Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε την αναστολή του βρετανικού Κοινοβουλίου

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε την αναστολή του βρετανικού Κοινοβουλίου
Μεταξύ 9 και 12 Σεπτεμβρίου η έναρξη αναστολής και 14 Οκτωβρίου η λήξη της, για να μην μπλοκάρει η αντιπολίτευση ακόμη και ένα no deal Brexit
Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Boris Johnson να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.
Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.
«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως έγραφε νωρίτερα η bankingnews.gr, χθες (27/8/2019), τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού στην εξεύρεση τρόπων για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας και της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσαν μετά την σημερινή τους συνάντηση.
Όπως ανακοίνωσε βουλευτής των Πρασίνων, τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να περάσουν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τον Johnson να ζητήσει παράταση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτρέποντας ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Έπειτα και από την επίσημη αναστολή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στη Βρετανία θα ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, ο Dominic Grieve από το κόμμα Tory δήλωσε ότι πλέον θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ο ίδιος κατηγόρησε τον Johnson ότι προσπαθεί να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο.
«Η πρόταση μομφής είναι πιο πιθανή, τώρα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι μετά την τελευταία κίνηση του Johnson είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, δηλώνει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα.
Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του», μετέδωσε το BBC.

Corbyn: Απειλή για τη δημοκρατία το σχέδιο του πρωθυπουργού για το κοινοβούλιο

«Ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, Jeremy Corby, το σχέδιο του πρωθυπουργού Boris Johnson να παρατείνει την περίοδο κατά την οποία το κοινοβούλιο της χώρας θα παραμείνει κλειστό, μέχρι λίγο πριν από το Brexit.
«Είμαι σοκαρισμένος από την απερισκεψία της κυβέρνησης Johnson, η οποία μιλάει για κυριαρχία και παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο επί των σχεδίων της για ένα απερίσκεπτο “no deal Brexit”.
Αυτό είναι ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Corbyn.
Όπως υπογράμμισε, ο Johnson «πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο - όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις...
Όταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», είπε.
Ο Corbyn φέρεται ακόμη να έγραψε στη βασίλισσα Ελισάβετ για να της εκφράσει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του Johnson και για να ζητήσει συνάντηση μαζί της, σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian».

Ουδέν σχόλιο από Κομισιόν

Σιγήν ιχθύος τήρησε η Κομισιόν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία, όπου ο Boris Johnson έκλεισε τη βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου προκειμένου να σταματήσει προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την αποτροπή του no deal Brexit.
«Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για το Brexit» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνούμενος να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις για το Brexit από το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS