Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ώρα μηδέν για τις νέες 120 δόσεις στην Εφορία – Το ελληνικό σχέδιο για αλλαγές στην πάγια ρύθμιση χτενίζουν οι δανειστές

Ώρα μηδέν για τις νέες 120 δόσεις στην Εφορία – Το ελληνικό σχέδιο για αλλαγές στην πάγια ρύθμιση χτενίζουν οι δανειστές
Ως τώρα έχει ενταχθεί μόλις το 5,5% των οφειλετών, δηλαδή μόλις 1στους 20 οφειλέτες
Ανοίγει εντός της εβδομάδας η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη 4 εκατομμύρια οφειλετών της εφορίας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο φορείς της αγοράς έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο της παράτασης.
Γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την εισροή περισσότερων φορολογικών εσόδων στα ταμεία του κράτους.
Ως τώρα έχει ενταχθεί μόλις το 5,5% των οφειλετών, δηλαδή μόλις 1στους 20 οφειλέτες, με το χαμηλό αυτό ποσοστό συμμετοχής να έχει προβληματίσει τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή επανεξετάζουν το ελληνικό αίτημα για αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση. 
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές και στο σχήμα της πάγιας ρύθμισης σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το πλήθος των μηνιαίων δόσεων σε περισσότερες από 12 που ισχύουν σήμερα φτάνοντας ακόμη και τις 24.
Η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών χτενίζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια  που έχει εισηγηθεί η ελληνική πλευρά και  τα οποία συνδέονται κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογούμενου να αποπληρώνει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.
Η βιωσιμότητα θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές προκειμένου να εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» που θα ανοίξει το δρόμο για βελτιώσεις στη πάγια ρύθμιση.
Για την ιστορία και μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, χωρίς τις προσαυξήσεις, έχουν ξεπεράσει τα 104 δισ. ευρώ ενώ 9 στους 10 φορολογούμενους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και των εσόδων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις 23 Σεπτεμβρίου με τους επικεφαλής των θεσμών για το εύρος των φοροελαφρύνσεων στα φυσικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τον ΦΠΑ, και το κατά πόσο αυτές θα εκτείνονται σε ορίζοντα τετραετίας.
Από χθες,1η Σεπτεμβρίου, τέθηκαν σε ισχύ όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε έως 120 δόσεις, με βάση την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.
Στην απόφαση διευκρινίζονται τα εξής:   

1. Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση  μετά από επιλογή του οφειλέτη, δύναται να υπαχθούν, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

2. Προκαταβολή:  Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής,  υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο ή άλλη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.  Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση.  Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης.  Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής, και υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 20 ευρώ. Οι δόσεις της ρύθμισης είναι καταβλητέες έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών που έπονται του μήνα της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η προκαταβολή δεν προσμετράται στο πλήθος των δόσεων της ρύθμισης.

3. Τόκος:  Η αλλαγή του τόκου σε 3% από 5% γίνεται αυτοματοποιημένα μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του ως άνω νόμου.

4.  Στη βασική οφειλή των 3.000 ευρώ ανά υπηρεσία της παρ. 1 του άρθρου 99 του ν. 4611/2019 δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει ο φορολογούμενος.

5. Στη βασική οφειλή έως ένα 1.000.000 ευρώ περιλαμβάνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα ή Τελωνεία, κατά περίπτωση, που υποχρεωτικά υπάγονται στη ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019 χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει ο φορολογούμενος.  Η ρύθμιση γίνεται ανά υπηρεσία.

6. Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή, έως 1.000.000 ευρώ, που κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) έχουν ήδη υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως 36 δόσεις, δύνανται να αιτηθούν τη ρύθμιση των οφειλών τους σύμφωνα με τις νέες διατάξεις μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Όσοι από τους ανωτέρω οφειλέτες δεν επιλέξουν με σχετική αίτηση τους την υπαγωγή τους στην υποπερ. δ της περ. Γ' της παρ. 1 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019, θεωρείται ότι συνεχίζουν με το πρόγραμμα ρύθμισης που τους είχε χορηγηθεί σε έως 36 δόσεις και υπό τους όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 98-109, όπως ισχύουν.

7.  Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 98 και του άρθρου 100 του ν. 4611/2019, δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, όπως τροποποιούνται με τις παρ. 3 και 6 του άρθρου 2 του ν. 4621/2019, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019.

8. Οφειλέτες που κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4621/ 2019 (ήτοι 31.7.2019) έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση με τις διατάξεις του ν. 4611/2019, μπορούν να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, προκειμένου να τύχουν των απαλλαγών της παρ. 6 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019, όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4621/2019.

9. Στην περίπτωση υπαγωγής σε ρύθμιση σε έως 120 δόσεις επέρχεται απώλεια του αρχικού προγράμματος ρύθμισης. Η απώλεια επέρχεται με την πίστωση της πρώτης δόσης της νέας ρύθμισης, ή της προκαταβολής, κατά περίπτωση. Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση προκαταβολής. Το ποσό της προκαταβολής εξοφλείται με εκούσια καταβολή.

10. Για την αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του taxisnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοση της, με κάθε πρόσφορο μέσο. Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση («Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (Τ.Ο.Κ)») προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου. Δεν αποδεσμεύονται κατασχέσεις οι οποίες δεν έχουν επιβληθεί αποκλειστικά για χρέη που έχουν ρυθμιστεί με τις διατάξεις των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 πριν ή μετά την τροποποίηση τους και περιλαμβάνουν και άλλα χρέη που δεν ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτές. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, το αρμόδιο για την παρακολούθηση τήρησης αυτής όργανο του άρθρου 2 ενημερώνει άμεσα με κάθε πρόσφορο μέσο τα αρμόδια όργανα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής και για την ανατροπή της αποδέσμευσης, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της διοικητικής εκτέλεσης. Η ανατροπή της αποδέσμευσης κοινοποιείται άμεσα στον τρίτο από τον προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή άλλης υπηρεσίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής και σε περίπτωση παράλληλης αρμοδιότητας από τον προϊστάμενο που επέβαλε την κατάσχεση.

Mάριος Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης