Τελευταία Νέα
Διεθνή

Too big... to fail οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα - Το δίλημμα Trump

tags :
Too big... to fail οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα - Το δίλημμα Trump
Μεγάλες οι συνέπειες της αμερικανικής αποεπένδυσης από την Κίνα
Μπορεί ο Πρόεδρος Donald Trump να εξαναγκάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής εντός των ΗΠΑ;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα από τους πρόσφατους τακτικισμούς του Trump σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του με την Κίνα.
Ο ίδιος ανέφερε πρόσφατα ότι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα την αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της παραγωγής τους στις ΗΠΑ.
Υπάρχει όμως μια διαφορά μεταξύ του τι είναι δυνατό και τι είναι επιθυμητό - δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε κάμψη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξαιρετικά ευρείες αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται από τον Διεθνή Νόμο περί Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης του 1977.
Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Trump συνεχίσει αυτήν την πολιτική.
Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν (Too big... to fail).
Οι ΗΠΑ είχαν στο εξωτερικό άμεσες επενδύσεις ύψους 107,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, αριθμός που πιθανόν να είναι μεγαλύτερος τώρα παρά τις εμπορικές εντάσεις, δεδομένου ότι τα αποθέματα των άμεσων ξένων επενδύσεων σπάνια υποχωρούν.
Εκτός αυτού, αξίζει να ληφθούν υπόψη τα 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες άμεσες επενδύσεις στο Χονγκ Κονγκ και τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Μακάο.
Το σύνολο φτάνει περίπου τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσό.
Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι η μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2008 και Μαρτίου 2010 ήταν 801 δισ. δολάρια και αυτή η μετατόπιση ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση από την οποία ο κόσμος εξακολουθεί να ανακάμπτει.
Πολύ μικρότερες μειώσεις μπορούν εύκολα να προκαλέσουν επιβράδυνση: Η πτώση της αξίας των εμπορικών και βιομηχανικών δανείων των ΗΠΑ από το υψηλότερο σημείο τους πριν από την ύφεση του 2001 στο χαμηλό τους το 2004 ήταν 231 δισ. δολάρια ή περίπου 310 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Με την πρόσφατη εμπορική διαμάχη, θα υπάρξει απώλεια εσόδων για επιχειρήσεις όπως η General Motors, η Caterpillar και η Boeing, οι οποίες θεωρούν την Κίνα ως μία από τις μεγαλύτερες αγορές τους.
Αυτό θα συνδύαζε το πρόβλημα της εξυπηρέτησης δανείων που λαμβάνονται για την απόκτηση ακινήτων που πωλούνται τώρα στη χώρα.
Φυσικά, ένα τέτοιο σενάριο είναι τόσο δραματικό ώστε να είναι απίθανο.
Πιο πιθανό, δεδομένου του αμφισβητούμενου αντι-κινεζικού συναίσθηματος στην Ουάσιγκτον, είναι ένα σενάριο όπου οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα μειώνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Ακόμη και αν ο Trump πιθανότατα δεν θα ακολουθούσε μια ξαφνική διακοπή στις σχέσεις, επειδή οι συνέπειες στην ήδη ασταθή οικονομία του θα είναι απλά πάρα πολύ σοβαρές, η ιδέα της αναγκαστικής απόσυρσης από την Κίνα μπορεί να είναι τρομακτική για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης