Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα δανειστών προς την Ελλάδα: Θα απαιτηθούν 24 μήνες δοκιμασίας - Γιατί απέρριψαν τα βασικά αιτήματα – Κάτω από 2,5% το ΑΕΠ το 2020

tags :
Μήνυμα δανειστών προς την Ελλάδα: Θα απαιτηθούν 24 μήνες δοκιμασίας - Γιατί απέρριψαν τα βασικά αιτήματα – Κάτω από 2,5% το ΑΕΠ το 2020
Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσβλέπει σε αλλαγή της πολιτικής των δανειστών πριν το Καλοκαίρι του 2021 δηλαδή θα απαιτηθούν ακόμη δύο χρόνια δοκιμασίας.
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παρουσίασε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν κατάφερε να πείσει τους δανειστές να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα;
Επίσης γιατί οι οίκοι αξιολόγησης κινήθηκαν πολύ συντηρητικά και σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με προβληματισμό;
Την απάντηση δίνει κορυφαία θεσμική πηγή στις Βρυξέλλες με την οποία συνομίλησε το bankingnews.
Στην ερώτηση γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος και γιατί δεν κατάφερε να πείσει τους δανειστές να αποδεχθούν βασικά στρατηγικά αιτήματα όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων η απάντηση ήταν η εξής.
«Οι δανειστές και ειδικά ο ESM ο Μόνιμο Μηχανισμός Στήριξης στηρίζονται σε μια βασική αρχή δεν αλλάζουν τις συμφωνίες.
Όμως τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην ΕΚΤ αλλά και στον ESM επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, για τον κίνδυνο ύφεσης και για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της ΕΚΤ.
Σε μια περίοδο τόσο έντονης και σημαντικής επιβράδυνσης παγκοσμίως, με τα αρνητικά επιτόκια να κατακλύζουν στις αγορές και τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια να έχουν φθάσει στα 17 τρισεκ. δολάρια, μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων στην Ελλάδα που πρόσφατα βγήκε από τα μνημόνια θα ήταν λάθος μήνυμα στις αγορές.
Δεν θα έδειχνε δύναμη αλλά θα αποτελούσε μια απερίσκεπτη στρατηγική.
Η Ελλάδα έχει επιδείξει σημάδια σταθερότητας και βελτίωσης αλλά είναι ακόμη αρχή χρειάζεται ακόμη χρόνος ώστε αυτή η σταθερότητα και βελτίωση να αποδειχθεί ότι είναι μόνιμη και όχι συγκυριακή.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα απαιτηθούν έως 24 μήνες – δηλαδή 2 χρόνια - ακόμη ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο της κανονικότητας και μόνο εφόσον το διεθνές κλίμα δεν επιδεινωθεί θα μπορούσε να εξεταστούν τα ελληνικά αιτήματα.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα έχει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 30 δισεκ. το οποίο είναι επαρκές, διασφαλίζει την ελληνική οικονομία».
Ουσιαστικά λοιπόν οι δανειστές θα χρειαστούν έως 24 μήνες ακόμη για να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία και με βάση την πορεία εξέλιξης της θα κρίνουν εάν η τάση σταθεροποίησης και βελτίωσης είναι μόνιμη και όχι παροδική.
Τόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν και οι οίκοι αξιολόγησης ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – θα απαιτηθούν έως 24 μήνες όπερ σημαίνει έως Καλοκαίρι του 2021.
Κατά μια σύμπτωση το Καλοκαίρι του 2021
-Θα έχει μειωθεί σημαντικά το απόθεμα των προβληματικών ανοιγμάτων και θα τείνει να προσεγγίσει τον μέσο όρο στην Ευρώπη στις ελληνικές τράπεζες.
-Θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη πλήρης χρονιά το 2020 για την νέα κυβέρνηση και θα έχει δοκιμαστεί η στοχοθεσία στον προϋπολογισμό.
-Θα έχουν παρουσιαστεί και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
-Θα έχουν τελειώσει τα stress tests του Καλοκαιριού του 2020 και θα έχει αποσαφηνιστεί η στρατηγική των τραπεζών και τα νέα επιχειρηματικά πλάνα.
-Θα έχει διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα όχι μόνο για το ΑΕΠ του 2020 αλλά και για τις προοπτικές του 2021.
Να σημειωθεί ότι το 2020 το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό κάτω από 2,5% ίσως 2,2% ή 2,3% και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσβλέπει σε αλλαγή της πολιτικής των δανειστών πριν το Καλοκαίρι του 2021 δηλαδή θα απαιτηθούν ακόμη δύο χρόνια δοκιμασίας.
Δύο χρόνια δοκιμασίας για το ΑΕΠ, για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης