Καραβίας (Eurobank): Ο SSM έδωσε έγκριση για την πώληση NPLs αξίας 2 δισ. στην Pimco

Καραβίας (Eurobank): Ο SSM έδωσε έγκριση για την πώληση NPLs αξίας 2 δισ. στην Pimco
Δηλώσεις του επικεφαλής της Eurobank στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές
Την έγκριση SRT (Significant Risk Transfer) από τον SSM για το project Pillar, δηλαδή την πώληση στην Pimco των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, έλαβε η Eurobank, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φ. Καραβίας, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών α' εξαμήνου 2019 της ελληνικής τράπεζας.
Όπως διευκρίνισε μετά την παραπάνω έγκριση, η τράπεζα μπορεί να διατηρήσει το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης της παραπάνω τιτλοποίησης, η ονομαστική αξία των οποίων είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ όπως σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, θα φέρει κουπόνι 1,85%.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Pimco για το πρόγραμμα τιτλοποίησης Project Cairo, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ενώ στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2019.
 ναφορικά με το θέμα των NPEs ο στόχος παραμένει να υπάρξει μειωσεί τους στο 15,9% έως το τέλος του 2019, στο 12,7% στα τέλη του 2020 και στο 8,8% στα τέλη του 2021. Τονίστηκε ότι δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος μείωσης των NPEs θα γίνει φέτος τα επόμενα δυο χρόνια η μείωση των προβληματικών δανείων (1,3 δισ. το 2020 και 1,7 δισ. ευρώ) θα είναι κυρίως οργανική (αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις και διαγραφές).
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του κατά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι: «Τα αποτελέσματα της Eurobank στο πρώτο εξάμηνο του 2019 παραμένουν θετικά, σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας, ενώ υλοποιούμε εντός χρονοδιαγράμματος, σε όλα τα επίπεδα, το εμπροσθοβαρές σχέδιο για την εξυγίανση του ισολογισμού μας.
Η συμφωνία με την PIMCO για την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 2 δισ. ευρώ και το σχέδιο της σχετικής έγκρισης SRT (Significant Risk Transfer) την οποία λάβαμε νωρίτερα σήμερα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) σηματοδοτούν ένα ακόμη ορόσημο για την ολοκλήρωση του επιταχυνόμενου σχεδίου μας.
Την ίδια ώρα επιταχύνθηκε ο αρνητικός σχηματισμός NPE στα 205 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, μειώνοντας το συνολικό μας απόθεμα κατά 2,4 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Βρισκόμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ενόψει μιας επιπλέον τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου NPEs ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 32,8% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην εγχώρια αγορά και με βελτιωμένη κάλυψη από προβλέψεις.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στο στόχο μας για μονοψήφιο ποσοστό NPEs έως το τέλος του 2021.
Σε περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, διατηρούνται οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, αν και αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες.
Η ρευστότητα βελτιώθηκε στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ωθώντας το λόγο των δανείων προς καταθέσεις στο νέο χαμηλό επίπεδο του 86,5%, βελτίωση κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2018.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΡΒΒ στη Βουλγαρία.
Μετά από αυτή την κίνηση η θυγατρική μας στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα.
Οι διεθνείς μας δραστηριότητες εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά στα συνολικά αποτελέσματα και την κερδοφορία.
Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με το δείκτη CET1 (πλήρης εφαρμογή) να διαμορφώνεται στο 15,9% και το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,4%.
Και οι δύο δείκτες υπερβαίνουν σημαντικά τις εποπτικές απαιτήσεις, επιτρέποντάς μας να προχωρήσουμε στις σχεδιαζόμενες ενέργειες μας.
Εστιάζουμε στην ολοκλήρωση του στρατηγικού μας σχεδίου για την αποκατάσταση των βασικών δεικτών της Τράπεζας σε επίπεδα παρεμφερή με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και ταυτόχρονα εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το νέο περιβάλλον στην ελληνική αγορά.
Ο περιορισμός των πολιτικών αβεβαιοτήτων και η έμφαση στην ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και νέες προοπτικές για την οικονομία.
H πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, ιδιαίτερα προς την επενδυτική κοινότητα.
Πιστεύουμε ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο οικονομικό κλίμα, θα βοηθήσει την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Η Eurobank δεσμεύεται να στηρίξει τους πελάτες της, ειδικά τις δυναμικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, και να χρηματοδοτήσει την οικονομία τόσο στα τρέχοντα όσο και σε σημαντικά υψηλότερα, επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας.»

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS