Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ εάν δεν υπάρξει πρώτα άρση των κυρώσεων

Rouhani (Ιράν): Δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ εάν δεν υπάρξει πρώτα άρση των κυρώσεων
Ο Ιρανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη είναι πάντα έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες
Σαφές μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλε για ακόμα μία φορά σήμερα (27/8) ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν υπάρξει πρώτα άρση των κυρώσεων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε πως «το Ιράν είναι πάντα έτοιμο να πραγματοποιήσει συνομιλίες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρώτη οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν, πραγματοποιώντας άρση όλων των παράνομων, άδικων και αθέμιτω κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν».
Παράλληλα, ο κ. Rouhani υπογράμμισε πως «η Ουάσιγκτον έχει το κλειδί για θετική αλλαγή, οπότε πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», ενώ πρόσθεσε ότι «χωρίς αυτό το βήμα, αυτή η κλειδαριά δεν πρόκειται να ξεκλειδωθεί».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το Ιράν δεν επιθυμεί εντάσεις με τον κόσμο», προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και επιθυμουμε καλύτερους και φιλικούς δεσμούς με τις άλλες χώρες».
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 εάν τα συμφέροντά μας δεν είναι εγγυημένα».
Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif, τόνισε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών είναι «αδιανόητες» μέχρι οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν την επιστροφή τους στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το Trump έχουν παραβιάσει τις συμφωνίες που είναι αποτέλεσμα μακρών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η εφαρμογή των παλιότερων συμφωνιών», τόνισε ο κ. Zarif.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης