Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ιράν προειδοποιεί πως διαθέτει πυραύλους υψηλής ακριβείας

tags :
Το Ιράν προειδοποιεί πως διαθέτει πυραύλους υψηλής ακριβείας
«Δεν χρειάζεται να πάμε στη Νέα Υόρκη για να ατιμετωπίσουμε τους Αμερικανούς, έχουμε πυραύλους υψηλής ακρίβειας να το πράξουμε και ο Trump το γνωρίζει»
Το Ιράν διαθέτει πυραύλους υψηλής ακρίβειας, τους οποίους δεν έχει διαφημίσει, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας, στρατηγός Qassem Taqizadeh, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.
Ο Taqizadeh δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για αυτά τα οπλικά συστήματα.
«Σήμερα έχουμε πολύ ακριβείς πυραύλους, τους οποίους δεν έχουμε προβάλει δημοσίως», είπε ο υφυπουργός, σύμφωνα με την πηγή αυτήν. «Οι Αμερικανοί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν χρειάζεται να πάμε στη Νέα Υόρκη για να τους αντιμετωπίσουμε. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στην περιοχή και για αυτό τον λόγο ο Ανώτατος Ηγέτης (σ.σ. ο Ayatollah Ali Khamenei) είπε ότι δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο μαζί μας», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani, ενσωμάτωσε στην υπηρεσία του δικτύου αεράμυνας της χώρας ένα σύστημα μακράς εμβέλειας το Bavar-373, μετά από τελετή στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Bavar («πιστεύω» στα Φαρσί) είναι το πρώτο μακράς εμβέλειας αντιπυραυλικό σύστημα που παράγεται από το Ιράν, συνεπεία των προβλημάτων στην παράδοση ρωσικών πυραύλων S-300 το 2010, λόγω διεθνών πιέσεων και παρά το γεγονός ότι εντάχθηκαν στην άμυνα της χώρας, έστω και μετά από καθυστέρηση χρόνων.
Με εμβέλεια άνω των 200 χλμ, το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA ανέφερε πως το Bavar-373 είναι καταλληλότερο για τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το σύστημα μπορεί να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς Patriot και ότι έχει τη δυνατότητα καταστροφής στόχων σε ύψος 27 χλμ- κάτι που το καθιστά ικανό για να αντιμετωπίζει επανδρωμένα αεροπλάνα, drones αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους.
Η παρουσίαση του Bavar-373 έγινε την Τρίτη εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Μιλώντας στην τελετή, ο Rouhani είχε πεί ότι το σύστημα είναι «καλύτερο από τους S-300, και πιο κοντά στους S-400».
Έρχεται μάλιστα, λίγο καιρό μετά την παρουσίαση του συστήματος αεράμυνας Khordad 15.
Αξίζει να αναφερθεί πως εδώ και χρόνια το Ιράν καταβάλει προσπάθειες εξασφαλίσει αυτάρκεια όσον αφορά στους εξοπλισμούς του, αναπτύσσοντας τη δική του πολεμική βιομηχανία, ωστόσο μεγάλο μέρος των εξοπλισμών που παράγει βασίζονται σε παλαιότερων γενεών δυτικά όπλα.
και πολύ πρόσφατα επίσης εγχώριας παραγωγής.
Πέρσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην οικονομία της Τεχεράνης με αφορμή την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης