Τελευταία Νέα
Διεθνή

H επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας λόγω δασμών καλή αφορμή για συνέχιση της διόρθωσης – Πιέσεις σε γουάν, λίρα Τουρκίας, χρηματιστήρια

tags :
H επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας λόγω δασμών καλή αφορμή για συνέχιση της διόρθωσης – Πιέσεις σε γουάν, λίρα Τουρκίας, χρηματιστήρια
Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι το πρόβλημα διεθνώς επιδεινώνεται;
(upd)Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ με την Κίνα όπως καταγράφηκε και στην Σύνοδο των G7, των 7 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, με τον Trump να δηλώνει ότι λυπάται που δεν επέβαλλε υψηλότερους δασμούς… αποτελεί μια καλή αφορμή για συνέχιση της διόρθωσης στις αγορές.
Σήμερα, Δευτέρα (26/8) οι περισσότερες αγορές της Ασίας έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, οι οποίες ξεπέρασαν το 2% (δείτε εδώ), δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι έχει δεύτερες σκέψεις για τα πάντα αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο αλλά η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές είναι άκρως επιφυλακτικοί.
Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι το πρόβλημα διεθνώς επιδεινώνεται;
1)Το γουάν συνεχίζει να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα στα 7,1925 γουάν ανά δολάριο και βρίσκεται πλέον στην ζώνη 7,12 γουάν ανά δολάριο απόρροια της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

2)Ο Χρυσός έχει αναρριχηθεί έως τα 1550 δολάρια.
Η άνοδος του χρυσού προφανώς προβληματίζει καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα σε οικονομίες και αγορές.

3)Τα futures – τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ότι το 10ετεές αμερικανικό ομόλογο υποχωρεί στα 1,36%.
4)Στιγμιαία η τουρκική λίρα έχασε το 15% της αξίας της στις αγορές συναλλάγματος.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 5,83 τουρκικές λίρες αλλά έφθασε έως τις 6 τουρκικές λίρες.
Τα σημάδια αυτά είναι βραχυπρόθεσμα και μας δείχνουν την διάχυτη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές.
Στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ και στις 18 Σεπτεμβρίου η FED εκ των πραγμάτων πρέπει να δράσουν καθώς ήδη τα σημάδια ύφεσης στις οικονομίες αρχίζουν να είναι ορατά και οι κεντρικές τράπεζες με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης εγκλώβισαν τον διεθνές σύστημα σε ένα φαύλο κύκλο παρεμβάσεων.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί μια καλή αφορμή για νέες παρεμβάσεις και πιθανή συνέχιση της διόρθωσης στις αγορές.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει μέτρα τόνωσης σε μια παρακμάζουσα οικονομία της ευρωζώνης.
Από πότε η νομισματική πολιτική μπορεί να τονώσει τις οικονομίες, το εγκληματικό λάθος συνεχίζεται.
Η ΕΚΤ στην προσπάθεια της να αποτρέψει την ύφεση στην Γερμανία θα ανακοινώσει
-Μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60%
-Την έναρξη ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE με ρυθμό 50 ή 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως με κρατικά και εταιρικά ομόλογα και άλλα assets.
-Πιθανόν να ανακοινώσει ότι είτε θα αγοράζει επιλεγμένες μετοχές εταιριών υψηλής διαβάθμισης, είτε δάνεια εταιριών υψηλής διαβάθμισης.
Όμως όλες οι κινήσεις θα αποκαλύψουν το πρόβλημα.
Πρώτη φορά στην ιστορία συντελείται τέτοια ανατροπή στην στρατηγική των κεντρικών τραπεζών εκεί που σχεδίαζαν αύξηση επιτοκίων και κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης μειώνουν τα επιτόκια και επαναφέρουν την ποσοτική χαλάρωση.
Ο κίνδυνος οι αγορές να απογοητευτούν είναι μεγάλος γιατί όλοι θα καταλάβουν ότι η ΕΚΤ για να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 η FED θα ανακοινώσει νέα μείωση επιτοκίων 0,25% σε 1,75% με 2% από 2,25% με 2%.
Όμως ο Pοwell ο επικεφαλής της FED δέχεται πολύ σκληρή κριτική από τον αμερικανό Πρόεδρο Trump τον οποίο μάλιστα αποκαλεί και άχρηστο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκαλεί τον επικεφαλής της FED άχρηστο.
Όμως και η Αμερική έχει πρόβλημα, η αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων αυτό σηματοδοτεί ότι πλησιάζει η ύφεση.
Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από τις μακροπρόθεσμες – αυτό ονομάζεται αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων – τότε εκ των πραγμάτων θεωρείται ότι πλησιάζει ύφεση στην οικονομία εντός 12 -14 μηνών.
Και η ΕΚΤ και η FED έρχονται να αποκαλύψουν το πρόβλημα με την στρατηγική των βεβιασμένων μέτρων.

Τι έχει συμβεί;
1)Η ΕΚΤ με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση έχει οδηγήσει ομόλογα με αρνητικά επιτόκια συνολικής αξίας 14,8 τρισεκ. δολαρίων
2)Σημειώνεται αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων
3)Οι αμερικανικές εταιρίες για να συντηρήσουν την φούσκα των μετοχών επαναγοράζουν επιθετικά μετοχές.
Μόνο το 2019 οι επαναγορές στην Wall ιδίων μετοχών από τις εταιρίες θα φθάσει το 1 τρισεκ. δολάρια.
4)Οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί στην πολιτική τους.
Εάν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες απέσυραν την ποσοτική χαλάρωση οριζόντια οι μετοχές παγκοσμίως θα κατέρρεαν 30% με 40%
5)Στις ΗΠΑ επιχειρείται κάτι το ιστορικά παράτολμο και επικίνδυνο να επιμηκυνθεί ο οικονομικός κύκλος πάνω από 11 χρόνια.
Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ γιατί προφανώς ο Trump τον Νοέμβριο του 2020 έχει προεδρικές εκλογές και θέλει οικονομία και Wall με κέρδη.

Τι θα συμβεί;
Στις μετοχές έχει δημιουργηθεί μια ακραία φούσκα η οποία πρέπει να ξεφουσκώσει.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Nomura βλέπει μεγάλη διόρθωση των μετοχών τον Σεπτέμβριο του 2019.
Στα ομόλογα έχει συντελεστεί ένα έγκλημα γιατί τα αρνητικά επιτόκια δεν πλήττουν μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν παίρνουν καμία απόδοση αλλά και τις τράπεζες όπου το περιθώριο κέρδους τους συρρικνώνεται από τα αρνητικά επιτόκια.
Έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια οικονομία zombie που κινείται από τις κεντρικές τράπεζες και όχι από τους κανόνες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης