Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μεταβλητότητα και απώλειες με τις τράπεζες στο επίκεντρο

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μεταβλητότητα και απώλειες με τις τράπεζες στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΑ: Με δυνατές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και το γενικό δείκτη γρήγορα να βρίσκεται κάτω από τις 820 μονάδες. Όλες οι τράπεζες στο -4% και από κοντά και οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το κλίμα στο εξωτερικό μας επηρεάζει, οι τράπεζες έχουν άσχημη εικόνα διαγραμματικά, αφού την περασμένη Παρασκευή δεν κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση. Πιέζεται και η ΔΕΗ, ενώ χάνουν έδαφος σημαντικό και οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Jumbo.

Η Moody’s δεν ασχολήθηκε με την προγραμματισμένη αξιολόγηση και αυτό έχει μία αρνητική αύρα, ενώ αύριο στο κλείσιμο έχουμε MSCI χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον αλλά δεν αποκλείονται κάποιες εκροές. Μετά τα μέσα της εβδομάδας έχουν αποτελέσματα από τράπεζες, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Θα στρέψουν επομένως οι επενδυτές σταδιακά το βλέμμα τους στα δικά μας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ισχυρές απώλειες σε όλες και κυρίως στην Alpha Bank. Χάνει πάνω από 5% και ακολουθεί με περίπου ίδιες απώλειες και η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Πειραιώς. Λίγο μικρότερη είναι η πτώση της Eurobank στο ξεκίνημα.

Μένει να φανεί αν έχει δυνάμεις και αν αυτή η πτώση των τελευταίων ημερών η οποία τις έχει απομακρύνει από τα υψηλά τους, δελεάσει κάποιους επενδυτές.

ΔΕΗ: Μετά την καλή κίνηση από τα 2,42 ευρώ στα 2,84 ευρώ, διορθώνει και σήμερα και μάλιστα σημαντικά. Άνω του 4% οι απώλειες και φυσικά επηρεάζουν τα όσα λέγονται και γράφονται και κυρίως τα όσα βλέπουμε στις λογιστικές καταστάσεις της.

CENERGY: Ξαναπάει στην κρίσιμη στήριξη. Την προηγούμενη φορά την κράτησε και αντέδρασε χωρίς βέβαια να φύγει μακριά Για να δούμε τώρα…

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μικρή υποχώρηση και μόλις βγήκαν κομμάτια στους πωλητές ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές, οι οποίοι συνεχίζουν το μάζεμα.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Όπως είχε γράψει η στήλη τα κεφάλαια που πήρε η κα.Κυριακούλη θα δοθούν στην εταιρεία με τη μορφή δανεισμού. Αυτό ανακοινώθηκε και επίσημα. Οι πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο για αξιόλογη μείωση των ετήσιων τόκων που πληρώνει η εταιρεία. Το δάνειο θα έχει επιτόκιο 3% το οποίο είναι αρκετά καλό για την εταιρεία.

ΕΛΤΡΑΚ: Πέρασε ήδη το 80% ο νέος βασικός μέτοχος κατά τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης και αν ξεκινήσουν οι θεσμικοί τις πωλήσεις τους, νομίζουμε ότι απλά θα είναι θέμα χρόνου να φύγει και η συγκεκριμένη από το ΧΑ. Η στήλη έχει τις διαφωνίες της αναφορικά με την τελευταία απομείωση ακινήτου.

EUROXX: Η χρηματιστηριακή θα απορροφήσει εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία έχει στην κατοχή της ένα κτήριο γραφείων στο Χαλάνδρι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Το ακίνητο αυτό όπως βρήκαμε στο site της Euroxx και στο Google Maps στεγάζει τη χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2018 της χρηματιστηριακής, η μίσθωση έχει διάρκεια έως το 2019 και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλει είναι στις 16 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία που έχει το ακίνητο θα απορροφηθεί στην καθαρή θέση ήτοι 1,8 εκατ. ευρώ και θα εκδοθούν 5 εκατ. νέες μετοχές περίπου με ονομαστική αξία 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Η εταιρεία αποτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ στο ΧΑ αν και έχει ελάχιστη έως μηδενική παρουσία στο ταμπλό. Έχει 9,7 εκατ. μετοχές με τελευταίο κλείσιμο στα 1,60 ευρώ. Η απορρόφηση θα βελτιώσει την καθαρή θέση της Euroxx, όποιος έχει μετοχές θα υποστεί μεγάλο dilution και ο κάτοχος του ακινήτου αποκομίζει μεγάλη υπεραξία λόγω διαφοράς χρηματιστηριακής τιμής με τιμή έκδοσης των μετοχών.

Προφανώς και πρόκειται για μεγάλο ακίνητο με αξία πάνω από την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, όπως διαπιστώσαμε με μία πρόχειρη αναζήτηση τιμών στην περιοχή. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν στο κτήριο στεγάζονται και άλλες εταιρείες, άρα θα εισπράττει ενοίκια ή αν έχει όλο το κτήριο η Euroxx ή αν σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί παραχωρώντας κάποιον ή κάποιους ορόφους.

ΛΥΚΟΣ: Η αποτίμηση δεν απέχει πλέον σημαντικά από την καθαρή θέση. Περιμένουμε εξάμηνο για να δούμε αν μπορεί να κάνει το turnaround story. Η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά 4 ετών και νομίζουμε πως με τα σημερινά δεδομένα η αποτίμηση είναι δίκαιη και άρα κάποιος που έχει μπει χαμηλά μπορεί να βάλει και μερικά κέρδη στην τσέπη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (απάντηση): Θα μας επιτρέψετε να κοιτάμε και μερικά εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, περισσότερα ίσως από αυτά που κοιτάτε εσείς.

ΕΛΤΟΝ: Με όρεξη ξεκίνησε και σήμερα και όπως φάνηκε από την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι χτίζουν θέσεις. Στα 1,8450 ευρώ και στο +3% με όγκο 7 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης