Brexit: Τα «γυρίζει» ο Johnson υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί εκλογές - Δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως την 31/10

Brexit: Τα «γυρίζει» ο Johnson υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί εκλογές - Δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως την 31/10
Ιδιαίτερα αισιόδοξες δηλώσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για ένα ομαλό Brexit, εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, σε επίσημες δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού (02/09) υπουργικού συμβουλίου.
Όπως τόνισε «είμαι αισιόδοξος για την πρόοδο που έχει γίνει αναφορικά με το Brexit.
Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι γι’ αυτήν την αισιοδοξία: Πρώτον η ΕΕ βλέπει ότι η Βρετανία επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία.
Δεύτερον βλέπει ότι η Βρετανία έχει όραμα για το Brexit.
Και τρίτον βλέπει ότι η Βρετανία προετοιμάζεται ακόμη και για ένα no deal Brexit».
Απείλησε, πάντως, τους βουλευτές ότι θα κάνουν ένα τεράστιο λάθος εάν δεν ψηφίσουν σε αυριανή (03/09) ψηφοφορία αυτών που η κυβέρνησή του προτείνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν υπάρξει απόρριψη τότε η Βρετανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Εκτίμησε ακόμη ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως την 31η Οκτωβρίου 2019.
«Όσοι ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν με ηρεμία τη δουλειά τους.
Δεν επιθυμώ εκλογές και κανείς δεν τις επιθυμεί», κατέληξε.
Πάντως είχε προηγηθεί ένα πραγματικό θρίλερ, καθώς ο Johnson ουσιαστικά είχε απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, προκαλώντας επιθέσεις τόσο από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, όσο και από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.
Προφανώς αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και προς το παρόν να επέλθει μία σχετική ηρεμία στη Βρετανία.

Κρίσιμη εβδομάδα

Πάντως όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Το τέλος αυτής της εβδομάδας μπορεί να βρει τον Βρετανό πρωθυπουργό είτε να έχει θριαμβεύσει και να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους Ευρωπαίους την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας είτε να έχει και αυτός την τύχη της προκατόχου του Theresa May, η οποία αφού ταπεινώθηκε από το ίδιο της το κόμμα, τελικά αποπέμφθηκε.
Και βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Για αυτό και ο Johnson μιλώντας στους Sunday Times έθεσε το ερώτημα στους βουλευτές του κόμματος του για το εάν προτίθενται να συμπορευτούν με τον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn και με εκείνους που θέλουν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγήσουν την χώρα στο χάος.
Πάντως το τελεσίγραφο του Johnson προς τους αντάρτες Τόρις έγινε δεκτό με έντονες ενστάσεις με τον πρώην ΥΠΟΙΚ Philip Hammond να λέει πως θα ήταν υποκριτικό να τεθούν εκτός κόμματος οι «αντάρτες» βουλευτές, υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος ο Johnson είχαν ψηφίσει κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για ευρωπαϊκά θέματα πριν μερικούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση ούτε οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις τους ούτε είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Johnson σε ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να αποκλείσει το σενάριο εντός άτακτου Brexit.

Εργατικοί: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα άτακτο Brexit – Παγίδα βλέπει ο Blair

Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κόμμα, καθιστά σαφές ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Οι Εργατικοί θα ολοκληρώσουμε σήμερα (2/9/2019) το σχέδιο μας για να σταματήσουμε το no deal Brexit» δήλωσε χαρακτηριστικά o επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, ο οποίος υποστήριξε πως το κόμμα του θέλει να πάει σε εκλογές και ότι ανάμεσα στις κινήσεις που μελετά είναι και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της βρετανικής κυβέρνησης.
Παράλλλα ο Corbyn τονίζει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson να ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου αποτελεί «επίθεση στη δημοκρατία στην οποία θα προβληθεί αντίσταση».
«Εργαζόμαστε μαζί με άλλα κόμματα για να κάνουμε τα πάντα, ότι χρειάζεται για να απομακρύνουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού» θα πει ο Corbyn, τη στιγμή πάντως που αρκετοί στο Εργατικό Κόμμα φοβούνται ότι ο Johnson θα επιχειρήσει να βγάλει τον Corbyn από το παιχνίδι δίνοντας του το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Tony Blair κάλεσε τον Corbyn να αποκλείσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών έως ότου επιλυθεί το θέμα του Brexit.
«Ο Boris Johnson γνωρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία ως πρόταση από μόνο του μπορεί να αποτύχει, αλλά εάν την αναμείξει με το ζήτημα Corbyn στις εκλογές, θα μπορούσε να επιτύχει, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αντιτίθεται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διότι ορισμένοι μπορεί να φοβούνται περισσότερο μία πρωθυπουργία Corbyn» υποστήριξε ο Blair.

Williamson (υπ. Παιδείας): Δεν είναι στις προθέσεις του Johnson οι εκλογές

Την απειλή του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson ότι όποιος βουλευτής των Συντηρητικών ψηφίσει κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit θα πρέπει να αποπεμφθεί από το κόμμα υπερασπίζεται ο υπουργός Παιδείας της Μ. Βρετανίας, Gavin Williamson, ο οποίος πάντως υποστηρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού να πάει σε πρόωρες εκλογές.
«Όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης λαμβάνει μια θέση στην οποία ψηφίζει για να υπονομεύσει την διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού» είπε μιλώντας στο ITV ο Williamson.
«Θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά αυτό και τις συνέπειές του.
Πιστεύω ότι αν αυτοί (η κυβέρνηση) θεωρήσουν ότι είναι αρκετά σοβαρό, ότι υπονομεύει τη θέση του έθνους και τη θέση του πρωθυπουργού, αν λάβουν αυτήν την απόφαση θα είναι η σωστή απόφαση.
Αν αυτό είναι απαραίτητο» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας της Μ.Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS