Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο θρίλερ στη Βρετανία - Έχασε την πλειοψηφία ο Johnson μετά από παραίτηση βουλευτή - Πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

Νέο θρίλερ στη Βρετανία - Έχασε την πλειοψηφία ο Johnson μετά από παραίτηση βουλευτή - Πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές
Αποχώρησε από τους Συντηρητικούς ο Phillip Lee και προσχωρά στους Φιλελεύθερους (Liberal Democrats)
Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Brexit αλλά και η επιβίωση της κυβέρνησης Boris Johnson, μετά την αποχώρηση από τους Συντηρητικού του Phillip Lee ο οποίος προχώρησε στους Liberal Democrats.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Johnson είχε πλειοψηφία κατά μόλις μία έδρα.
Έτσι μετά την αποχώρηση του Lee, ο Johnson χάνει την πλειοψηφία.
Η απόφαση του Lee συνδέεται με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου κάτι αυξάνει τον κίνδυνο για no deal Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το debate στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τους αντάρτες βουλευτές, όμως, να μην έχουν αλλάξει την απόφασή τους να καταψηφίσουν την πρόταση Johnson.
Εφόσον οι βουλευτές επιτύχουν στη στόχευση και στη στρατηγική τους, τότε ο Johnson έχει διαμηνύσει πως θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου.

Johnson: Δεν επιθυμώ να γίνουν πρόωρες εκλογές - Στηρίξτε το νομοσχέδιο για no deal Brexit

«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη θυελλώδη συνεδρίαση της βουλής
Κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως είπε, θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε….Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Theresa May.
«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.
Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο
«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.
Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.
«Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Johnson στο κοινοβούλιο.
«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά "θα την ψηφίσει η βουλή;"», είπε.

Δύσπιστοι και αμετανόητοι οι «αντάρτες» βουλευτές Τόρις μετά τη συνάντηση με τον Johnson - Δεν θα στηρίξουν no-deal Brexit

Αμετακίνητοι στη στάση τους και με μεγάλες δόσεις δυσπιστίας απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson ολοκληρώθηκε η συνάντηση που αυτός ο τελευταίος είχε σήμερα με κάποιους από τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο της νομοθετικής πρότασης που θα εμποδίζει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μία συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop.
Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Boris Johnson όσο και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Michael Gove δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους αντάρτες βουλευτές ότι μία συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.
 
Έτοιμοι οι Εργατικοί

Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κόμμα διαμηνύει μέσω του επικεφαλής του Jeremy Corbyn πως είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun, ο Jeremy Corbyn, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 14 Οκτωβρίου, αν και υποστηρίζει πως αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να συνδυαστεί και με έναν «μηχανισμό» που θα αναβάλλει για ένα ακόμα τρίμηνο το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου.
Βάσει του δημοσιεύματος, το Εργατικό Κόμμα μαζί με «αντάρτες» βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων θα επιχειρήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό Boris Johnson να ζητήσει μια τρίμηνη αναβολή της προθεσμίας για το Brexit.
«Υψηλόβαθμη πηγή των Εργατικών που βρίσκεται πολύ κοντά στον Corbyn μου λέει ότι ο επικεφαλής των Εργατικών θέλει οι βουλευτές του να ψηφίσουν για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, αλλά με έναν «μηχανισμό» που να συνδέεται με την παράταση του Άρθρου 50 έτσι ώστε να αποφευχθεί το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Είναι πραγματικά εφικτό κάτι τέτοιο;» διερωτάται η Sun.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Corbyn είπε ότι σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα θα επιχειρήσει να σταματήσει την πορεία προς το γκρεμό, υποστηρίζοντας πως ανάμεσα στις πιθανές κινήσεις του είναι και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Johnson.
Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι στο Εργατικό Κόμμα το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πριν τουλάχιστον επιλυθεί το θέμα του Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Tony Blair κάλεσε τον Corbyn να αποκλείσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών έως ότου επιλυθεί το θέμα του Brexit.
«Ο Boris Johnson γνωρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία ως πρόταση από μόνο του μπορεί να αποτύχει, αλλά εάν την αναμείξει με το ζήτημα Corbyn στις εκλογές, θα μπορούσε να επιτύχει, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αντιτίθεται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διότι ορισμένοι μπορεί να φοβούνται περισσότερο μία πρωθυπουργία Corbyn» υποστήριξε ο Blair.

Citi: Βασικό σενάριο οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία – Σημαντικός ο ρόλος του Corbyn

Η τελική έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται κατά πολύ από τη στάση που θα κρατήσει ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, αναφέρει σε σχόλιό της η Citi.
Τούτου λεχθέντος, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι βασικό σενάριο αποτελεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από την 31η Οκτωβρίου 2019, οπότε και λήγει η προθεσμία για συμφωνία με την ΕΕ στο φλέγον ζήτημα του Brexit.
Βέβαια, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει μία πιθανότητα να μη διεξαχθούν απαραίτητα εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου, καθώς δεν αποκλείεται και νέα παράταση του Brexit.
Σε κάθε περίπτωση στις κάλπες θα έχουμε μία γνήσια αναμέτρηση των κομμάτων κατά της ΕΕ, δηλαδή των κυβερνόντων Συντηρητικών και του Brexit Party και του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων που στηρίζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα με την επιλογή της παραμονής.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προκηρύξει εκλογές για πριν από τις 31 Οκτωβρίου, όταν και εκπνέει η προθεσμία της χώρας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, βάσει της Πράξης Πάγιας Θητείας της Βουλής, κάτι τέτοιο απαιτεί στήριξη και από την αντιπολίτευση, σημειώνεται.

OHE: Πάνω από 16 δισ. δολάρια το κόστος για Brexit χωρίς συμφωνία

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια εμπορική συμφωνία θα κοστίσει στην Βρετανία τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκ. ευρώ) σε εξαγωγικές απώλειες και πιθανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις, ανέφερε σήμερα μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ).
«Η έρευνα της ΔΗΕΕΑ τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit) θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες τουλάχιστον 16 δισεκ. δολαρίων στις βρετανικές εξαγωγές, που ισοδυναμεί σε απώλειες περίπου 7% στις συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», υπογραμμίζει η έκθεση.
«Αυτές οι απώλειες θα να είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των μη δασμολογικών μέτρων, των διασυνοριακών ελέγχων και την επακόλουθη διαταραχή των δικτύων παραγωγής ΗΒ-ΕΕ», προσθέτει η ΔΗΕΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης