Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο θετικοί οι Ευρωπαίοι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Πιο θετικοί οι Ευρωπαίοι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Τί λένε οι Ευρωπαίοι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε πως οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περισσότερες προσδοκίες ότι θα προχωρήσουν προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατά τη συνάντηση που είχαν στο Ελσίνκι.
"Κατά τη γνώμη μου, υπήρξαν πιο θετικές προσδοκίες ότι σε κάποιο σημείο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία", είπε ο Πέκα Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Ελσίνκι για να συζητήσουν αν θα καλέσουν τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της Ένωσης κάποια στιγμή, μια απόφαση που έχει επανειλημμένα αναβληθεί λόγω των εσωτερικών διαιρέσεων της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Ελσίνκι διάφοροι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
"Νομίζω πως η ΕΕ πρέπει να έχει ένα ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Ελσίνκι, στο περιθώριο των συνομιλιών με τους ομολόγους του της ΕΕ στις οποίες συμμετείχαν επίσης οι συνάδελφοί τους των Δυτικών Βαλκανίων.
Είναι σημαντικό ώστε να εμποδιστούν άλλοι "που δεν συμφωνούν απαραίτητα με τις αξίες μας" να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή, πρόσθεσε ο Μάας, αναφερόμενος πιθανότατα στη Ρωσία και την Κίνα.
Τον Ιούλιο χώρες-μέλη της ΕΕ καθυστέρησαν μια απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, παρά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες είχαν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και ότι διακυβευόταν η αξιοπιστία της ΕΕ.
Εκείνη την εποχή, η Γερμανία δεν ήταν έτοιμη να δώσει το πράσινο φως, ενώ άλλες χώρες -κυρίως η Γαλλία και η Ολλανδία- εξέφραζαν από καιρό επιφυλάξεις.
Το θέμα μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην Αλβανία, εν μέσω γενικής συναίνεσης ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ανταμειφθεί επειδή έκανε μεγάλα βήματα διευθετώντας τη διαμάχη για το ονοματολογικό πέρυσι με την Ελλάδα.
"Πρέπει να αξιολογηθούν οι χώρες ξεχωριστά", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε:
"Δύο είναι καλύτερα από μία.
Αλλά νομίζω επίσης ότι μία είναι καλύτερα από καμία. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ευκαιρίες για επιτυχία".
Ωστόσο, ο Μάας είπε πως δεν βλέπει "κανένα λόγο" να εξεταστούν χωριστά οι προσπάθειες των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που υφίσταται τώρα, αν και ο Λιθουανός ομόλογός του Λίνας Λινκεβίσιους είπε πως οι χώρες αυτές πρέπει να υιοθετήσουν τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ, κυρίως στην εξωτερική πολιτική τους.
Μετά τις συνομιλίες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως οι χώρες μέλη έδειξαν μια "ακόμη πιο ισχυρή υποστήριξη και αποφασιστικότητα και επίγνωση" για την ανάγκη να υπάρξει συνέπεια με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας διεύρυνσης.
Υπέρ της ταχείας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον τρίτων χωρών για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή.
"Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να ενδιαφέρεται για την περιοχή αυτή", δήλωσε ο κ. Μάας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και -σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)- πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι, μεταξύ άλλων, "να μην επεκτείνονται σε αυτή την περιοχή κράτη τα οποία δεν συμφωνούν με τις αξίες μας".
Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εξεταστούν χωριστά οι υποψηφιότητες των δύο χωρών, όπως προτείνουν κάποια κράτη-μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης