Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία επί ένα μήνα θα προβάρει το... Brexit για να μην βρεθεί απροετοίμαστη, στο τέλος του Οκτωβρίου

Η Γαλλία επί ένα μήνα θα προβάρει το... Brexit για να μην βρεθεί απροετοίμαστη, στο τέλος του Οκτωβρίου
Η Γαλλία θέλει να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις της για το Brexit είτε αυτό επέλθει με συμφωνία, είτε όχι
Η Γαλλία θα προχωρήσει σε πρόβα των μέτρων που προετοιμάζει για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι εταιρείες της να είναι πλήρως προετοιμασμένες ενόψει του Brexit της 31ης Οκτωβρίου, ακόμη και αν αυτό γίνει χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Ο αρμόδιος για τα τελωνεία υπουργός Gerald Darmanin, συναντήθηκε σήμερα στο Καλαί με τον Michael Gove, τον Βρετανό υπουργό που έχει αναλάβει να συντονίσει τον σχεδιασμό ενός Brexit χωρίς συμφωνία, για να του δείξει πώς προετοιμάζεται η Γαλλία.
Για έναν μήνα, οι γαλλικές αρχές θα ενεργούν σαν να είχε ήδη συμβεί το Brexit, για να διασφαλίσουν ότι θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Προετοιμαζόμαστε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, που είναι το πιθανότερο σενάριο σήμερα», είπε ο Γάλλος υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει όμως το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η «γενική δοκιμή».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έχει δεσμευτεί ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ανεξάρτητα αν μέχρι τότε έχει επιτευχθεί μια συμφωνία ή όχι.
Οι επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις και θα σχηματιστούν ουρές από φορτηγά που θα μεταφέρουν προϊόντα στα σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ.
Η βρετανική κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι αν συμβεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τα περισσότερα αγαθά από την ΕΕ θα εισάγονται στη Βρετανία με τους ελάχιστους δυνατούς τελωνειακούς ελέγχους για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Η Γαλλία εξάγει τεράστιες ποσότητες κρασιών, οινοπνευματωδών και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Βρετανία.
Ο Darmanin δήλωσε ότι θα κινητοποιηθούν περίπου 700 τελωνειακοί υπάλληλοι ενώ οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν διαδικτυακά τα προϊόντα που στέλνουν, πριν να φτάσουν στα σύνορα.
«Αν βρίσκεστε στη Γκρενόμπλ (ανατολική Γαλλία) και είστε μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση και εξάγετε στη Βρετανία, τώρα θα πρέπει να δηλώνετε τα πάντα διαδικτυακά», είπε φέρνοντας ένα παράδειγμα.
Εφόσον η γραφειοκρατική δουλειά έχει γίνει εκ των προτέρων, τα φορτηγά θα περνούν γρηγορότερα τα σύνορα, εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Darmanin, οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να διαχειριστούν τους νέους δασμούς και τους ελέγχους.
«Θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα βοηθήσει στην ομαλή κίνησης της κυκλοφορίας στα λιμάνια, ώστε να μην δημιουργηθούν τεράστια μποτιλιαρίσματα στο Καλαί.
Οι γαλλικές αρχές δαπάνησαν 6 εκατομμύρια ευρώ για να χτίσουν νέα κτίρια και πάρκινγκ στην πόλη, ενώ έχουν ενισχύσει τις υποδομές και σε άλλα λιμάνια, όπως στη Χάβρη και τη Λα Ροσέλ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης