Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σήμερα (26/8) στις 14:30 έκτακτη παρέμβαση Μητσοτάκη από τη Βουλή για τα capital controls

tags :
Σήμερα (26/8) στις 14:30 έκτακτη παρέμβαση Μητσοτάκη από τη Βουλή για τα capital controls
Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αναμένεται να κάνει σήμερα, 26 Αυγούστου 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει για τη διαδικασία άρσης των capital controls.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη άρση των capital controls.
Όπως αναφέρεται, η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόρροια συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο ΥΠΟΙΚ (συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπ. Οικονομικών, της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), στο οποίο και αποφασίστηκε η πλήρης άρση των capital control, που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.
Μάλιστα η σχετική διάταξη νόμου φέρεται να ειναι καθ΄ οδόν για την Βουλή και για αυτό αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις απο τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Σημειώνεται πως από το πρωί συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Το νομοσχέδιο έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο της ΕΕ για το εν λόγω θέμα.
Μια καταδικαστική απόφαση θα συνεπαγόταν και μεγάλο οικονομικό κόστος, καθώς έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για την επιβολή εφάπαξ προστίμου, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ και ημερήσιας επιβολής προστίμου 5.287 ευρώ.
Αν προχωρήσει δε, το δικαστήριο και σε δεύτερο βαθμό, για κάθε μέρα παράβασης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 22.169 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα τα οποία εξέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης