Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε CC η Αργεντινή, από επιλεκτική χρεοκοπία - Το CDS 6.340 μ.β.

Fitch: Αναβαθμίζεται σε CC η Αργεντινή, από επιλεκτική χρεοκοπία - Το CDS 6.340 μ.β.
Η Fitch αναβαθμίζει την Αργεντινή, έπειτα από ένα μπαράζ υποβαθμίσεων
Σε «CC» από «επιλεκτική χρεοκοπία», αναβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, ενώ παράλληλα η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «C».
Να σημειωθεί πάντως ότι το CDS το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χώρας έχει εκτοξευθεί στις 6.340 μονάδες βάσης που υποδηλώνει χρεοκοπία 100% για την Αργεντινή.

O οίκος επικαλείται την πληρωμή των βραχυπρόθεσμων τίτλων στις 30 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
«Αυτό αποτελεί την πρώτη πληρωμή για αυτά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα που εκδίδονται σε δολάρια και σε δολάρια ΗΠΑ, με νέο χρονοδιάγραμμα που επεκτείνει τις επερχόμενες αποπληρωμές κατά έξι μήνες έως τον Οκτώβριο του 2020.
Οι αξιολογήσεις της Αργεντινής αντανακλούν την προσδοκία της Fitch ότι είναι πιθανή η περαιτέρω αναδιάρθρωση ή αναδιάρθρωση του χρέους.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για την επανεξέταση των επιλεγμένων μακροπρόθεσμων ομολόγων που εκδίδονται βάσει του τοπικού και του ξένου δικαίου», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Υπενθυμίζεται πως, στις 30/8, η Fitch Ratings προχώρησε σε νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για την Αργεντινή, σε «επιλεκτική χρεοκοπία» για τη μακροπρόθεσμη (από CCC) και βραχυπρόθεσμη (από C), εν μέσω κρίσης και αναδιάρθρωσης χρέους για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
H υποβάθμιση αντανακλά την ανακοίνωση της 28ης Αυγούστου ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την παράταση των προθεσμιών λήξης σε ένα ευρύ φάσμα χρεογράφων.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 29 και 30 Αυγούστου δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση θα εφαρμοστεί στο βραχυπρόθεσμο χρέος της Αργεντινής, το οποίο εκφράζεται σε δολάρια.
Περιλαμβάνει μερική αναστολή των πληρωμών βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που λήγουν στις 30 Αυγούστου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι στη συνέχεια θα δρομολογήσουν μια «εθελοντική» ανταλλαγή χρέους για την παράταση των προθεσμιών λήξης των πρόσθετων πιο μακροπρόθεσμων τίτλων που λήγουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, υπενθυμίζεται, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής σε «CCC».
Η συντριπτική νίκη του συνδυασμού της αντιπολίτευσης για την προεδρία υπό τον Alberto Fernandez στις προκριματικές εκλογές κατήγαγε ευρεία νίκη, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στις πιθανότητες επανεκλογής του Macri στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, και προκάλεσε φόβους στις οικονομικές αγορές ότι η Αργεντινή μπορεί να επανέλθει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση του πέσο, την πτώση του χρηματιστηρίου της Αργεντινής καθώς και της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της χώρας, γεγονός που αποτελεί σημαντική απόκλιση στις προσπάθειες μακροοικονομικής σταθεροποίησης και στις κυριότερες συνθήκες χρηματοδότησης.
Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα της κυβέρνησης και να ενισχύσουν τους κινδύνους εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα πρωταρχικά αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για αλλαγή στην κυβέρνηση και τη νίκη από το εισιτήριο της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez και πρώην προέδρου Cristina Fernandez de Kirchner στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Fitch, ένα τέτοιο σενάριο αυξάνει τους κινδύνους διακοπής από τη στρατηγική πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης του Mauricio Macri, η οποία καθοδηγείται από ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ.
Στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι στιγμής, ο Fernandez αμφισβήτησε βασικά στοιχεία της τρέχουσας στρατηγικής πολιτικής και υποστήριξε κάποια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος του ΔΝΤ, ενώ το ιστορικό της Kirchner ως πρόεδρος της περιόδου 2007-2015 δείχνει παρόμοια κλίση.
Η Fitch δεν αποκλείει τη μετατόπιση του πολιτικού προσανατολισμού της αντιπολίτευσης ή άλλων εξελίξεων που μειώνουν τους κινδύνους ασυνέπειας της πολιτικής, αλλά πιστεύει ότι η αξιοπιστία της πολιτικής και η πρόσβαση στην αγορά θα μπορούσαν να εξακριβωθούν σοβαρά λόγω των ασθενών οικονομικών συνθηκών, του υψηλού δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Fitch, τόσο η χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους όσο και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας έχουν αυξηθεί.
Παρά τις σημαντικές εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SBA του ΔΝΤ το 2019 και άλλου δανεισμού μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του έτους, θα μπορούσε να προκύψει ένα χρηματοοικονομικό κενό εάν η Αργεντινή δεν μπορέσει να προχωρήσει σε roll over των ομολόγων της, εκ των οποίων το 50% είναι αποτιμημένο σε δολάρια ΗΠΑ και τα τρία τέταρτα ωριμάζουν μέχρι το τέλος του 2019.
Οι πιέσεις χρηματοδότησης θα μπορούσαν να ενταθούν ξεκινώντας το 2020, όταν η Αργεντινή θα πρέπει να στραφεί στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, καθώς οι εκταμιεύσεις του ΔΝΤ ολοκληρώνονται.
Οι αποπληρωμές ξένων ομολόγων θα αυξηθούν από το 2021.
Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα αυξήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης και θα περιπλέξει περαιτέρω την ικανότητα χρηματοδότησης.
Οι κίνδυνοι βιωσιμότητας του χρέους έχουν επίσης αυξηθεί με την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του συναλλάγματος (σχεδόν το 80% του χρέους είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα) και μεγαλύτερο περιθώριο για επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και δημοσιονομική απόκλιση.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι στο πλαίσιο της SBA έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά η σύνθεση της προσαρμογής υπογραμμίζει τους κινδύνους ολίσθησης που αυξάνονταν ακόμη και πριν από το πρόσφατο μακροοικονομικό σοκ.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ελλείμματος έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μέσω της πραγματικής διάβρωσης των δαπανών λόγω του υψηλού πληθωρισμού (που θα καταστεί δυσκολότερο και θα μπορούσε να αναστρέψει λόγω αναδρομικής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής) και των εφάπαξ κεφαλαίων.
Οι φόροι επί των εξαγωγών δεν πληρούν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ οι ομοσπονδιακές συλλογές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζουν να μειώνονται δραστικά σε πραγματικούς όρους στα τελευταία στοιχεία για τον Ιούλιο (-8% σε ετήσια βάση) και η τάση αυτή θα μπορούσε να ενταθεί εν μέσω περαιτέρω επιδείνωσης της ανάπτυξης άποψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης