Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς κλείσιμο της Βουλής για 5 εβδομάδες ο Johnson – Με no deal Brexit δίνει 9 δισ στην ΕΕ

Προς κλείσιμο της Βουλής για 5 εβδομάδες ο Johnson – Με no deal Brexit δίνει 9 δισ στην ΕΕ
Τι σχεδιάζει ο B. Johnson με φόντο το Brexit
Συνάντηση και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, θα έχει σήμερα, Κυριακή 25/8 ο Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson, στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει στον D. Tusk  ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 δισ. λίρες (9,95 δισ. ευρώ) αντί για τις 39 δισ. λίρες (περίπου 43 δισ. ευρώ) που συμφώνησε η προκάτοχός του T. May, όπως μετέδωσε το Sky News.
Μάλιστα, δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της Mail αναφέρει ότι ο B. Johnson σχεδιάζει να δηλώσει στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα παρακρατήσει 30 δις. λίρες από τον λεγόμενο «λογαριασμό του διαζυγίου» του Brexit,  εκτός αν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συμφωνήσουν σε αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα, σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια εμπορική συμφωνία (no deal Brexit), νομικοί έχουν καταλήξει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πληρώσει την ΕΕ μόνο 9 δισ. λίρες, αντί για 39 δισ. λίρες, κάτι που σύμφωνα με τους νομικούς, θα ισχύσει διότι δεν θα υπάρξουν κόστη που θα σχετίζονται με την όποια μεταβατική περίοδο.
Πάντως, το πρωθυπουργικό γραφείο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα της Mail.
Παράλληλα, η εφημερίδα Observer αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε τη νομική συμβουλή του γενικού εισαγγελέα για το κατά πόσον μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου της χώρας για πέντε εβδομάδων, ξεκινώντας από την 9η Σεπτεμβρίου, σε προσπάθεια όπως φαίνεται να εμποδίσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ μιας περαιτέρω παράτασης του Brexit.
Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ενα email που εστάλη από ανώτερους κυβερνητικούς συμβούλους προς έναν σύμβουλο του γραφείου του B. Johnson και το οποίο γράφτηκε μέσα στο τελευταίο 10 ήμερο, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε κατευθύνσεις για την νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομική συμβουλή που δίνεται στο email είναι ότι το κλείσιμο της βουλής μπορεί να είναι πιθανό εκτός εάν τα δικαστήρια συμφωνήσουν με τα αιτήματα όσων επιχειρήσουν να εμποδίσουν μια τέτοια κίνηση.
Ωστόσο, ψευδή χαρακτήρισε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος τον  ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση εξετάζει την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο ώστε να εμποδίσει την κοινοβουλευτική συζήτηση για το Brexit».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης