Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε ισχύ από αύριο (1/9) οι νέοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα - Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Reuters: Σε ισχύ από αύριο (1/9) οι νέοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα - Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος
Οι κινεζικοί δασμοί πλήττουν πλέον ουσιαστικά το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ
Σε ισχύ θα τεθούν από αύριο (1/9) οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή (30/8) ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Trump πριν αναχωρήσει για το Καμπ Ντέιβιντ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η εφαρμογή τους αλλά διαβεβαίωσε οτι «θα ισχύουν».
Οι αυξημένοι κατά 15% τιμωρητικοί δασμοί θα επιβληθούν σε μεγάλο μέρος των κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισ. δολαρίων που ως τώρα δεν πλήττονταν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα τεθούν σε εφαρμογή στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) και δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος.
Τα εμπορεύματα που στοχοθετούνται εκτείνονται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως για παράδειγμα σε υφάσματα και είδη ιματισμού, σε τρόφιμα, έπιπλα και άλλα.
Από τον Μάρτιο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, απαιτώντας να τερματιστούν αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές, όπως είναι η «εξαναγκαστική» μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών και οι «μαζικές» επιχορηγήσεις κινεζικών κρατικών εταιρειών. Το Πεκίνο μέχρι σήμερα δεν υποχωρεί στον βαθμό που θα ήθελε ο Trump και ανταποδίδει τα μέτρα με δικούς του δασμούς σε αντίποινα.
Οι κινεζικοί δασμοί πλήττουν πλέον ουσιαστικά το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα δύο μέρη μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Ωστόσο ο Trump διαβεβαίωσε ότι οι νέες συνομιλίες που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο πράγματι θα γίνουν.
«Δεν μπορώ να πω τίποτα, αλλά μιλάμε με την Κίνα. Κάνουμε συζητήσεις.
Είναι προγραμματισμένες συναντήσεις. Γίνονται τηλεφωνήματα. Υποθέτω ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου συνεχίζει να ισχύει. Θα δούμε τι θα γίνει», είπε.
Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις συνομιλίες και τις συναντήσεις.
Ο Trump υποστήριξε πως το «13% των (αμερικανικών) εταιρειών θα εγκαταλείψει την Κίνα στο πολύ εγγύς μέλλον» και εκτίμησε πως «ο αριθμός (τους) θα είναι πολύ υψηλότερος». Εμφανίστηκε τέλος βέβαιος πως οι ΗΠΑ «θα κερδίσουν τη μάχη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης