Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Να επιλυθούν άμεσα τα NPEs των τραπεζών για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Scope: Να επιλυθούν άμεσα τα NPEs των τραπεζών για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα
Νέα έκθεση της Scope Ratings για την Ελλάδα
Η αύξηση της ρευστότητας του επιχειρηματικού κόσμου, η μείωση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αύξηση των επενδύσεων κρίνονται ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα (ΒΒ-, θετικό outlook), σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η Ελλάδα κατέγραψε πρόοδο μετά την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης του ESM τον Αύγουστο του 2018, με διατήρηση των ελλειμμάτων και ανάκτηση της πρόσβασης στην κεφαλαιαγορά.
Ωστόσο, η οικονομία εξακολουθεί να τίθεται υπό τους περιορισμούς που προκλήθηκαν από την κρίση και οι βελτιώσεις σημειώνονται με αργούς ρυθμούς.
Τα ζητήματα περιλαμβάνουν το ακόμη υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν οδηγήσει σε υποτονική πιστωτική επέκταση, ελέγχους κεφαλαίου που επιβάρυναν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και χαμηλή ανταγωνιστικότητα με υψηλή μακροχρόνια ανεργία και μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, περιορίζοντας το δυναμικό ανάπτυξης.
«Η ταχεία επίλυση των NPLs είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποκατάσταση των βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν ελαφρά από 82 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 σε 80 δισ. ευρώ, αλλά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 45,1% του συνόλου των δανείων από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.
Ωστόσο, έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα 107 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016.
Το υψηλό αποθεματικό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να επιβαρύνει τον τραπεζικό δανεισμό προς την πραγματική οικονομία.
Για να επιτύχουμε μια πρόσθετη παραγωγική ικανότητα για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ταχείς ρυθμούς, το απόθεμα θα πρέπει είτε να τιτλοποιηθεί είτε να πωληθεί μέσω μεγάλων πωλήσεων χαρτοφυλακίου.
Τα οφέλη των συστημάτων τιτλοποίησης των NPLs ως μακροπρόθεσμης βιώσιμης λύσης είναι ακόμα μεγαλύτερα σε μια μικρή και αλληλένδετη οικονομία όπως η Ελλάδα, στην οποία η τραπεζική δανειοδότηση είναι η κυρίαρχη πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση μεγάλων αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε νομικά διαχωρισμένες οντότητες, απελευθερώνοντας έτσι κεφάλαια για νέες δανειοδοτήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας, μειώνοντας σημαντικά τα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων και παρέχοντας την απαραίτητη πίστωση για να χρηματοδοτήσουν παραγωγικές επενδύσεις.
Προκειμένου να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σκοπεύει να άρει τους υπόλοιπους κεφαλαιακούς ελέγχους την 1η Σεπτεμβρίου, γεγονός που είναι επίσης θετικό.
(…)
Εκτός από την περικοπή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Ελλάδα χρειάζεται επενδυτικό σοκ για να προωθήσει την επανεξισορρόπηση του αναπτυξιακού της μοντέλου», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης