Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι Ευρώπη και ΗΠΑ θα μετατραπούν σε μία «νέα Ιαπωνία»

Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι Ευρώπη και ΗΠΑ θα μετατραπούν σε μία «νέα Ιαπωνία»
Χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης και επίμονα στάσιμος πληθωρισμός τρομάζουν τις αγορές
Ο φόβος της ύφεσης καταδιώκει τις αγορές, αλλά οι επενδυτές και αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται ως και τρομοκρατημένοι για ένα άλλο ενδεχόμενο: την Ιαπωνοποίηση αγορών και οικονομιών, τονίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Με τον όρο αυτό οι οικονομολόγοι αναφέρονται στη μάχη της Ιαπωνίας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και την αναιμική ως μηδενική ανάπτυξη.
Τα περισσότερα μέτρα που έχουν λάβει η ιαπωνικές κυβερνήσεις και η κεντρική τράπεζα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, αλλά η χώρα είναι σχετικά προστατευμένη, καθώς μεγάλο μέρος του χρέους της βρίσκεται στα χέρια Ιαπώνων επενδυτών.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά όλο και πιο ανήσυχους τους ειδικούς, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτές οι δύο περιοχές δεν θα κατορθώσουν τελικά να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και για γίνουν μία νέα Ιαπωνία.
Ο πληθωρισμός τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται, μέσω μείωσης επιτοκίων ή με επαναφορά των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, να στηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Image
Σύμφωνα με αναλυτές μία από τις ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει «Ιαπωνοποίηση» των αγορών και των οικονομιών είναι και το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνεται η αξία αλλά και ο όγκος των χρεών με αρνητικό ή μηδενικό επιτόκιο, με αυτού του τύπου τα ομόλογα να αποτελούν σχεδόν το 30% των συνολικών εκδόσεων χρεογράφων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η μειώσεις στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, δεν εμφανίζονται μόνο σε θεωρούμενες εκ παραδόσεως ως κραταιές οικονομίες, όπως η Γερμανία, αλλά και σε χώρες όπως οι Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες πριν από μία 10ετία βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης.
Image
Μία, δε, από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις που περιγράφει την παραπάνω κατάσταση προήλθε από τον James Bullard, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαίντ Λούις, ο οποίος μιλώντας στο Jackson Hole τόνισε: «Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα είναι φυσιολογικά».
Οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι μια αμερικανική ύφεση μπορεί να αποτραπεί, δεδομένου ότι η Fed έχει δείξει την προθυμία της να μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την ανάπτυξη. Αντίθετα, ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της Ιαπωνίας φαίνεται πιο πιθανό, αν κρίνουμε από τις τιμές των μετοχών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης