Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η Κίνα δεν βιάζεται να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ - «Ενισχύει» την άμυνά της

tags :
Deutsche Bank: Η Κίνα δεν βιάζεται να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ - «Ενισχύει» την άμυνά της
Η Κίνα με μία σειρά μέτρων ενισχύει τη θέση της και ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί ενάντια στις ΗΠΑ
Απόλυτα έτοιμη, καθώς έχει φροντίσει να ενισχύσει τα πολεμοφόδιά της, είναι η Κίνα για περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει ο Yi Hiong, οικονομολόγος της Deutsche Bank, ειδικευμένος στην κινεζική οικονομία.
Μάλιστα υποστηρίζει, σε δηλώσεις του στο CNBC, ότι η Κίνα είναι έτοιμη για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μία 10ετία, κάτι που συνέβη στη δεκαετία του 1980 με την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.
«"Νομίζουμε ότι η Κίνα δεν επιδιώκει να επιτύχει γρήγορα μια εμπορική συμφωνία, ούτε προσπαθεί να απαντήσει στις ΗΠΑ όσο πιο σκληρά γίνεται", δήλωσε ο Xiong  και προσέθεσε ότι «η τρέχουσα στρατηγική της Κίνας έχει πιθανώς έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενσωματωμένο σε αυτήν.
Ο χρονικός ορίζοντας μπορεί επίσης να υπερβεί τον κύκλο ζωής της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ»/
Ενώ η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, είναι λιγότερο πιθανό να προβεί σε παραχωρήσεις δεδομένης της προσπάθειας της να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της, ανέφερε ο οικονομολόγος.
Η Κίνα επιταχύνει τις προσπάθειες της να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να μειώσει την εξάρτησή της από τις Η.Π.Α.
Η επίσημη εφημερίδα της κινεζικής κυβέρνησης δημοσίευσε αρκετά άρθρα σχετικά με τη βελτίωση της συνεργασίας της Κίνας με άλλες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Λατινική Αμερική.
Η χώρα ενισχύει επίσης την εγχώρια αγορά της.
Το κρατικό συμβούλιο ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας,  20 μέτρα για την υποστήριξη της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την προώθηση της κυκλοφορίας προϊόντων, τη βελτίωση της υποδομής των εμπορικών δρόμων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης καταστημάτων ψύξης αλυσίδας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Xinhua.
Όταν ο Trump τερμάτισε απότομα την εμπορική ανακωχή νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοινώνοντας νέους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολαρίων, η Κίνα «απάντησε» με νέους δασμούς που κυμαίνονταν από 5% έως 10% στα 75 δισ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο στόχος δεν είναι να μεγιστοποιηθεί η ζημιά, αλλά να «αποθαρρυνθούν νέοι δασμοί των ΗΠΑ», ανέφερε ο Xiong.
«Η Κίνα θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στα τιμολόγια των ΗΠΑ, αλλά με μικρότερα και στοχευμένα μέτρα.
Για τον ίδιο λόγο, η Κίνα είναι πιθανόν απρόθυμη να λάβει μη εμπορικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ, όπως η τιμωρία των επιχειρηματικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κίνα», εκτιμά ο οικονομολόγος της Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης