Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης Fitch (2/8) και Moody’s (23/8) διέψευσαν τις προσδοκίες και δεν αναβάθμισαν τις προοπτικές της Ελλάδος;

tags :
Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης Fitch (2/8) και Moody’s (23/8) διέψευσαν τις προσδοκίες και δεν αναβάθμισαν τις προοπτικές της Ελλάδος;
Για 5 λόγους οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβάθμισαν τις προοπτικές της Ελλάδος... έως τώρα
Ενώ έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση – και εν μέρει είναι σωστό – ότι η Ελλάδα με την αλλαγή της κυβέρνησης επιχειρεί εμπροσθοβαρείς λύσεις για την οικονομία και ακολουθεί πιο φιλικές πολιτικές για τους επενδυτές… θα αναμενόταν οι οίκοι αξιολόγησης να συμμεριστούν τις προσδοκίες και να αναβαθμίσουν το outlook δηλαδή τις προοπτικές της οικονομίας.
Η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ- από την Fitch με ουδέτερες προοπτικές, Β1 από την Moody’s με ουδέτερες τις προοπτικές και Β+ από την Standard and Poor’s.
Σε καμία περίπτωση δεν αναμενόταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά μόνο των προοπτικών λόγω της καλλιεργηθείσας προσδοκίας της αγοράς.
Στις 2 Αυγούστου η Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές ενώ ακόμη χειρότερα η Moody’s δεν προέβη καν σε αξιολόγηση της οικονομίας.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι το εξής.
Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν συμμερίστηκαν αυτές τις προσδοκίες και δεν αναβάθμισαν τις προοπτικές της Ελλάδος;
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής
1)Η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε την εξουσία και προφανώς δεν έχει προλάβει να επιδείξει έργο.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν την κατάθεση του προϋπολογισμού 2020 και την ΔΕΘ ώστε να διαμορφώσουν σαφή άποψη και το κυριότερο θα περιμένουν να δουν την επίδραση της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στο ΑΕΠ και στην οικονομία.
2)Οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι δεν έχουν αλλάξει οι δομικές και βασικές παραδοχές της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια.
3)Καταγράφεται επιδείνωση στις οικονομίες της ευρωζώνης με την επιβράδυνση να είναι εμφανής και η ύφεση στην Γερμανία να καιροφυλακτεί.
Σε μια οικονομία της ευρωζώνης που επιδεινώνεται χάνεται η ορατότητα οπότε οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δεν ήθελαν να πάρουν ρίσκο με την Ελλάδα.
4)Η ουδετερότητα των οίκων αξιολόγησης προς την Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είχε υποστηρίξει η Fitch πριν λίγο καιρό.
Η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα, τα αρνητικά επιτόκια στα χρεόγραφα της Ευρώπης δεν θα σηματοδοτήσουν και αναβαθμίσεις.
Όλοι κατανοούν ότι η βελτίωση στα ομόλογα δεν είναι απόρροια ανάκαμψης των οικονομιών αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΚΤ και των εξαγγελιών ότι θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
5)Ο εμπορικός πόλεμος επιδεινώνεται.
Η Κίνα αντεπιτίθεται με δασμούς, ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος επίσης αυξάνει τους δασμούς που έχει ήδη επιβάλλει.
Μάλιστα ο ίδιος δηλώνει ότι έχει μετανιώσει που δεν επέβαλλε ακόμη μεγαλύτερους δασμούς στην Κίνα.
Ο εμπορικός πόλεμος οξύνεται, κλιμακώνεται και επιδεινώνεται με συνέπειες στις αγορές.
Σε ένα περιβάλλον μεγάλης αστάθειας, οι προοπτικές της Ελλάδος είναι πιθανό να μην βελτιωθούν.
6)Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που προφανώς δεν θα επιβεβαιωθεί επισήμως αλλά ισχύει.
Οι αμερικανοί δεν έχουν ξεγράψει τον Τσίπρα, επηρεάζουν τους οίκους αξιολόγησης και περιμένουν σαφή δείγματα γραφής – θετικές κινήσεις προς τον αμερικανικό παράγοντα – για να αρχίσουν να διαμορφώνουν θετική άποψη και για τον Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί ότι ο Τσίπρας προέβη στην επαίσχυντη για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία των Πρεσπών με τους σκοπιανούς… εξέλιξη που θεωρήθηκε θετική εξέλιξη για το ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης