Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson Institute: Η πολιτική Trump φέρνει πιο κοντά μια παγκόσμια ύφεση

tags :
Peterson Institute: Η πολιτική Trump φέρνει πιο κοντά μια παγκόσμια ύφεση
Το εμπόριο είναι ένα καινούριο και επικίνδυνο έδαφος για την Federal Reserve
Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του παγκόσμιου εμπορίου που στήριζαν οι ΗΠΑ ως τώρα ήταν ότι οι τραπεζίτες των πλούσιων χωρών δεν χρειαζόταν να ενδιαφέρονται για το εμπόριο.
Μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση του εμπορίου που καλύπτει ένα μικρό μερίδιο του ΑΕΠ αλλά χωρίς μεγάλες ή απότομες αλλαγές και ασφαλώς τίποτα αρνητικό για την οικονομία.
Επειδή από την Ύφεση του 1930 δεν έχουμε άλλη εμπειρία εμπορικών πολέμων πήραμε το σύστημα σαν δεδομένο. Σαν αποτέλεσμα τα μοντέλα πρόβλεψης υποτιμούν τις ζημίες.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές καθυστερούν να υπολογίσουν το κόστος του εμπορικού πολέμου. Όχι μόνο υποτιμούν το κόστος αλλά υποτιμούν και τις πιθανότητες.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επενδυτές συνέχισαν να υποθέτουν ότι ο Trump ήταν επιθετικός μόνο στην διαπραγμάτευση και ότι θα άλλαζε θέση αν οι αγορές έπεφταν πολύ.
Αυτό ήταν εξαιρετικά λανθασμένο γι' αυτό και υπήρξαν προειδοποιήσεις ήδη από τον Μάιο του 2019 επειδή η ιδεολογική εχθρότητα του Trump προς το εμπόριο και την Κίνα ήταν αναμφισβήτητη. Οι ξένες κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι δεν είχε νόημα να διαπραγματευτούν μαζί του κι έτσι η σύγκρουση κλιμακώθηκε.
Τώρα επικρατεί ένας πανικός, γεμίζοντας τις αγορές κρατικών ομολόγων και διευρύνοντας το πραγματικό αποτέλεσμα των εμπορικών πολέμων στις επενδύσεις.
Μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2019 οι κίνδυνοι για μια ύφεση στις ΗΠΑ ήταν υπαρκτοί αλλά ακόμα χαμηλοί.
Όμως, με την αύξηση των δασμών στα κινεζικά αγαθά που ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Αύγουστο 2019 και τις απειλές για τις ισοτιμίες ο Trump κατόρθωσε να ξεπεράσει ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την κλιμάκωση της έντασης.
Πλέον η πιθανότητα για μια παγκόσμια ύφεση είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Απόντος του πανικού στην αγορά, αλλά με δεδομένο ότι υποτιμά τις ζημίες από το εμπόριο, η Fed είχε πολλούς λόγους να αποφύγει την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Το εγχειρίδιο των κεντρικών τραπεζών αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί η πραγματική προσαρμογή των τιμών και, στη συνέχεια, να περιμένουμε να αντιδράσουμε στις δευτερογενείς επιπτώσεις ζήτησης από τις αγορές.
Επίσης υπάρχει μία πεποίθηση στην FEd ότι δεν επεμβαίνει στην πολιτική του Trump ούτε αντιδρά σε κάθε εμπόδιο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Προτεραιότητα είναι να παρατηρήσει ποια στάση τηρείται και μετα να προβεί στις όποιες αποφάσεις.
Τέλος, υπάρχει μια απροθυμία να τροφοδοτηθεί η αφήγηση ότι η Fed ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς ή στις πολιτικές πιέσεις - κάτι που δεν θα εμπόδιζε τη δράση της τράπεζας βέβαια, δεδομένου ότι υπήρχαν σαφή σήματα ύφεσης.
Δεδομένης της κατάρρευσης στα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων και της συνεπακόλουθης νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, η Fed πρέπει να ενεργήσει επιθετικά απέναντι στον κίνδυνο της ύφεσης.
Αποτέλεσμα εικόνας για trump powell
Αλλά αν κατευθυνόμαστε σε μία πρώιμη ύφεση στις ΗΠΑ, η χαλάρωση των επιτοκίων και ακόμη και νέο QE μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή, εξαιτίας και της ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων.
Ακόμα χειρότερα, η περικοπή των επιτοκίων θα απευθυνθεί μόνο σε δευτερογενή αποτελέσματα ζήτησης. Η ανακατανομή και οι αναταραχές θα συμβούν έτσι κι αλλιώς. Η καταστροφή της εμπορικής ειρήνης λόγω της πολιτικής του Trump θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για επενδύσεις εναξάρτητα από το επίπεδο των επιτοκίων.
Οι οικονομίες της G7 είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκώς προετοιμασμένες για την επερχόμενη ύφεση αν βασιστούν μόνο στην νομισματική πολιτική. Δύσκολα η ύφεση θα σταματήσει αν δεν επικρατήσει ειρήνη στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης