Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της G7 χωρίς κοινό ανακοινωθέν - Trump: Θέλω ισχυρό Ιράν, δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της G7 χωρίς κοινό ανακοινωθέν - Trump: Θέλω ισχυρό Ιράν, δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος
Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
(upd17) Ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα (26/8) χωρίς κλοινό ανακοινωθέν η Σύνοδος Κορυφής της G7 στη Γαλλία, με τις συνομιλίες των ηγετών να επικεντρώνονται στα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής οικονομίας.
Αναμένονται οι δηλώσεις των προέδρων κκ Macron και Trump.
Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία, πρόκειται για δύο κορυφαίας σημασίας ζητήματα, στα οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες εντάσεις καθώς στο μεν θέμα της κλιματικής αλλαγής, πολλοί ηγέτες με πρώτο από όλους τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump διαφωνούν σε μια πολυμερή συνεργασία για το περιβάλλον στο δε ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας για την φορολογία στους «κολοσσούς» της τεχνολογίας, με το Παρίσι να θέλει αύξηση των φόρων και την Ουάσινγκτον να βλέπει "επίθεση" κατά αμερικανικών εταιρειών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η ομιλία του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος θα παρουσιάσει τον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής της G7 μιλώντας (στις 21:00 ώρα Ελλάδας) στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Μέχρι στιγμής τη Σύνοδο Κορυφής της G7 έχουν απασχολήσει κορυφαία θέματα όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, η επιβολή δασμών, οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο για τις οποίες μάλιστα καταγράφηκε συμφωνία καθώς και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε χθες Κυριακή 25/8 κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλίας ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, o οποίος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο του προκειμένου να επισημάνει ποιοι όροι θα μπορούσαν να οδηγήγουν σε μια αποκλιμάκωση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron ενώ επισημαίνεται ότι δεν συναντήθηκε με κανέναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Trump: Επιθυμώ ένα ισχυρό Ιράν, δεν θέλω αλλαγή καθεστώτος

Επιθυμώ ένα ισχυρό Ιράν και δεν επιδιώκω καμία αλλαγή του καθεστώτος υποστήριξε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος πάντως επεσήμανε πως είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ζουν οι Ιρανοί.
«Επιδιώκω ένα καλό, ισχυρό Ιράν, δεν θέλουμε μια αλλαγή καθεστώτος.
Έχετε δει πως αυτό λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια, και δεν έχει υπάρξει και τόσο καλό» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Trump, ο οποίος τόνισε ότι δεν τον εξέπληξε η πρόσκληση της Γαλλίας στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif και η παρουσία του στη Σύνοδο, καθώς όπως είπε, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τον είχε ενημερώσει και μάλιστα είχε ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν ήθελε να συναντηθεί με τον Zarif, αναφέροντας πως είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συνάντηση.
«Ήξερα ότι θα ερχόταν και σέβομαι το γεγονός ότι ήρθε.
Επιδιώκουμε να ξανακάνουμε το Ιράν πλούσιο ξανά, ας τους αφήσουμε να είναι πλούσιοι, ας τους αφήσουμε να τα πάνε καλά, εάν το θέλουν» είπε ο Trump, τονίζοντας ότι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ για το Ιράν είναι πολύ απλό, να μην γίνουν πυρηνική δύναμη.
«Πρέπει να σταματήσουν την τρομοκρατία.
Πιστεύω ότι θα αλλάξου, πραγματικά το πιστεύω.
Έχουν την ευκαιρία» είπε ο Trump.

Συνάντηση Trump με Merkel

Στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι συζήτησαν μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ.
«Η ΕΕ είναι τόσο σκληρή όσο και η Κίνα στα θέματα εμπορίου.
Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εξετάσω δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα» είπε ο Trump, ο οποίος χαρακτήρισε παραγωγική τη Σύνοδο Κορυφής της G7.
«Φτάσαμε σε συμφωνία σε πολλά θέματα με τη Merkel συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου»  υποστήριξε ο Trump, επισημαίνοντας ότι υπήρξε συμφωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να είναι πυρηνική δύναμη.
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι είχε μια παραγωγική συζήτηση με τον Trump για το Ιράν, αν και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για το εν λόγω θέμα.

Συμφωνία για Αμαζόνιο

Οι G7 συμφώνησαν όλοι ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο οικοδεσπότης της συνόδου στην Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν «διάφορες οπτικές» μεταξύ των ηγετών «επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζονίας», που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία, είπε ο Macron.
«Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση», προειδοποίησε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι  τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζονίου και ενώ ξεσπούν  εκατοντάδες νέες πυρκαγιές, ζήτησε το Σάββατο 24/8 ο πρόεδρος της Κολομβίας, I. Ducke.
Η σύνοδος, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο 24/8, πρόκειται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας 26/8 και μάλιστα, ο Γάλλο πρόεδρος E. Macron έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τον απολογισμό της συνόδου αυτής στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Τελεσίγραφο Johnson σε Tusk

Τελεσίγραφο στην ΕΕ έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson κατά στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στη Σύνοδο των G7 στη Γαλλία.
Όπως του είπε «η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ο Johnson υπογράμμισε στον Tusk ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ και επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ.
Οι δύο άνδρες, που είχαν λεκτικές κόντρες πριν από τη σημερινή (25/8) τους συνάντηση θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Johnson χαρακτήρισε δύσκολο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit.
Στην πρώτη του συνάντηση με τον Donald Trump ως πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Johnson συζήτησε μτ ον Trump για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσά τους και για το εμπόριο.
Σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά τηλεοπτικά μέσα στη συνέχεια, ο Johnson είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
"Σε πολλά χρόνια θα ήταν υπερβολή, αλλά το γίνουν όλα μέσα σε έναν χρόνο θα είναι δύσκολο", είπε ο Johnson στο BBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ για το διαζύγιο βελτιώνονται, αλλά η κατάσταση είναι "επισφαλής".

Συνάντηση Johnson με Trump: Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας μετά το Brexit

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του B. Johnson , με τον Αμερικανό πρόεδρο, D. Trump, βρέθηκε το ζήτημα του Brexit.
Μάλιστα, o Johnson θα έχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας συνάντηση και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, στον οποίο θα πεί ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 δισ. λίρες (9,95 δισεκ. ευρώ) αντί για τις 39 δισ. λίρες (43 δισεκ. ευρώ) που συμφώνησε η προκάτοχός του T. May, όπως μετέδωσε το Sky News.
Για σύναψη μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με τη  Βρετανία,  μετά το Brexit, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, B. Johnson, την Κυριακή 25/8, στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία.
Ο D. Trump υποσχέθηκε ότι θα συνάψει με τη Βρετανία, μετά το "διαζύγιό" της με την ΕΕ,  «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ», ενώ τόνισε ότι ο B. Johnson είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ.

Image

Ειδικότερα, κληθείς ο Trump να μιλήσει για το τι συμβουλεύει B. Johnson όσον αφορά το Brexit, είπε ότι «δεν χρειάζεται συμβουλές, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson,  από την πλευρά του, χαρακτήρισε δύσκολες τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο  ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην αμερικανική αγορά.
Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια».

Image

«Αγκάθι» το Ιράν 

Σε «αγκάθι» αναδεικνύεται το Ιράν, όπως αναμενόταν, στη Σύνοδο των G7, κυρίως μεταξύ του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και του Αμερικανού ομολόγου του, Donald Trump.
Ο Macron δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες των G7 να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Trump ότι,  δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος κανέναν για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στις ιρανικές αρχές.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από τους G7 επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους», είπε ο ίδιος έπειτα από προηγούμενη δήλωση μιας πηγής της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφώνησαν να συνομιλήσει ο Macron με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο.
Ο Trump, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε.
Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Macron στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, απάντησε:
«Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα» και πρόσθεσε ότι ο Macron και ο Abe είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν.
«Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν», σημείωσε.

Στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Στο Μπιαρίτς μετέβη το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του σε μία προσπάθεια μείωσης του χάσματος που χωρίζει την Τεχεράνη με τη Δύση. «Ο Zarif ήρθε την Παρασκευή στο Παρίσι με ιρανικές προτάσεις που προφανώς θα πρέπει να βελτιωθούν.

 
Ο Zarif δήλωσε ότι συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου η άφιξή του το απόγευμα για να συζητήσει για το πυρηνικό θέμα ήταν μια έκπληξη.
«Συνάντησα τον Emmanuel Macron στο περιθώριο της G7 στο Biarritz μετά μια εκτενή συζήτηση» με τον υπουργό Εξωτερικών Jean Yves Le Drian και τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναρτώντας δύο φωτογραφίες από τη συνάντηση.
«Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε».

Merkel: Πρέπει να μειώσουμε τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν


Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και της Γαλλίας ήταν μία παράλληλη δράστη με τη Σύνοδο Κορυφής των G7, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Πρόσθεσε εξάλλου, πως πρέπει να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αποκλιμάκωσης και εάν δεν συμβεί αυτό, φοβόμαστε ότι το Ιράν θα αποσιωπήσει ακόμη περισσότερο τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο», ανέφερε η Merkel στους δημοσιογράφους.
Είπε επίσης πως ήταν ενημερωμένη για την άφιξη του  Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στη Μπιαρίτς για συνομιλίες.

Συμφωνία των 7 ηγετών για ενίσχυση του διαλόγου με τη Ρωσία 

«Nα ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες κρίσεις με τη Ρωσία , αλλά και να «στείλουν ένα μήνυμα στο Ιράν» φέρεται να συμφώνησαν οι ηγέτες της G7, οι οποίοι συναντώνται στη Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι 7 ηγέτες στη διάρκεια το Σάββατο 24/8, συμφώνησαν «να ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» με τη Ρωσία, η οποία το 2014 αποκλείστηκε από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν σε αυτή.
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων, οι επτά ηγέτες συμφώνησαν ότι θα επιφορτιστεί ο Γάλλος πρόεδρος, E.Macron, «να συνομιλήσει και να απευθύνει μήνυμα προς το Ιράν».
«Ως πρόεδρος της G7, ο πρόεδρος όντως επιφορτίστηκε να συζητήσει και να στείλει μήνυμα στις ιρανικές αρχές, βάσει των συνομιλιών που είχαμε χθες», ανέφερε η γαλλική πηγή , προσθέτοντας ότι παραμένει προτεραιότητα το να μην μπορέσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Κόλπο.

G7 leaders in Biarritz on Aug 25. 

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια κατ΄αρχήν εμπορική συμφωνία.
«Είναι μια πολύ μεγάλη μετάβαση», είπε ο Trump μετά τις συνομιλίες του με τον Abe στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς.
«Δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δολάρια», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος..
«Περιλαμβάνει τη γεωργία, περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Συμφωνήσαμε επί της αρχής», συνέχισε.
Ο Abe επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες «κατέληξαν επιτυχώς σε μια συμφωνία» έπειτα από 'έντονες διαπραγματεύσεις.
Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα να υπογραφεί επισήμως η συμφωνία στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα.

Ένταση στη συνάντηση Trump - Abe για το πυραυλικό σύστημα της Β. Κορέας

Αγεφύρωτες ήταν οι διαφορές μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Trump και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe, στο περιθώριο της Συνόδου των G7, σχετικά με τη σοβαρότητα των πυραυλικών δοκιμών της Βορείου Κορέας.
Οπως αναφέρει το Reuters, ο Trump, που προσπάθησε εμφανώς να διαφυλάξει τις σχέσεις του με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong-un, δήλωσε ότι οι εκτοξεύσεις δεν παραβίασαν τη συμφωνία περισσότερο από άλλες χώρες.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ο Trump είπε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος γι 'αυτό, αλλά και πάλι, δεν παραβιάζει τη συμφωνία».
Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ενοχλημένος από τη στάση Trump δήλωσε πως «οι εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγ Γιάνγκ παραβιάζουν τα ψηφίσματα του U.N»
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες Σάββατο (24/8) σε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, την έβδομη από τότε που Trump και Kim συναντήθηκαν στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας τον Ιούνιο.
Οι εκτοξεύσεις έχουν δυσχεράνει την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας για το μέλλον των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκ Γιάνγκ.

Abe: Ενιαία απάντηση στους μεγάλους οικονομικούς κινδύνους

Τα κράτη των G7 θα πρέπει να έχουν ενιαία απάντηση απέναντι στους μεγάλους οικονομικούς κινδύνους που υπάρχουν, όπως τόνισε στις εργασίες της Συνόδου στο Μπιαρίτς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός  Shinzo Abe.
Οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται διαρκώς τόνισε ο Abe στη Σύνοδο Κορυφής των G7,όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Κατά των δασμών Trump o Conte  

Για τους κινδύνους του προστατευτισμού προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, τους ομολόγους του ηγέτες των G7 στη Σύνοδο του Μπιαρίτς.
Ταυτόχρονα προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην απειλή τους να επιβάλλουν δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα.
«Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει έντονα το ιταλικό σύστημα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία μας διασυνδέεται με την αντίστοιχη της Γερμανίας», δήλωσε ο  Conte στους επικεφαλής των G7, σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.


Macron: Να αποτρέψουμε την ύφεση

Νωρίτερα  το Σάββατο 24/8 ο Macron  σε διάγγελμά του και αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο τόνισε:
«Οι εμπορικές εντάσεις είναι επιζήμιες για ολόκληρο τον κόσμο.
Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εμπορικές εντάσεις είναι ιδιαίτερα κακές για όλους.
Πρέπει να επιτύχουμε μια αποκλιμάκωση, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να βάλουμε εμπόδια σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο που ήδη εξελίσσεται παντού»..
Ο Macron δήλωσε ότι οι χώρες των G7 θα πρέπει επίσης να καταφύγουν σε πολιτικές, που θα αποτρέψουν την ύφεση των παγκόσμιων οικονομιών.
«Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να προωθήσουμε πραγματικά κίνητρα, να τονώσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε ο Macron. 
Η συνάντηση των G7, που ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Donald Tusk χαρακτήρισε «ασυνήθιστα δύσκολη» γίνεται υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης που προσδοκά σειρά λύσεων στις μεγάλες κρίσεις που μαστίζουν  τον πλανήτη, την ώρα που πάνω από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη της νότιας Γαλλίας για την ασφάλεια των ηγετών και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Διαδηλώσεις

Nέα διαδήλωση στην πόλη  Μπαγιόν , που απέχει 8 χιλιόμετρα από το Μπιαρίτς όπου διεξάγεται η σύνοδος της G7, πραγματοποιήθηκε την, Κυριακή 25/8.
Ήταν "μια πορεία πορτρέτων",  καθώς οι διαδηλωτές,  αυτή τη φορά «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», κρατούσαν τα επίσημα πορτρέτα του Γάλλου προέδρου Ε. Macron που εκλάπησαν από δημαρχεία εδώ και μήνες.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα με κυρίαρχο το «Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη: Macron παραιτήσου, ας τον κατεβάσουμε!».
Σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδήλωση διοργανώθηκε από τα οικολογικά και εναλλακτικά κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για μια «100% μη βίαιη και με ξεσκέπαστα πρόσωπα» διαδήλωση.
Παράλληλα, ακτιβιστές στους στενούς δρόμους της Μπιαρίτς έχοντας στα χέρια τους φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου αναποδογυρισμένες, με τα κεφάλια προς τα κάτω, φώναζαν συνθήματα όπως «είμαστε πιο ζεστοί από το κλίμα» ή «και ένα και δύο και τρεις βαθμοί (Κελσίου), είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Αρκετοί κρατούσαν πακέτα που έμοιαζαν να περιέχουν φωτογραφία του Macron, τα οποία έγραφαν στα γαλλικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα βάσκικα «Κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη, πού είναι ο Macron;».
Σημειώνεται ότι την παραμονή της συνόδου της G7 , την Παρασκευή 23/8, ακόμη μία φωτογραφία του Γάλλου προέδρου- η 128η κατά πληροφορίες-  εκλάπη από το δημαρχείο του μικρού χωριού Ιρισαρί στη χώρα των Βάσκων.
Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς για την ασφάλεια της συνόδου και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της έναρξης της συνόδου G7 οι πρώτες ταραχές, αλλά το Σάββατο 24/8 στους δρόμους της πόλης Μπαγιόν, που απέχει 8 χιλιόμετρα από το Μπιαρίτς όπου διεξάγεται η σύνοδος της G7.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης