Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές μετά τις απώλειες στη Wall - Στο -2,17% και τις 20.261,04 μονάδες ο Nikkei

tags :
Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές μετά τις απώλειες στη Wall - Στο -2,17% και τις 20.261,04 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -3,05% στις 25.380 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (26/8) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,17% στις 20.261,04 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Fanuc να υποχωρούν κατά -4,24% και -3,60% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Fast Retailing έκλεισε στο -4,24%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,64% στις 1.916,31 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να κλέινουν στο -0,80% και -3,49% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,27% και τις 6.440,10 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -3,05% στις 25.380 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και CNOOC υποχωρούν κατά -6,63% και -5,76% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,74% και τις 10.354,57 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,31% στις 2.859,40 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,22% στις 9.248,67 μονάδες.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έχει δημιουργήσει ανησυχίες αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά από την ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 5% με 10% σε πάνω από 5.000 αμερικανικά προϊόντα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το αργό πετρέλαιο και οι σπόροι σόγιας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών συνολικής αξίας 250 δισ. δολ. από 25% στο 30%, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αγαθών συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. από 10% στο 15%, με τη σχετική απόφαση να εφαρμόζεται από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντας σύμβουλο της Valour Markets στη Σιγκαπούρη, «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι πραγματοποιούμε πολλές υποθέσεις ενόψει της οικονομικής πραγματικότητας».
«Οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες αναφορικά με το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, αν και στην πραγματικότητα η αμερικανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της και το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από την κατανάλωση», πρόσθεσε ο Stephen Innes.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Oanda υπογράμμισε ότι «αυτό που περιμένουν στην πραγματικότητα οι αγορές από τις ΗΠΑ είναι να μειώσουν τα επιτόκια», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή παραμένουμε ακ΄πομα σε αυτή την αβεβαιότητα».
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, εν μέσω νέας κλιμάκωσης στις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,83% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,31 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Αυγούστου 2019.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,98% στα 53,64 δολ. ανά βαρέλι, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με την αμερικανική Morgan Stanley, ο νέος γύρος δασμών «θα φέρει άλλη μία βουτιά στην παγκόσμια ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω κλιμάκωσης είναι ουσιαστικοί».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής αγορών στην Oanda, Jeffrey Halley, τόνισε ότι «το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να διώξει τα σύννεφα πάνω από την αγορά πετρελαίου αυτή την εβδομάδα θα είναι οι δύο χώρες να συνομιλήσουν και να αποφασίσουν να κάνουν ένα βήμα πίσω», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δε βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Όσον αφορά τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσσάρων μηνών, με τον συνολικό αριθμό τους να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης