Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι καταλύτες του Σεπτεμβρίου 2019 για οικονομία και τράπεζες - EKT και 4η έκθεση

Οι καταλύτες του Σεπτεμβρίου 2019 για οικονομία και τράπεζες - EKT και 4η έκθεση
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά έχει ποικιλοτρόπως εκφράσει την πρόθεσή της να συμπλεύσει με την επενδυτική κοινότητα και καταρτίζει τα σχέδιά της τούτου δοθέντος
Ιδιαίτερα κρίσιμος αποδεικνύεται ο Σεπτέμβριος τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες με σημαντικούς καταλύτες που θα λάβουν χώρα τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Ξεκινώντας από την άρση των capital controls που ανακοινώθηκαν προχθές δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ισχύσουν από την 1η Σεπτέμβρη, ο επόμενος μήνας δείχνει γεμάτος εξελίξεις για την οικονομία και τις τράπεζες.
Άλλωστε η απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις που έθεταν  οι οίκοι αξιολόγησης προκειμένου να αναβαθμίσουν τόσο την οικονομία της χώρας όσο και τις ίδιες τις τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό πως μια μέρα πριν την ανακοίνωση για την απελευθέρωση των capital controls o διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s έκανε ότι ακριβώς λίγο νωρίτερα και η S&P: προσπέρασε τη χώρα επιζητώντας δείγματα απτά για τη βελτίωση της οικονομίας.
Ένα από αυτά είναι η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά έχει ποικιλοτρόπως εκφράσει την πρόθεσή της να συμπλεύσει με την επενδυτική κοινότητα και καταρτίζει τα σχέδιά της τούτου δοθέντος.
Ωστόσο πολύ σημαντικό θέμα παραμένει και η υιοθέτηση μιας συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και συγκεκριμένα η υιοθέτηση του Asset protection Scheme όπως και οι όροι με τους οποίους τούτο θα υιοθετηθεί.
Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες έχουν θέσει όριο μέχρι 25 δισ. ευρώ σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις και ο SSM απαιτεί για τις τιτλοποιήσεις αυτές να περάσουν μέσα από το APS. Άλλωστε αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης μεταξύ του κ. Enria επικεφαλής του SSM και του κ. Ζαββού  υφυπουργού οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας χθες στη Φραγκφούρτη.
Η κρίσιμη ατζέντα του μήνα που θα διαμορφώσει εν πολλοίς τις προσεχείς εξελίξεις.

- Στις 4.9.19 αναμένεται η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους με τους οποίους θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο στη συνέχεια
- Στις 7.9.19 αναμένονται οι κρίσιμες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.
- Στις 12.9.19 αναμένονται οι ανακοινώσεις Ντράγκι για το mini QE οι οποίες δύνανται να επηρεάσουν τη χώρα μας εάν και εφόσον υπάρξει κάποια ειδική συμφωνία κάτι που δεν θεωρείται και ιδιαιτέρως εύκολο ως εγχείρημα.
- Στις 13.9.19 ξεκινά η έλευση των θεσμών και οι συζητήσεις για την 4η μεταμνημονιακή έκθεση.
- Περί τα μέσα του μήνα αναμένονται οι εξαγγελίες σχετικά με το APS και πότε και πως αυτό θα εφαρμοστεί
- Προς το τέλος του μήνα αναμένονται οι λεπτομέρειες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις η Ελληνική οικονομία κατά Moody’s βρίσκεται στο Β1 st, κατά S&P στο Β+ pos. και κατά Fitch μία μονάδα υψηλότερα στο ΒΒ- St.
Ας σημειωθεί ότι ο τελευταίο οίκος επαναξιολογεί τη χώρα σε τακτική βάση στις 25 Οκτωβρίου.
Όπως και να το κάνουμε η χώρα απέχει 3 βαθμίδες τουλάχιστον από την επενδυτική.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες αυτές βρίσκονται έως και 6 βαθμίδες χαμηλότερα στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων για την οικονομία, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται μια έκτακτη αναβάθμιση για κάποιες από αυτές.
Κατά Moody’s στο Caa1 βρίσκονται οι Εθνική, Alpha και Eurobqank με προοπτικές θετικές, στο Caa2 οι Πειραιώς και Παγκρήτια με επίσης θετικές προοπτικές και στη βαθμίδα Caa3 η Attica Bank με επίσης προοπτικές θετικές.
Σε ότι αφορά την S&P στο B- βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές με προοπτικές σταθερές ενώ σε ότι αφορά τη Fitch  οι  Eurobank, Alpha και NBG έχουν αξιολόγηση CCC+  και η Piraeus Bank CCC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης