Ενέργεια

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας

tags :
Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας
Στο επίκεντρο η «μετά-ΝΟΜΕ» εποχή
Επαφές με τον επίτροπο Ενέργειας Α. Κανιέτε, όπως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της σχετικής Διεύθυνσης της Κομισιόν, θα έχουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, οι οποίοι μεταβαίνουν γι’ αυτό τον σκοπό σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σκοπός του ταξιδιού των δύο Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι θα επιστρέψουν την Πέμπτη στη χώρα μας, είναι να συνεχιστούν διά ζώσης οι διερευνητικές συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, γύρω από τα μέτρα που πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν θα είναι εφ’ όλης της ύλης, καλύπτοντας το σύνολο των ενεργειακών τομέων που χρήζουν παρεμβάσεων.
Έτσι, στόχος είναι να σχηματοποιηθούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών, ώστε στην αμέσως επόμενη φάση των διαβουλεύσεων να τεθούν στο «μικροσκόπιο» μία προς μία όλες συγκεκριμένες εκκρεμότητες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των αποφάσεων.

Έως τέλος Οκτωβρίου «κλειδώνουν» τα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στις Βρυξέλλες των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου επιβεβαιώνει τις δηλώσεις που έχει κάνει ήδη από τις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, για την έναρξη εντός των αρχών Σεπτεμβρίου της κύριας (και τελικής) φάσης των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν σχετικά με τις ενεργειακές εκκρεμότητες.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές, όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς, έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα συναποφασισθούν τα προκρινόμενα μέτρα, για να αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή.
Όπως είναι γνωστό, ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι παρεμβάσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως υπενθύμισε ο κ. Χατζηδάκης σε χθεσινή του ραδιοφωνική εκπομπή, κάνοντας αναφορά στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στόχος του ΥΠΕΝ δεν είναι μόνο να αποσυρθεί το μέτρο των δημοπρασιών, αλλά και να μην διεξαχθεί η τελευταία δημοπρασία, που είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβριο.

Στο επίκεντρο η «μετά-ΝΟΜΕ» εποχή

Με δεδομένο ότι έτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η κατάργηση και του υποχρεωτικού στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%, οι δύο αυτές παρεμβάσεις φέρνουν στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο η αγορά θα πορευτεί στη «μετά-ΝΟΜΕ» εποχή.
Για τον τρόπο αυτό, μάλιστα, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει να μην «περάσει» μέσα από την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, υποστηρίζοντας πως η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει αυτό το περιουσιακό της στοιχείο, για να κρατηθεί «ζωντανή» η προοπτική εισόδου στρατηγικού επενδυτή.
Παράλληλα με τα θέματα της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΥΠΕΝ και Κομισιόν πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις και για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή τις εκχωρήσεις των ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.
Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τις Βρυξέλλες πως οι «φόρμουλες» που θα προτείνει για τις δύο αποκρατικοποιήσεις θα έχουν το καλύτερο δυνατό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.


Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης