Κουμουτσάκος: Διάτρητο το σύστημα για το μεταναστευτικό – Δεν διορθώνεται σε ένα μήνα

Κουμουτσάκος: Διάτρητο το σύστημα για το μεταναστευτικό – Δεν διορθώνεται σε ένα μήνα
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληπτική ανεκτικότητα και ανικανότητα
Διάτρητο χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος το σύστημα για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να διορθωθεί μέσα σε έναν μήνα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κουμουτσάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την για ιδεοληπτική ανεκτικότητα και ανικανότητα.
Όπως είπε ο κ.Κουμουτσάκος, «έχουν χαθεί, δεν εντοπίζονται αλλοδαποί για τους οποίους έχουν βγει τελεσίδικες αποφάσεις βάσει των οποίων δεν δικαιούνται άσυλο.
Ωστόσο, τόνισε πως παρά τα προβλήματα 15 αλλοδαποί επέστρεψαν την Παρασκευή στην Τουρκία, ενώ προ 10 ημερών άλλη ομάδα αλλοδαπών επέστρεψε σε τρίτη χώρα.
«Θα αυξήσουμε τις επιστροφές, διότι ήταν κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω των ιδεοληψιών και της ανικανότητάς της» είπε ο κ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η επιστροφή αλλοδαπών δεν είναι απλώς «τους βάζουμε σε ένα φουσκωτό και τους περνάμε απέναντι» καθώς απαιτείται σωρεία γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ παραδέχθηκε ότι και η Τουρκία δυσχεραίνει τα πράγματα με τη στάση της.
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι επιστροφές ήταν μηδενικές» ενώ επικαλέστηκε τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, του είπε «δε μας κάνετε επιστροφές».
Πάντως, ανέφερε ότι και η ίδια η Τουρκία δεν συμμετέχει πλήρως στις επιστροφές, ως αντίδραση, αυξάνοντας μάλιστα τις μεταναστευτικές ροές, μετά την ανακοίνωση της ΕΕ για κυρώσεις εναντίον της τον Ιούλιο για τη συμπεριφορά της στην Κύπρο.
«Δεν υπάρχει αλληλεγγύη αυτή τη στιγμή.
Η Τουρκία πρέπει να εκριζώσει όλα τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών» υποστήριξε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα  υποδοχής σε Λέσβο και Σάμο.
«Στο Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο έχουμε 9.000 μετανάστες ενώ οι υποδομές έχουν δυνατότητα για 3.000.
Στη Σάμο έχουμε 6.000 ενώ οι υποδομές δεν είναι ούτε για 2.000.
Τα Κέντρα Υποδοχής είναι υπερχειλισμένα και στην ενδοχώρα οι αντίστοιχες δομές είναι στα όρια τους» είπε ο κ.Κουμουτσάκος.
Ερωτηθείς για την υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υποστήριξε πως το πλοίο δεν μπορεί να καταπλεύσει στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα θα τηρήσει τη στάση που οφείλει απέναντι στους συμμάχους μας, το πλοίο αυτό δεν μπορεί να έρθει στη χώρα, αυτή είναι η θέση του ΥΠΕΞ» είπε ο κ.Κουμουτσάκος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS