Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Άλμα 4,7% στη ΔΕΗ, λόγω επίσπευσης αποφάσεων για τα νέα τιμολόγια - Οι νέες αλλαγές

tags :
Άλμα 4,7% στη ΔΕΗ, λόγω επίσπευσης αποφάσεων για τα νέα τιμολόγια - Οι νέες αλλαγές
Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το ύψος της αύξησης των ανταγωνιστικών χρεώσεων καθώς και της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας
Θετικά υποδέχεται η αγορά τις πληροφορίες για επίσπευση των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη ΔΕΗ.
Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 4,7% και στα 2,77 ευρώ με καλό όγκο συναλλαγών σχεδόν 1,5 εκατ. τεμαχίων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bankingnews, υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ φαίνεται πως θέλουν να επισπεύσουν την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καταλήγοντας στις σχετικές αποφάσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα από την Παρασκευή 30 Αυγούστου, όταν είναι προγραμματισμένη η έγκρισή τους από το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη βρίσκονται στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το ύψος της αύξησης των ανταγωνιστικών χρεώσεων καθώς και της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας, από τις οποίες θα προέλθει ένα σημαντικό μέρος των 800-900 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να διασφαλίσει η επιχείρηση σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
Έτσι, εκτιμάται πως εντός της ημέρας θα κλειδώσουν τα σχετικά νούμερα.
 
«Ναι» στη ρήτρα CO2 από ΓΕΝΟΠ
 
Όσον αφορά την ενσωμάτωση ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, φαίνεται πως πρωταρχικός σκοπός της θα είναι να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας, έναντι τυχόν ακόμη μεγαλύτερων αυξήσεων των δικαιωμάτων ρύπων, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Έτσι, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι  η ενίσχυση των εσόδων θα προέλθει από την ονομαστική αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, και όχι εμμέσως από τη ρήτρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω προσέγγιση συνάδει με την άποψη που εξέφρασε χθες (27/8) η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία η ξέφρενη κούρσα της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων καθιστά αναγκαία τη σύνδεση των τιμολογίων της ΔΕΗ με ρήτρα δικαιωμάτων CO2.
Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ προσομοιάζει τη συγκεκριμένη εμπορική πολιτική με τη στρατηγική των ιδιωτών, τα τιμολόγια των οποίων όπως αναφέρει είναι συνδεδεμένα με την οριακή τιμή συστήματος.
 
«Ψαλίδισμα» των 200 εκατ. ευρώ της υφιστάμενης έκπτωσης
 
Από την άλλη πλευρά, πιο ασαφές παραμένει ακόμη το τοπίο αναφορικά με τη νέα «φόρμουλα» παροχής οικονομικών κινήτρων για την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών, αφού το μόνο δεδομένο είναι πως θα περιορίζει την απώλεια εσόδων που επέφερε στην επιχείρηση η έκπτωση συνέπειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υφισταμένη έκπτωση «μεταφράζεται» σε ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, παρόλο που έχει ήδη μειωθεί στο 10%, από 15% που ήταν όταν πρωτοθεσπίσθηκε το μέτρο.
Σε σχέση με την αύξηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων, με την κατάρτιση της σχετικής τροπολογίας από το ΥΠΕΝ για την αναπροσαρμογή των σχετικών συντελεστών για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, ήδη έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία θα αποτελέσει τον δεύτερο «πυλώνα» (μετά την ελάττωση του ΦΠΑ) για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου για τους πελάτες χαμηλής τάσης της επιχείρησης.
Αυτό που απομένει να φανεί είναι σε ποιες καταναλωτικές ομάδες θα επιφέρει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ η αναπροσαρμογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης