Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστικά προσφεύγουν οι αντίπαλοι του Brexit κατά του Johnson για το κλείσιμο της Βουλής - «Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί η Βρετανία

tags :
Δικαστικά προσφεύγουν οι αντίπαλοι του Brexit κατά του Johnson για το κλείσιμο της Βουλής - «Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί η Βρετανία
Η Johnson έχει για την απόφαση την συγκατάθεση της βασίλισσας Ελισάβετ
Αντιμέτωπος με δίκη στο Εδιμβούργο θα βρεθεί σύντομα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, με αφορμή την απόφασή του αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου  και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πάντως ο Johnson έχει γι’ αυτή του την απόφαση την συγκατάθεση της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά όχι και των Βρετανών βουλευτών αλλά και μεγάλης μερίδας των πολιτών.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι έχει την πρόθεση να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής για σχεδόν πέντε εβδομάδες, μια ομάδα περισσότερων από 70 βρετανούς βουλευτές ζήτησαν επείγουσα ακρόαση στο Εδιμβούργο.
Η δίκη θα ζητήσει από το δικαστήριο της Σκωτίας να ερμηνεύσει το περίφημο άγραφο σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη σχέση μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλίου.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Όπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις στην απόφαση Johnson ήταν κάτι παραπάνω από έντονες, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευση Corbyn να κάνει λόγο για κίνηση που απειλεί τη δημοκρατία
«Ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, Jeremy Corby, το σχέδιο του πρωθυπουργού Boris Johnson να παρατείνει την περίοδο κατά την οποία το κοινοβούλιο της χώρας θα παραμείνει κλειστό, μέχρι λίγο πριν από το Brexit.
«Είμαι σοκαρισμένος από την απερισκεψία της κυβέρνησης Johnson, η οποία μιλάει για κυριαρχία και παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο επί των σχεδίων της για ένα απερίσκεπτο “no deal Brexit”.
Αυτό είναι ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Corbyn.
Όπως υπογράμμισε, ο Johnson «πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο - όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις...
Όταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», είπε.
Ο Corbyn φέρεται ακόμη να έγραψε στη βασίλισσα Ελισάβετ για να της εκφράσει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του Johnson και για να ζητήσει συνάντηση μαζί της, σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian».
Τις αντιρρήσεις τους για την απόφαση Johnson έχουν εκφράσει αρκετοί βουλευτές αλλά και δικηγόροι, οι οποίοι απειλούν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να την ακυρώσουν.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι υπογραφές κατά της απόφασης Johnson να κλείσει τη Βουλή

Πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών έχουν συγκεντρωθεί στη Μ. Βρετανία κατά της απόφασης του πρωθυπουργού Boris Johnson να αναστείλει τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση για το Brexit απερίσπαστος και χωρίς τις αντιδράσεις των βουλευτών.
Σημειώνεται πως ο Johnson έχει διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο πως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως την 31η Οκτωβρίου είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του Johnson έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μόλις το 27% των πολιτών συμφωνεί με το κλείσιμο του Κοινοβουλίου

Ούτε τρεις στους δέκα Βρετανούς τάσσονται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου, της απόφασης του Boris Johnson που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη Βρετανία πυροδοτώντας σχόλια περί αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.
Μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για έναν μήνα, ενώ 47% δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διεξήχθη σε δείγμα 5.734 Βρετανών για λογαριασμό των Times και δημοσιεύτηκε λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει το σχέδιο Johnson για αναστολή της λειτουργίας της βουλής.
Οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση του Boris Johnson.
Μόλις το 9% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης