Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Conte είναι το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στις συνομιλίες M5S – PD για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Παραμένει στο κάδρο η Lega

Ιταλία: Ο Conte είναι το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στις συνομιλίες M5S – PD για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Παραμένει στο κάδρο η Lega
Τα δύο κόμματα, που διακατέχονται από αμοιβαία καχυποψία, ξεκίνησαν συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα
Το  πρόσωπο του Giuseppe Conte φαίνεται να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ  του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S) και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. 
Τα δύο κόμματα, που διακατέχονται από αμοιβαία καχυποψία, ξεκίνησαν συνομιλίες την Παρασκευή (23/8), προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός του Μ5S και της Lega κατέρρευσε, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Την Πέμπτη (22/8), ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella έδωσε χρονικό περιθώριο πέντε ημερών για την επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Στην πρώτη συνάντησή του την Παρασκευή με τον αρχηγό του M5S Luigi di Maio, ο επικεφαλής του PD, Nicola Zingaretti,τόνισε, πως η οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συμφωνία θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της προηγούμενης περιόδου και σε αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.
«Τίποτα το προσωπικό», δήλωσε ο Zingaretti το Σάββατο.
Σε μεταγενέστερα σχόλια στο Facebook έγραψε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε κάθε είδους διάλογο σχετικά με έναν κατάλογο των προτεραιοτήτων πολιτικής που υπέβαλε το M5S.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε μια νέα πολιτική περίοδο», πρόσθεσε.
Μια συμφωνία ανάμεσα στο M5S  και το PD θα έδινε στην Ιταλία μια πιο μετριοπαθή, φιλική προς την Ευρώπη κυβέρνηση και θα οδηγήσει τη Lega στην  αντιπολίτευση.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, που χαρακτηρίστηκε ως πολύ εγκάρδια, ακολούθησε μια προηγούμενη συνάντηση των απεσταλμένων και από τα δύο κόμματα που δήλωσαν ότι υπάρχει λόγος αισιοδοξίας.
Αλλά εν μέσω αμοιβαίων υποψιών και διαφορών πολιτικής, αμφότερα τα κόμματα ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεών τους ενόψει και των δημοσκοπήσεων του Φθινοπώρου. 
Την Παρασκευή (23/8), ο Di Maio είπε ότι οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν πουθενά, εκτός εάν το PD συμφωνήσει στη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 945 σε 600.
Ο βουλευτής του PD, Andrea Orlando, κατηγόρησε το Κίνημα Πέντε Αστέρων για συνεχή αύξηση των απαιτήσεων.
«Την  μία μέρα υπήρχαν 10 σημεία προτεραιότητας, στις 2 μ.μ. χθες ήταν η μείωση του αριθμού των βουλευτών, στις 9 μ.μ. ήταν Conte ή τίποτα.
Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε έτσι», έγραψε στο Twitter.
Οι ανησυχίες σχετικά με την κατάληξη των συνομιλιών PD 5-Star ενδέχεται να θέσουν εκ νέου τη Lega, που κάνει δεύτερες σκέψεις, στο κάδρο των διαπραγματεύσεων.
Το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Adnkronos ανέφερε το Σάββατο (24/8) πως ο αξιωματούχος της Lega, Fabio Cantarella , είπε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να προσφέρει στον Di Maio τη θέση του πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση.

Berlusconi: Μία κυβέρνηση M5S - PD θα έφερνε μόνο φόρους και ύφεση

Εναντίον μία πιθανής κυβέρνησης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD)  και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S) τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi με μήνυμά του στο Twitter.
Ένας κυβερνητικός συνασπισμός των δύο κομμάτων θα ευθυγραμμιζόταν με τις ιδέες του παλαιότερου, του πιο αποτυχημένου κόμματος κρατιστών (PD), σημείωσε ο επικεφαλής της Forza Italia.   
Θα έφερνε στους Ιταλούς νέους φόρους, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών  τους στοιχείων και την ύφεση, πρόσθεσε ο Berlusconi.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης