Τελευταία Νέα
Διεθνή

Columbia University: Η ύφεση είναι ότι χρειάζεται η αμερικανική οικονομία - Θα λήξει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Columbia University: Η ύφεση είναι ότι χρειάζεται η αμερικανική οικονομία - Θα λήξει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
Ο Trump ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο όταν η αμερικανική οικονομία είχε υπερθερμανθεί, η ύφεση θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο να την ισορροπήσουν

Η πρόσφατη ανατροπή της καμπύλης αποδόσεων των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έναντι των βραχυπρόθεσμων, έχει προκαλέσει φόβους για ενδεχόμενη αμερικανική ύφεση προς τα τέλη του 2019 ή το 2020, που ωστόσο  κατά παράδοξο τρόπο, θα μπορούσε να συμβάλει στη λήξη του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και στη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Αυτή την πρόταση υποστηρίζει μελέτη του Columbia University, η επιχειρηματολογία της οποίας εδράζεται στο πρόσφατο παρελθόν.
Είναι αλήθεια ότι, μειώνοντας τη ζήτηση των εισαγωγών, οι αμερικανικές οικονομικές δυσχέρειες έχουν συνήθως αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών των οποίων το εμπόριο συνεισφέρει σε υψηλό βαθμό στο ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Στις πρόσφατες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, οι ΗΠΑ ήταν πιο πρόθυμες, από ότι συνήθως, να συνεργαστούν με την Κίνα προκειμένου να προσπαθήσουν να ωθήσουν στην ανάκαμψη.
Κατά την τελευταία μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ το 2008-10, η Κίνα φαίνεται πως ήταν η μόνη ισχυρή οικονομία πρόθυμη και σε θέση να ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση.
Εν μέρει, ως αποτέλεσμα αυτού, οι σινο-αμερικανικοί δεσμοί βελτιώθηκαν και οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ενδυνάμωση της φωνής της Κίνας σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ομάδα G20.
Στον αντίποδα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έφτασαν στα χειρότερα σημεία το 2001, ύστερα από την σύγκρουση στον αέρα ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους και ενός κινέζικου μαχητικού πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Κινέζου πιλότου και την κράτηση του αμερικανικού πληρώματος.
Όμως, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και την βύθιση των οικονομικών προοπτικών των ΗΠΑ, οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βελτιώθηκαν.
Μπορεί η κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να μην δείχνει και μεγάλη προθυμία προς τη διεθνή συνεργασία, όπως οι προκάτοιχοί του, εντούτοις αυτό που είναι σημαντικό είναι πως, ο Trump ξεκίνησε τον τρέχοντα εμπορικό πόλεμο όταν η αμερικανική οικονομία είχε υπερθερμανθεί, εν μέρει ως αποτέλεσμα των επιθετικών φορολογικών περικοπών που ψήφισε το Κογκρέσο στα τέλη του 2017.
Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος, που πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι καταστρέφει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την παγκόσμια οικονομία με τις συνέπειές του, μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο να ισορροπήσουν την οικονομία τους, εφόσον επέλθει ύφεση, και να αλλάξει προς το καλύτερο η στάση του προέδρου Trump προς την Κίνα.
Με άλλα λόγια μια ύφεση ίσως να είναι ότι χρειάζεται η αμερικανική οικονομία.

Δύο παράγοντες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν αυτή τη δυνατότητα.

Πρώτον, η Κίνα ενδέχεται να αδυνατεί ή να μην θέλει να προσφέρει οικονομικά κίνητρα.
Ο δείκτης χρέους της Κίνας προς το ΑΕΠ, είναι υψηλότερος σήμερα από ό, τι πριν από μια δεκαετία, όταν οι αρχές εξέδωσαν μια επιθετική δέσμη κινήτρων για να αντισταθμίσουν την εξασθένηση της ζήτησης για εξαγωγές κατά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε περίπτωση ύφεσης των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της Κίνας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν των περισσοτέρων άλλων μεγάλων οικονομιών, δίνοντας στην κυβέρνηση κάποια περιθώρια για πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα σε μια οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, αν και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) είναι πιο επιφυλακτική όσον αφορά την εισροή ρευστότητας κατά βούληση, ο σχετικά υψηλός συντελεστής αποθεματικών που επιβάλλει η PBOC στις εμπορικές τράπεζες υποδηλώνει ότι θα έχει σημαντική πυροσβεστική δύναμη εάν προκύψει ανάγκη.
Δεύτερον, ο εταιρικός φόρος των ΗΠΑ ο οποίος διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με την Κίνα, καταστρέφει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου.
Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής αντανακλά την έλλειψη εθνικών αποταμιεύσεων των ΗΠΑ σε σχέση με τις επενδύσεις.
Αναγκάζοντας το χρέος των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά επιπλέον 1-2 τρισ. δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία, οι φορολογικές περικοπές του 2017 θα καταστήσει το ποσοστό αποταμίευσης της κυβέρνησης σημαντικά πιο αρνητικό.
Επειδή είναι απίθανο να αντισταθμιστεί από τη μείωση των εθνικών επενδύσεων ή από μια αρκετά μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων, η μείωση του φόρου συνέβαλε στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ.
Το συνολικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από το 2017 ή το 2018 και η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί. Αυτό δείχνει έντονα ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα θα αυξηθεί.
Με τους Αμερικανούς πολιτικούς και πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προφανώς να μην αναγνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της μείωσης του φόρου του Trump και του αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, πιθανότατα θα πιστεύουν ότι οι Κινέζοι είναι οι κακόβουλοι και πράττουν αναλόγως. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση εδώ και πολύ καιρό οι φορολογικές περικοπές των ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό διαρθρωτικό εμπόδιο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της Αμερικής με την Κίνα (και με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους) και ως εκ τούτου μια πιθανή πηγή εντάσεων τα επόμενα χρόνια.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ (ως ποσοστό του ΑΕΠ) συνήθως μειώνεται καθώς η αμερικανική οικονομία εξασθενεί και καθώς η ζήτηση για εισαγωγές τείνει επίσης να μειωθεί.
Ως εκ τούτου, η ύφεση των ΗΠΑ ενδέχεται να μετριάσει κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης του φόρου επί του εμπορικού ελλείμματος.
Πιο σημαντικό, η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει επιθετικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις από το τέλος του 2018, μειώνοντας τον φόρο προστιθέμενης αξίας (από 17% σε 16% και έπειτα σε 13%), μειώνοντας τον συντελεστή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και μειώνοντας την κοινωνική ασφάλιση το ποσοστό συνεισφοράς για τους εργοδότες.
Ωστόσο, επειδή αυτές οι πρόσφατες φορολογικές περικοπές είναι απίθανο να αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες επενδύσεις ή από μια αρκετά μεγάλη αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης, το εθνικό ποσοστό αποταμίευσης της Κίνας πιθανότατα θα μειωθεί.
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της χώρας - το οποίο αντικατοπτρίζει την πλεονάζουσα εξοικονόμηση πόρων έναντι των επενδύσεων - πιθανότατα θα είναι πολύ μικρότερο το 2020 και μπορεί ακόμη και να μειωθεί σε έλλειμμα σε ένα ή δύο τρίμηνα.
Παρόλο που η Κίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να έχει ένα διμερές εμπορικό πλεόνασμα με την Αμερική το επόμενο έτος, λόγω της επίδρασης των περικοπών στη φορολογία στις ΗΠΑ, η ανισορροπία θα είναι πολύ μικρότερη από ό, τι θα είχε συμβαίνει.
Από την άποψη της άμεσης ζήτησης, θα μπορούσε να συμβάλει στην ομαλοποίηση των προβληματικών σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Κίνας.
Εάν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνεννοηθούν και συνεργαστούν καλύτερα, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές παντού θα αναπνεύσουν. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί το καθοριστικό στοιχείο για την επόμενη ύφεση των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης