Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς εκτόνωση η κρίση στην Ιταλία – Διάθεση συναίνεσης από Salvini και Di Maio – Την Τρίτη (27/8) οι νέες επαφές Mattarella - πολιτικών αρχηγών

tags :
Προς εκτόνωση η κρίση στην Ιταλία – Διάθεση συναίνεσης από Salvini και Di Maio – Την Τρίτη (27/8) οι νέες επαφές Mattarella - πολιτικών αρχηγών
Χαμηλούς τόνους κράτησαν οι επικεφαλής των κορυφαίων κομμάτων της Ιταλίας - Την Τρίτη (27/8) οι νέες διαπραγματεύσεις
Ενδείξεις ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο ισχυρή όσο εμφανίστηκε αρχικά, άφησαν τόσο ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini όσο και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio.
Σημειώνεται ότι σήμερα 22/8 οι αρχηγοί όλων των κομμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου είχαν επαφές με τον πρόεδρο της χώρας, Sergio Mattarella, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει περισσότερο χρόνο στα κόμματα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για νέα κυβέρνηση.
Σε διάγγελμά του τόνισε ότι οι νέες επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27/8 και όχι αύριο Παρασκευή (23/8) όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

Ανοιχτός ο Salvini σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ανοιχτή την πόρτα σε μια νέα συμφωνία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων άφησε σήμερα (22/8/2019) ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, τονίζοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να επιθυμεί εκλογές.
Όπως δήλωσε ο Salvini, θα ήταν πρόθυμος να διορθώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, εάν το τελευταίο υιοθετούσε μια πιο εποικοδομητική στάση απέναντι στις πολιτικές της Lega.
«Ο Luigi Di Maio εργάστηκε καλά και προς το συμφέρον αυτής της χώρας... εάν θέλει να επανεκκινήσουμε την κυβέρνηση και να επανεκκινήσουμε τη χώρα, είμαστε έτοιμοι, χωρίς προκαταλήψεις», δήλωσε ο Salvini, μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, Sergio Mattarella.

Di Maio: Δεν θα αφήσουμε το πλοίο να βυθιστεί – Είμαστε έτοιμοι για κυβέρνηση συνεργασίας

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε το πλοίο να βυθιστεί», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Mattarella.
Υπογράμμισε ότι στόχος τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του είναι ο σχηματισμός μίας νέας ισχυρής κυβέρνηση, χωρίς, πάντως, να απαντήσει εάν αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω μίας νέας συνεργασίας με τον Salvini ή μέσω συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων έφερε στο Mattarella 10 πολιτικές υποσχέσεις ότι «είναι προτεραιότητα για τους Ιταλούς», είπε ο Di Maio.
Μεταξύ αυτών, είπε, ήταν ένας νόμος που ρυθμίζει τις συγκρούσεις συμφερόντων, προωθεί την αναμόρφωση της κρατικής RAI, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών στους 600 από 945.

Αυξάνονται τα εμπόδια για συνεργασία Δημοκρατικού Κόμματος-Κινήματος των Πέντε Αστέρων

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (PD) δυσκολεύει τις πιθανότητες για πιθανή συγκυβέρνηση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, καθιστώντας πιθανή συνεργασία όλο και πιο μακρινή και φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στην χώρα, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο ηγέτης του PD, Nicol Zingaretti έθεσε πέντε όρους που πρέπει να γίνουν δεκτοί σε περίπτωση συνεργασίας: να δοθεί κεντρικό ρόλος στο κοινοβούλιο, να βασίζεται η οικονομική ανάπτυξη στην προστασία του περιβάλλοντος, σε αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Αυτά δεν φάνηκαν πολύ υψηλά εμπόδια για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αλλά ο Zingaretti προσέθεσε πως δεν θα δώσει νέα εντολή στον απελθόντα Conte, τεχνοκράτη που βρίσκεται κοντά στο Κίνημα.
Παράλληλα ζήτησε να συμφωνήσει το Κίνημα στην κατάργηση νόμων για την ασφάλεια και την μετανάστευση (νόμοι που εγκρίθηκαν κατά την συγκυβέρνηση του Κινήματος με την Λέγκα), να αναθεωρήσει ένα σχέδιο μείωσης των νομοθετών σε 600 (από 945) και βέβαια να υπάρξει συμφωνία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πάντως, το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί τους όρους του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς τα θεωρεί εκβιασμό.

Zingaretti (Δημοκρατικό Κόμμα): Κυβέρνηση αλλαγής ή πρόωρες εκλογές

Την θέση ότι είτε θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση αλλαγής είτε η Ιταλία θα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές διατύπωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Nicola Zingaretti, ο οποίος υποστήριξε κατόπιν της συνάντησης του με τον πρόεδρο Sergio Mattarella ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι διαθέσιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση αλλαγής εφόσον γίνουν δεκτοί οι 5 όροι του.
«Εκφράσαμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόθεση μας να εξετάσουμε το σχηματισμό μιας διαφορετικής πλειοψηφίας και την έναρξη μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας κυβέρνησης.
Λέμε όχι στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με οποιοδήποτε κόστος.
Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση αλλαγής με εναλλακτικές πολιτικές απέναντι στη Δεξιά, με ένα νέο και σταθερό πρόγραμμα, με μια ευρεία κοινοβουλευτική βάση που θα δίνει ελπίδα στους Ιταλούς.
Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, το λογικό αποτέλεσμα της κρίσης είναι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, για τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι είναι «χρήσιμο» να δοκιμάσουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής, για την οποία έχουμε ήδη θέσει τις πρώτες μη διαπραγματεύσιμες αρχές μας, με πρώτη από όλες την επαναβεβαίωση της αφοσίωσης της Ιταλίας στην Ευρώπη» υποστήριξε ο Zingaretti.

Berlusconi (Forza Italia): Ή κυβέρνηση κεντροδεξιάς ή εκλογές

Ή κυβέρνηση κεντροδεξιάς από την παρούσα Βουλή ή εκλογές ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της Forza Italia Silvio Berlusconi ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
«Μια κυβέρνηση που γεννιέται στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποτελέσει μια σταθερή κυβέρνηση, συνιστά προδοσία των ψηφοφόρων.
Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να δημιουργηθεί στο εργαστήριο.
Υπάρχει βαθιά ανησυχία για αυτή την κυβερνητική κρίση που έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα.
Μια πλειοψηφία που κλίνει έντονα προς τα αριστερά, θα είναι επικίνδυνη για τις επιχειρήσεις και για τις ελευθερίες των πολιτών»  υποστήριξε ο Berlusconi, ο οποίος έθεσε τη δική του πρόταση.
«Η Κεντροδεξιά έχει την πλειοψηφία όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές και είναι αυτή που έχει την πλειοψηφία στην Ιταλία.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κεντροδεξιά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που να ανταποκρίνεται στα αισθήματα των Ιταλών.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο μόνος δρόμος είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών» είπε ο Berlusconi.

Meloni (Fratelli d’Italia): Ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές

Την θέση ότι ο μόνος δρόμος για την Ιταλία είναι να οδηγηθεί σε εκλογές διατύπωσε η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia, Giorgia Meloni, η οποία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και διαβουλεύσεων για το εάν μπορεί μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.
«Οι εκλογές είναι το μόνο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο σέβεται την Ιταλία, τα συμφέροντα της, το λαό της και το Σύνταγμα.
Εάν ο Mattarella αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο του να δώσει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει να την εμπιστευθεί σε έναν κεντροδεξιό προκειμένου να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση» υποστήριξε η Meloni, η οποία αναφέρθηκε και στην προοπτική μιας κυβέρνησης Δημοκρατικού Κόμματος και Κινήματος 5 Αστέρων.
«Η υπόθεση να σχηματιστεί μια κυβέρνηση Μ5S και PD είναι για μένα άσεμνη διότι αλλάζει διαμετρικά τις πολιτικές για τη μετανάστευση, για τα δημοσιονομικά, για την ΕΕ» υπογράμμισε η Meloni.
«Λέμε όχι σε μια κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αλλά όχι ανάμεσα στους πολίτες.
Θα ήταν ασέβεια της λαϊκής βούλησης και της Δημοκρατίας μας.
Ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, είναι να πάμε σε εκλογές.
Οτιδήποτε άλλο θα διαρκέσει μερικούς μήνες μόνο.
Άνθρωποι που χθες αντάλλασσαν προσβλητικά σχόλια, δεν μπορούν σήμερα να πάνε σε συμφωνία.
Η αλήθεια είναι ότι ο Mattarella είναι αναγκασμένος να επιλέξει μεταξύ δύο διαφορετικών συνταγματικών προβλέψεων: τη μια που του ζητά να διακριβώσει εάν υπάρχει μια νέα πλειοψηφία και την άλλη που λέει ότι η κυριαρχία ανήκει στο λαό» είπε η Maloni.
«Άκουσα τον Salvini και πιστεύω ότι αν πάμε σε εκλογές, θα μπορούσε να σχηματιστεί σίγουρα μια κυβέρνηση από τη Lega και τους Fratelli d’ Italia ενώ θα δούμε τι θα κάνει η Forza Italia.
Σίγουρα πάντως θα υπάρξει μια πλειοψηφία» υποστήριξε η Meloni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης