Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hariri (πρ. Λιβάνου): Επίθεση στην εθνική κυριαρχία μας η πτώση των ισραηλινών drones - Κίνδυνος για νέα ένταση στην περιοχή

Hariri (πρ. Λιβάνου): Επίθεση στην εθνική κυριαρχία μας η πτώση των ισραηλινών drones - Κίνδυνος για νέα ένταση στην περιοχή
Από την έκρηξη ενός εκ των δύο ισραηλινών drones υπέστη υλικές ζημιές ένα κέντρο μέσων ενημέρωσης του κινήματος
(UPD) Ένταση στη μέση Ανατολή έχει προκαλέσει η πτώση ισραηλινού drone στα νότια προάστια της Βηρυτού, που ελέγχονται από τη Χεζμπολά, ενώ ένα ακόμα εξερράγη στον αέρα λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου χαρακτήρισε την πτώση του drone «ανοικτή επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου» λέγοντας ότι «η πτώση των δύο ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βηρυτό συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και αυξάνει τις εντάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Saad Hariri.
Ο Hariri είπε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Λιβάνου Michel Anun ώστε να αποφασίσουν από κοινού για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα απέναντι σε αυτή την «νέα επιθετικότητα» του ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έντονη παρουσία αεροσκαφών στον εναέριο χώρο πάνω από την πρωτεύουσα και τα προάστιά της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του.
Ο στρατός του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι ένα ισραηλινό, τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε και ένα άλλο εξερράγη στο νότιο προάστιο Νταχίγε της Βηρυτού στις 02:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.
Λίγο πριν, το λιβανέζικο, σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι από την έκρηξη ενός εκ των δύο ισραηλινών drones υπέστη υλικές ζημιές ένα κέντρο μέσων ενημέρωσης του κινήματος.
Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι δεν σχολιάζει ξένες αναφορές.

Αναζωπυρώνεται η ένταση στην περιοχή

Συμφωνα με το Reuters πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στην περιοχή εδώ και μία δεκαετία, ενώ το δεύτερο drone προκάλεσε κάποιες ζημιές όταν έπεσε κοντά στο κέντρο τύπου της Χεζμπολά στα προάστιο Dahyeh της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.
Το συμβάν σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι έπληξε με αεροπορικές επιδρομές ιρανικές δυνάμεις κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.
Οι κάτοικοι στο Dahyeh υποστήριξαν ότι άκουσαν έναν ισχυρό θόρυβο και πως στη συνέχεια ο στρατός απέκλεισε τους δρόμους σε μία γειτονιά, όταν ξέσπασε εκεί πυρκαγιά.
Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, ως τη μεγαλύτερη απειλή στα σύνορά του.
Ο Λίβανος εκφράζει παράπονα στον ΟΗΕ για το γεγονός ότι ισραηλινά αεροσκάφη παραβιάζουν συχνά τον εναέριο χώρο του.
Το Ισραήλ έχει σημάνει συναγερμό για την αυξανόμενη επιρροή του περιφερειακού εχθρού του, Ιράν, στην περιοχή, ειδικά στον πόλεμο της Συρίας, όπου το Ιράν και η Χεζμπολάχ προσφέρουν πολύτιμη στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό.
Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έχει κάνει εκατοντάδες επιδρομές στη Συρία ενάντια σε ιρανικούς στόχους και μεταφορές όπλων στη Χεζμπολάχ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανέφερε ότι με τις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου 24/8 αποτράπηκε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.
Τα συριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αεράμυνά τους αναχαίτισε την επίθεση και πως οι περισσότεροι ισραηλινοί πύραυλοι καταστράφηκαν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης