Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υποχρεωτικό το ΑPS, το Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια.... για όλες τις τράπεζες - Συνάντηση Ζαββού - Enria SSM

Υποχρεωτικό το ΑPS, το Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια.... για όλες τις τράπεζες - Συνάντηση Ζαββού - Enria SSM
Αυτό ζητά ο SSM για να δεχθεί τις τιτλοποιήσεις
Υποχρεωτική καθιστά όπως όλα δείχνουν τη χρήση του APS από τις τράπεζες, ο SSM, o Εννιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, προκειμένου να αποδεχθεί τις τιτλοποιήσεις στις οποίες θα προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ετσι και όσες τράπεζες δεν είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν το Asset Protection Scheme, θα είναι τελικώς υποχρεωμένες να το πράξουν καθώς αυτό ζητά ο SSM για να κάνει δεκτές τις τιτλοποιήσεις τους, δίνοντάς στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον σχετικό κίνδυνο (credit risk transfer) εκτός των χαρτοφυλακίων τους. Και στο ερώτημα αν τελικώς χωρούν όλα τα κόκκινα δάνεια τα οποία προτίθενται οι τράπεζες να τιτλοποιήσουν στο σχήμα αυτό, η απάντηση είναι θετική.
Αλλωστε το σχέδιο των τραπεζών προέβλεπε εξ αρχής τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 2019-2021 όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ανέρχεται στα 25 δις. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως το κόστος των εγγυήσεις προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ των τριετών και πενταετών CDS, καθώς τα δάνεια που θα μεταφερθούν στο APS είναι δύσκολα ανακτήσιμα και εάν στο διάστημα της τριετίας ή της πενταετίας δεν γίνει κατορθωτό να ανακτηθούν τότε θα πρέπει να διαγραφούν.

Συνάντηση με Enria

Tο θέμα αυτό και όχι μόνον θα απασχολήσει την πρώτη συνάντηση γνωρισμίας του κ. Γιώργου Ζαββού του υφυπουργού οικονομικών αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας με τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στη Φραγκφούρτη.
Ας σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά πιέζει όσο το δυνατόν περισσότερο για την έναρξη της λειτουργίας του APS μέσα στον Σεπτέμβριο, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως το σχήμα εγγυοδοσίας δύσκολα θα λειτουργήσει πριν τον Οκτώβριο και μάλιστα προς το τέλος του μήνα.
Η ημερομηνία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς ο τρόπος με τον οποίον θα κινηθούν τα πράγματα γύρω από τα κόκκινα δάνεια θα διαμορφώσει τις συνθήκες πάνω στις οποίες οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν μέρος στα stress tests του 2020. Η άσκηση υπενθυμίζεται πως διενεργείται με στοιχεία που αφορούν το τέλος του 2019.
Αυτό άλλωστε θα αποτελέσει το δεύτερο σημαντικό θέμα της συζήτησης μεταξύ του κ. Enria και του κ. Ζαββού.
Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις του test όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αυτές θα είναι οι ίδιες για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν και θα γίνουν γνωστές περί τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου.
'Ομως σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις, αυτές είναι διαφορετικές για κάθε χώρα- επομένως και για τη χώρα μας- και ορίζονται από την EBA στην οποία ο κ. Enria είχε χρηματίσει πρόεδρος.
Επομένως μπορεί να ασκήσει μια κάποια επιρροή ώστε οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις να γίνουν γνωστές όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να διευκολυνθούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην προετοιμασία τους.
Ασφαλώς προκειμένου να οριστούν οι προϋποθέσεις αυτές μια σειρά ζητημάτων πρέπει να έχουν γίνει γνωστά μεταξύ των οποίων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι αξιολογήσεις

Η αλήθεια πάντως είναι, πως μέχρι στιγμής οι σχεδιασμοί για πιθανή αναβάθμιση της χώρας έπεσαν μάλλον στο κενό και οι ελπίδες μετατίθενται στις στις 25 Οκτώβρη στην αξιολόγηση της S&P.
Οι λόγοι που τελικώς που και η Μοοdy΄s "προσπέρασε" την ελληνική οικονομία σε τούτη τη φάση θα πρέπει να αναζητηθούν στο γεγονός πως οι οίκοι θέλουν απτά δείγματα γραφής όπως την εξέλιξη της υπόθεσης των κόκκινων δανείων μέσω του APS, και ασφαλώς την άρση των capital controls η οποία προγραμματίζεται για μέσα στο Σεπτέμβριο.
Ετσι λοιπόν φαίνεται πως μπορεί να δικαιωθούν όσοι σημείωναν με έμφαση πως η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας δεν θα ανακτηθεί νωρίτερα της διετίας.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις οι οποίες αφορούν την Alpha Bank που φαίνεται πως θα ανακοινώσει τα σχέδιά της επί του θέματος και ακούγεται ευρέως πως αυτά καταστρώνονται με βάση το μοντέλο της Eurobank.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης