Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάτω από το 3% ο στόχος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 - Προβληματισμός στην κυβέρνηση - Σήμερα το β΄ τρίμηνο 2019

Κάτω από το 3% ο στόχος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 - Προβληματισμός στην κυβέρνηση - Σήμερα το β΄ τρίμηνο 2019
Στο ΥΠΟΙΚ θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος ο στόχος για ανάπτυξη 3%
Με τις μηχανές της γερμανικής οικονομίας να είναι έτοιμες να σβήσουν και την ευρωπαϊκή επιτροπή να έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020, η κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη για τον ρυθμό μεγέθυνσης που θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ιδιαίτερα φιλόδοξο τον στόχο για ανάπτυξη 3% το 2020, εκτιμώντας ότι η πρόβλεψη στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να κινείται σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και να μην ξεπερνά το 2,8%.
Να είναι δηλαδή, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο μεγαλύτερη από 2,5% αλλά μικρότερη από 3%.
Πολλά βέβαια θα κριθούν και από τις σημερινές 4/9 ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η οποία θα δημοσιοποιήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2019.
Η ανακοίνωση αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα, ύστερα από τον απογοητευτικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μόλις 1,3%, στο 1ο φετινό τρίμηνο. Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κάνει άλματα το επόμενο διάστημα για να πιάσει τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 2,3% το 2019 από 1,9% το 2018.
Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 εκτιμώντας ότι αυτός θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,3%.
Η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2020 παραμένει για την ώρα σταθερή στο 2,2%.
Το αρνητικό για την ελληνική οικονομία είναι ότι καλείται να κάνει την υπέρβαση σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, οπότε σε αυτή την περίπτωση έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εγχώρια ζήτηση, δηλαδή στις επενδύσεις και  την κατανάλωση.
Επομένως, διαφαίνεται πλέον μεγάλος κίνδυνος η ανάπτυξη να κινηθεί φέτος αλλά και του χρόνου σε ρηχά νερά.
Μοναδικός οργανισμός που είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξεως του 2,4%.  
Εξάλλου στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες κλιμάκια του ΔΝΤ στο πλαίσιο συλλογής στοιχείων για την σύνταξη της ετήσιας έκθεσης στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.
Η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην χώρα μας ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.
Είναι πολύ πιθανό η τεχνική αντιπροσωπεία να παραμείνει επί ελληνικού εδάφους μέχρι την έλευση των ευρωπαϊκών θεσμών στις 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο έναρξης της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα έρθουν περίπου μία εβδομάδα αργότερα στις 23 με 24 Σεπτεμβρίου.
 Στις Βρυξέλλες θέλουν η νέα αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν την αλλαγή προσώπων στην Κομισιόν. Ωστόσο όπως παραδέχονται πηγές από την ευρωζώνη το στοίχημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο διότι οι μεταμνημονιακές εκκρεμότητες είναι πολλές: τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια, ληξιπρόθεσμα κ.ά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης