Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Πιθανή μία συμφωνία με την Ευρώπη για τα πυρηνικά - Θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία

Rouhani (Ιράν): Πιθανή μία συμφωνία με την Ευρώπη για τα πυρηνικά - Θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία
Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να δώσει «μία ευκαιρία στη διπλωματία» με την Ευρώπη
Τη θέση ότι το Ιράν επιθυμεί να προχωρήσει σε μία συμφωνία με τις ευρωπαϊκές χώρες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, διατύπωσε σήμερα (26/8) ο πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματία.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι ενώ η χώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό της πρόγραμμα, ως «απάντηση» στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι σχετικές ετοιμασίες πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς, «προκειμένου να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία».
«Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να λάβουμε δράση, ακόμα και αν οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι στο 90%, αλλά στο 20% ή το 10%», υπογράμμισε ο κ. Rouhani, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία».
Αναφορικά με τις επισκέψεις που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Ευρώπη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mohammed Javad Zarif, ο κ. Rouhani τόνισε ότι «εάν γνωρίζω ότι το να συναντήσω έναν άνθρωπο θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας μου και θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του Ιράν, τότε θα το έκανα».
Σημειώνεται ότι ο κ. Zarif πραγματοποίησε συναντήσεις με τους ομόλογούς του στις χώρες της Σκανδιναβίας, προκειμένου να συζητήσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ενώ πραγματοποίησε και επίσκεψη στη Γαλλία, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Emmanuel Macron και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Jean-Yves Le Drain.
Σημειώνεται ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, ενώ νωρίτερα είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Emmanuel Macron έχει αναλάβει την πρωτοβουλία διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας.
«Ο πρόεδρος Macron κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Zarif, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι εταίροι μας στην Ευρώπη πρέπει να λάβουν μία απόφαση, η οποία δεν αφορά το Ιράν, αλλά το πως θα διαχειριστούν το ζήτημα των Ηνωμένων Πολιτειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης