Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Είκοσι πολιτείες εναντίον της απόφασης Trump να κρατά επ’ αόριστον παιδιά μεταναστών

ΗΠΑ: Είκοσι πολιτείες εναντίον της απόφασης Trump να κρατά επ’ αόριστον παιδιά μεταναστών
20 αμερικανικές πολιτείες εναντίον της απόφασης Trump να κρατά επ’ αόριστον παιδιά μεταναστών
Είκοσι αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι προσέφυγαν νομικά εναντίον της απόφασης του προέδρου Donald Trump να κρατά επ’ αόριστον οικογένειες μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ.
«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση Trump θα επιτρέψει στην υπηρεσία μετανάστευσης να φυλακίζει για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα αθώα παιδιά», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Μασαχουσέτης.
Η προσφυγή υποβλήθηκε στο πρωτοδικείο του Λος Άντζελες και αναμένεται να είναι η πρώτη από πολλές που έχουν στόχο να εμποδίσουν την εφαρμογή της απόφασης, η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει τον Οκτώβριο.
«Η νέα απόφαση του Trump θέτει με απάνθρωπο τρόπο σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία παιδιών.
Υπονομεύει μια προ δεκαετιών συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη κράτηση παιδιών μεταναστών», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, ανακοινώνοντας την προσφυγή.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την κίνηση αυτή.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο να ακυρώσει τη συμφωνία του 1997, γνωστή ως συμφωνία Φλόρες, η οποία ορίζει τις 20 ημέρες ως ανώτατο χρονικό όριο για την κράτηση παιδιών μεταναστών.
Η συμφωνία επεκτάθηκε το 2015 για να περιλαμβάνει όχι μόνο να ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και αυτά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump επισημαίνουν ότι ο περιορισμός του χρόνου κράτησης «προσέλκυε» τους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι ελπίζουν ότι αν εμφανιστούν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με ένα παιδί και ζητήσουν να τους δοθεί άσυλο, θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα εν αναμονή της ακρόασης της υπόθεσής τους από αμερικανικό δικαστήριο.
Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να ανατρέψει τη συμφωνία Φλόρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα από νομικά εμπόδια.
Ακόμη κι αν τα δικαστήρια επιτρέψουν την εφαρμογή της νέας απόφασης, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα: η εξεύρεση πόρων για να πληρωθούν χιλιάδες επιπλέον κρεβάτια για την κράτηση των οικογενειών των μεταναστών.
Η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ΙCE) διαθέτει μόνο τρία κέντρα κράτησης οικογενειών, δύο στο Τέξας και ένα στην Πενσιλβάνια, τα οποία έχουν 2.500 με 3.000 κρεβάτια.
Περισσότερες από 42.000 οικογένειες, κυρίως από την Κεντρική Αμερική, συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα.
Τον Ιούλιο ο αριθμός των συλλήψεων έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, αν και έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης