιλοξενεί περίπου 58.000 άτομα πληθυσμό, Δανούς που απολαμβάνουν καθεστώς αυτοδυναμίας από τη Δανία από το 1979. Είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και το 80% των 811.000 τετραγωνικών μιλίων της είναι παγωμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης