Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture: Με τη Γροιλανδία οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ξανά υπερδύναμη

Strategic Culture: Με τη Γροιλανδία οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ξανά υπερδύναμη
O Trump είναι πρόεδρος μίας χώρας που αγόρασε την Αλάσκα από τους Ρώσους και ένα τεράστιο τμήμα της επικράτειάς της από τους Γάλλους
O Donald Trump είναι πρωτίστως επιχειρηματίας και δευτερευόντως πολιτικός, αλλά η επιθυμία του να αγοράσει τη Γροιλανδία είναι όντως τόσο εξωφρενική όσο ακούγεται, διερωτάται σε ανάλυσή του το think tank, Strategic Culture Foundation.
Πολλές δημοσιογραφικές αναλύσεις κυρίως στις ΗΠΑ εστίασαν στο ασυνήθιστο περιεχόμενο της πρότασης, ωστόσο παραβλέπουν το γεγονός ότι, ο Trump είναι πρόεδρος μίας χώρας που αγόρασε την Αλάσκα από τους Ρώσους και ένα τεράστιο τμήμα της επικράτειάς της από τους Γάλλους.
Γενικότερα οι ΗΠΑ οφείλουν την έκτασή τους σε μεγάλες αγορές γης από ξένες δυνάμεις.
Το επιχείρημα ότι, η Γροιλανδία κατοικείται από περίπου 50.000 ανθρώπους δεν αναιρεί τις ιστορικές αγορές γης των ΗΠΑ, αφού υπάρχει το προηγούμενο της Λουϊζιάνας και της Αλάσκας.
Όπως επισημαίνει το think tank στην ανάλυσή του, δεν ήταν πολλοί αυτοί που εστίασαν στους λόγους για τους οποίους επιδιώκει ο Trump την αγορά της παγωμένης Γροιλανδίας.
Ο βασικότερος λόγος από όλους είναι ότι, η Γροιλανδία βρίσκεται αρκετά κοντά στη Ρωσία.
Ταυτόχρονα η κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να επιδεινώνεται και ο πλήρης έλεγχος μίας τέτοιας έκτασης παρέχει στις ΗΠΑ στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Η Δανία, που ελέγχει τη Γροιλανδία, θα μπορούσε ευκολότερα από άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, να πειστεί για την παραχώρηση της περιοχής αυτής.
Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα της Γροιλανδίας είναι ο πλούτος των φυσικών της πόρων. 
Η αγορά του νησιού είναι κερδοφόρα για το μέλλον της Αμερικής τόσο από την άποψη της  δύναμης όσο και από την άποψη της οικονομίας αλλά και της ενέργειας.
Ο Trump είναι επιχειρηματίας και προφανώς προκρίνει την «αρπαγή» των μέσων παραγωγής από την αγορά τους και μάλιστα από χώρες που προκαλούν και αμφισβητούν ευθέως την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι 50.000 κάτοικοι της Γροιλανδίας θα διαμαρτυρηθούν ή απλώς δεν θα δεχτούν να αγοραστούν.
Αυτό είναι αλήθεια, θα υπάρξουν μαζικές διαμαρτυρίες και ο λαός δεν θα εγκρίνει το αυτό αλλά δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.
Ανάλογες κινήσεις υπήρχαν και υπάρχουν και σε περιοχές όπως η Χαβάη.
Εξάλλου σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο, αναλύει το Strategic Culture, ο αμερικανικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να αποδεσμεύσει ένα ποσό περί τα 500.000.000 δολάρια, (10.000 δολάρια ΗΠΑ για κάθε κάτοικο της Γροιλανδίας), προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Kirby23081901.jpg?itok=neyEFx8N

Καταλήγοντας το think tank υπογραμμίζει, πως ο έλεγχος της Γροιλανδίας θα ήταν μία τεράστια νίκη για το μέλλον της Αμερικής για τους εξής λόγους:

- Θα έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση σε πόρους, που σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεώνονταν να αγοράσουν 

- Θα εμπόδιζε περαιτέρω διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη

- Θα έδινε στις ΗΠΑ ένα μεγάλο κομμάτι γης κοντά στη Μόσχα αλλά και σε ορισμένα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι πολύ κρίσιμο, ιδιαίτερα στην περίπτωση διάλυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

- Το νησί έχει μικρό πληθυσμό. Η αφομοίωση εκατομμυρίων απαιτεί χρόνο, αλλά η αφομοίωση 50.000 ανθρώπων δεν αποτελεί πρόβλημα για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης