Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο στόχαστρο των οίκων η Αργεντινή - Υποβάθμιση από Fitch, Moody's DBRS έως «επιλεκτική χρεοκοπία» - Aναβάθμιση σε CCC- από S&P

Στο στόχαστρο των οίκων η Αργεντινή - Υποβάθμιση από Fitch, Moody's DBRS έως «επιλεκτική χρεοκοπία» - Aναβάθμιση σε CCC- από S&P
Υψηλές πιθανότητες χρεοκοπίας της Αργεντινής «βλέπουν» οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης
Η οικονομία της Αργεντινή τίθεται, για μία ακόμη φορά, στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο, με τους οίκους αξιολόγησης είτε να προχωρούν σε υποβάθισμή της, είτε να προειδοποιούν για υψηλές πιθανότητες χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, επαναφέροντας στη μνήμη αγορών και επενδυτών τη χρεοκοπία στις αρχές του 21ου αιώνα και θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και το δάνειο που η Αργεντινή έχει λάβει από το ΔΝΤ.
Ακόμη και η αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's - ο οποίος στις 29/8 είχε φροντίσει να την υποβαθμίσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία»- είναι με αστερίσκους, καθώς προειδοποιεί ότι η χρεοκοπία σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλειστεί και ως εκ τούτου ακόμη και η ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία «CCC-» μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή.

Moody's: Υποβαθμίζεται σε «Caa2» η Αργεντινή - Έπεται νέο πλήγμα στην αξιολόγηση

Σε «Caa2» -από «Β2»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής η Moody's Investors Service, θέτοντας μάλιστα υπό επιτήρηση για υποβάθμιση –τους επόμενους 3 μήνες– τις αξιολογήσεις.
Την ίδια στιγμή, η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής επιβεβαιώθηκε στο Not Prime (NP). =
Η απόφαση του αμερικανικού οίκου αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη προσδοκία ζημιών για τους επενδυτές ομολόγων της χώρας ως συνέπεια της αυξανόμενης πίεσης στα οικονομικά της κυβέρνησης, που αντανακλάται στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου χρέους ύψους άνω των $8 δισεκ. και να γνωστοποιήσει επίσης την πρόθεσή της να αναδιαρθρώσει μέρος του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους της Αργεντινής.
Στις 12/7, η Moody's υποβάθμισε σε αρνητικές -από σταθερές- τις προοπτικές (outlook) της Αργεντινής.
Με την επιφύλαξη της συνέχισης της πολιτικής, ο οίκος αναμένει οι εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες να συνεχίσουν να προσαρμόζονται, με τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ να προστατεύει την κυβέρνηση από εξωτερικούς κινδύνους αναχρηματοδότησης μέχρι το 2019.
Η επιστροφή εμπιστοσύνης στην οικονομία θα επέτρεπε την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Αργεντινή να βασίζεται σε θεμελιώδη πλεονεκτήματα, όπως η αναπτυγμένη και συγκριτικά πλούσια οικονομία.
Η απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει τότε τις προοπτικές αντικατοπτρίζει:

1. Την αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνεχή εφαρμογή πολιτικών που, αντιμετωπίζοντας τις θεμελιώδεις ανισορροπίες της Αργεντινής, αποκαθιστούν αξιόπιστη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και εμπεριέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω ζημιογόνων νομισματικών κλυδωνισμών.
2. Τον, σχετικά, αυξανόμενο κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας που οδηγεί σε μια ουσιαστική, σταθερή μετατόπιση του συναισθήματος που αυξάνει τις πιέσεις της χρηματοδότησης.

Fitch: Υποβαθμίζεται σε «επιλεκτική χρεοκοπία» η Αργεντινή, από «CCC»

Σε νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για την Αργεντινή προχώρησε η Fitch Ratings, σε «επιλεκτική χρεοκοπία» για τη μακροπρόθεσμη (από CCC) και βραχυπρόθεσμη (από C), εν μέσω κρίσης και αναδιάρθρωσης χρέους για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
H υποβάθμιση αντανακλά την ανακοίνωση της 28ης Αυγούστου ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την παράταση των προθεσμιών λήξης σε ένα ευρύ φάσμα χρεογράφων.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 29 και 30 Αυγούστου δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση θα εφαρμοστεί στο βραχυπρόθεσμο χρέος της Αργεντινής, το οποίο εκφράζεται σε δολάρια.
Περιλαμβάνει μερική αναστολή των πληρωμών βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που λήγουν στις 30 Αυγούστου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι στη συνέχεια θα δρομολογήσουν μια «εθελοντική» ανταλλαγή χρέους για την παράταση των προθεσμιών λήξης των πρόσθετων πιο μακροπρόθεσμων τίτλων που λήγουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, υπενθυμίζεται, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής σε «CCC».
Η συντριπτική νίκη του συνδυασμού της αντιπολίτευσης για την προεδρία υπό τον Alberto Fernandez στις προκριματικές εκλογές κατήγαγε ευρεία νίκη, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στις πιθανότητες επανεκλογής του Macri στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, και προκάλεσε φόβους στις οικονομικές αγορές ότι η Αργεντινή μπορεί να επανέλθει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση του πέσο, την πτώση του χρηματιστηρίου της Αργεντινής καθώς και της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της χώρας, γεγονός που αποτελεί σημαντική απόκλιση στις προσπάθειες μακροοικονομικής σταθεροποίησης και στις κυριότερες συνθήκες χρηματοδότησης.
Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα της κυβέρνησης και να ενισχύσουν τους κινδύνους εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα πρωταρχικά αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για αλλαγή στην κυβέρνηση και τη νίκη από το εισιτήριο της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez και πρώην προέδρου Cristina Fernandez de Kirchner στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Fitch, ένα τέτοιο σενάριο αυξάνει τους κινδύνους διακοπής από τη στρατηγική πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης του Mauricio Macri, η οποία καθοδηγείται από ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ.
Στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι στιγμής, ο Fernandez αμφισβήτησε βασικά στοιχεία της τρέχουσας στρατηγικής πολιτικής και υποστήριξε κάποια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος του ΔΝΤ, ενώ το ιστορικό της Kirchner ως πρόεδρος της περιόδου 2007-2015 δείχνει παρόμοια κλίση.
Η Fitch δεν αποκλείει τη μετατόπιση του πολιτικού προσανατολισμού της αντιπολίτευσης ή άλλων εξελίξεων που μειώνουν τους κινδύνους ασυνέπειας της πολιτικής, αλλά πιστεύει ότι η αξιοπιστία της πολιτικής και η πρόσβαση στην αγορά θα μπορούσαν να εξακριβωθούν σοβαρά λόγω των ασθενών οικονομικών συνθηκών, του υψηλού δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Fitch, τόσο η χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους όσο και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας έχουν αυξηθεί.
Παρά τις σημαντικές εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SBA του ΔΝΤ το 2019 και άλλου δανεισμού μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του έτους, θα μπορούσε να προκύψει ένα χρηματοοικονομικό κενό εάν η Αργεντινή δεν μπορέσει να προχωρήσει σε roll over των ομολόγων της, εκ των οποίων το 50% είναι αποτιμημένο σε δολάρια ΗΠΑ και τα τρία τέταρτα ωριμάζουν μέχρι το τέλος του 2019.
Οι πιέσεις χρηματοδότησης θα μπορούσαν να ενταθούν ξεκινώντας το 2020, όταν η Αργεντινή θα πρέπει να στραφεί στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, καθώς οι εκταμιεύσεις του ΔΝΤ ολοκληρώνονται.
Οι αποπληρωμές ξένων ομολόγων θα αυξηθούν από το 2021.
Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα αυξήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης και θα περιπλέξει περαιτέρω την ικανότητα χρηματοδότησης.
Οι κίνδυνοι βιωσιμότητας του χρέους έχουν επίσης αυξηθεί με την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του συναλλάγματος (σχεδόν το 80% του χρέους είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα) και μεγαλύτερο περιθώριο για επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και δημοσιονομική απόκλιση.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι στο πλαίσιο της SBA έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά η σύνθεση της προσαρμογής υπογραμμίζει τους κινδύνους ολίσθησης που αυξάνονταν ακόμη και πριν από το πρόσφατο μακροοικονομικό σοκ.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ελλείμματος έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μέσω της πραγματικής διάβρωσης των δαπανών λόγω του υψηλού πληθωρισμού (που θα καταστεί δυσκολότερο και θα μπορούσε να αναστρέψει λόγω αναδρομικής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής) και των εφάπαξ κεφαλαίων.
Οι φόροι επί των εξαγωγών δεν πληρούν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ οι ομοσπονδιακές συλλογές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζουν να μειώνονται δραστικά σε πραγματικούς όρους στα τελευταία στοιχεία για τον Ιούλιο (-8% σε ετήσια βάση) και η τάση αυτή θα μπορούσε να ενταθεί εν μέσω περαιτέρω επιδείνωσης της ανάπτυξης άποψη.

S&P: Αναβαθμίζεται σε «CCC-» από «επιλεκτική χρεοκοπία» η Αργεντινή

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε CCC- από «επιλεκτική χρεοκοπία» - SD, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, κάτι το οποίο, άλλωστε, είχε προαναγγείλει.
Ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την Αργεντινή σε SD στις 29 Αυγούστου, αλλά μετά την ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών για την αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας, επανάφερε τη «βαθμολογία» της στο CCC- για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και στο C για την βραχυπρόθεσμη.
Όμως η Standard & Poor’s ξεκαθαρίζει ότι οι πιθανότητες για χρεοκοπία της Αργεντινής, βάσει των κριτηρίων που ο ίδιος ο οίκος χρησιμοποιεί, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ οι προοπτικές της οικονομίας είναι «αρνητικές».
Αυτό αντικατοπτρίζει τους φόβους ότι μπορεί η αντίδραση των αγορών στην αναδιάρθρωση του χρέους να μην είναι και τόσο φιλική, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα για τη χώρα παραμένει.
Όπως αναφέρει ο οίκος: «Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους κυριότερους κινδύνους για την εξόφληση του χρέους εγκαίρως και πλήρως σύμφωνα με τα κριτήρια μας κατά τους προσεχείς μήνες εν μέσω έντονης αντίδρασης των αγορών.
Η κυβέρνηση Macri  μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, αν συγκεντρώσει υποστήριξη από το Κογκρέσο της Αργεντινής.
Εναλλακτικά, οι προοπτικές αντανακλούν τους κινδύνους που συνδέονται με την αδυναμία προώθησης μιας τέτοιας πρότασης αναδιάρθρωσης και τις προοπτικές για μία συνεχιζόμενη έντονη αρνητική δυναμική της αγοράς πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου, και μαζί με αυτήν, τον κίνδυνο να παραλειφθεί η πληρωμή των χρεωστικών υποχρεώσεων της Αργεντινής.
Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις στε «CC» κατά τους προσεχείς μήνες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για μια πιθανή ανταλλαγή χρεών που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «distressed» ανταλλαγή βάσει της μεθοδολογίας μας, όπως βλέπουμε ότι το πιθανότερο σενάριο θα ήταν επέκταση των προθεσμιών λήξης, οι οποίες δεν θα αποζημιωθούν από τον εκδότη.
Εναλλακτικά, σε περίπτωση απουσίας υποστήριξης για αναπροσαρμογή, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αξιολόγηση εάν επιπρόσθετες οικονομικές και χρηματοοικονομικές πιέσεις απειλούν την έγκαιρη εξυπηρέτηση του χρέους υπό την τρέχουσα ή επόμενη διοίκηση.
Η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι προοπτικές για την πέμπτη εκταμίευση στο πλαίσιο της συμφωνίας stand-by του ΔΝΤ καθώς και η κατεύθυνση των οικονομικών πολιτικών μετά τις εθνικές εκλογές παραμένουν αβέβαιες.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές τους προσεχείς μήνες, εάν υπάρχει επιτυχημένη εφαρμογή ορισμένων πολιτικών ή υπάρξει σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης από τον ιδιωτικό και η χώρα ανακτήσει την ικανότητα χρηματοδότησης από τις αγορές.
 ξεκινήσουν με επιτυχία να στραφούν ή να σταθεροποιήσουν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα, υποχωρούν οι αναταραχές στην αγορά και η κυβέρνηση ανακτά την πρόσβαση στην αγορά για κρατική χρηματοδότηση.
Οι βαθμολογίες «CCC- / C» στην Αργεντινή αντικατοπτρίζουν τις έντονες πιστωτικές ευπάθειες και τον αυξημένο κίνδυνο μη πληρωμής.
Είναι η τρίτη φορά αθέτησης πληρωμής χρέους από το 2001, βάσει της δικής μας μεθοδολογίας.
Η απουσία εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τις πρωτοβουλίες πολιτικής στο πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης, η οποία, μάλιστα, θα αναλάβει την εξουσία τον Δεκέμβριο 2019, υποβαθμίζει σημαντικά την ικανότητα του υπουργού Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας να διαχειριστεί τη μεταβλητότητα του νομίσματος (peso)».

DBRS: Υποβαθμίζεται σε «CC» από «Β» η Αργεντινή - «Επιλεκτική χρεοκοπία» βραχυπρόθεσμα

Σε «CC» από «Β» υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής η DBRS Ratings, μεταβάλλοντας παράλληλα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» -από «Β»- τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ταλανιζόμενης χώρας.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά την ανακοίνωση της 28ης Αυγούστου ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την παράταση των προθεσμιών λήξης σε ένα ευρύ φάσμα χρεογράφων.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 29 και 30 Αυγούστου δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση θα εφαρμοστεί στο βραχυπρόθεσμο χρέος της Αργεντινής, το οποίο εκφράζεται σε δολάρια.
Περιλαμβάνει μερική αναστολή των πληρωμών βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που λήγουν στις 30 Αυγούστου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι στη συνέχεια θα δρομολογήσουν μια «εθελοντική» ανταλλαγή χρέους για την παράταση των προθεσμιών λήξης των πρόσθετων πιο μακροπρόθεσμων τίτλων που λήγουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
«Αν και η αναδιάρθρωση αυτή είναι αρκετή για να διατηρήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Αργεντινή σε καλό και να μετριάσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε βραχυπρόθεσμη βάση, οι προοπτικές της Αργεντινής αναμένεται να παραμείνουν αβέβαιες μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών και τις πιέσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η απώλεια εμπιστοσύνης στο πέσο, αν δεν αντιστραφεί γρήγορα, θα αυξήσει τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους σε ξένο νόμισμα. (…)
Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 11 Αυγούστου δείχνουν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez είναι πιθανό να κερδίσει τις γενικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου.
Η προοπτική μιας νίκης του Fernandez έχει αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα», σχολιάζει ο οίκος.
Η DBRS αναμένει το δημόσιο χρέος να υποχωρήσει στο 69% του ΑΕΠ το 2020, από 75,9% και 86% του ΑΕΠ το 2019 και 2018, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, θα επανέλθει το 2020, στο 2,2%, έπειτα από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,2% και 2,5% το τρέχον και το περασμένο έτος, αντίστοιχα.
Τέλος, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 1,5% το επόμενο έτος, από 2,7% και 5% του ΑΕΠ το 2019 και 2018, αντίστοιχα.

(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 30/08/2019, 22.13 μμ)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης