Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι απώλειες στον FTSE 25 αντιστάθμισαν τα κέρδη των τραπεζών έως +3%, επιδρώντας στο ΧΑ +0,07% στις 854 μον. με αύξηση short στην ΕΤΕ

tags :
Οι απώλειες στον FTSE 25 αντιστάθμισαν τα κέρδη των τραπεζών έως +3%, επιδρώντας στο  ΧΑ +0,07% στις 854 μον. με αύξηση short στην ΕΤΕ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 850 μονάδων - Πιέσεις στον FTSE 25
(upd16)Σταθεροποιητικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 854 μονάδες, με τα κέρδη των τραπεζών έως +3% να αντισταθμίζουν τις απώλειες των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25... και κόντρα στην άνοδο των διεθνών αγορών που ανακάμπτουν μετά την πρόσφατη σημαντική υποχώρηση.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Εθνική +3,20% και Eurobank +3,02% και ακολούθησαν Πειραιώς +2,45% και Alpha Bank +1,92% ενώ με απώλειες -5,06% έκλεισε η Attica Bank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων δέχθηκε πιέσεις με την Jumbo -3,90% και Motor Oil -3,48% λόγω αδύναμων αποτελεσμάτων, ...ενώ με οριακά κέρδη έκλεισαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αύξηση των short θέσεων, καθώς το fund Marshall Wace LLP προχώρησε σε αύξηση της short θέσης της Εθνικής στο 0,62% από 0,55% προηγουμένως.
Στις διεθνείς αγορές, κέρδη +1% καταγράφει ο Dax στην Γερμανία , ο FTSE MIB στην Ιταλία +1,7% ενώ στον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώθηκε ράλι +3,81% καθώς η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο για την έκδοση πολιτών στην Κίνα, το οποίο προκάλεσε σοβαρή κοινωνική αναταραχή.
Επίσης, είχαν προεξοφληθεί τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς στο 1,9% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη το β' 3μηνο του 2019 στην Ελλάδα, έναντι του αντίστοιχου β' 3μηνου του 2018, ενώ σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019.
Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία, αν και επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξής της, θα πρέπει να κάνει άλματα το επόμενο διάστημα για να πιάσει τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 2,3% το 2019 από 1,9% το 2018.
Σήμερα (4/09/2019) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για τον διορισμό της Lagarde ως προέδρου της ΕΚΤ για μια οκταετία με την ίδια να τάσσεται υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής συνεχίζοντας την πολιτική του M.Draghi.
Επίσης, την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» ενώ θα έπρεπε ο στοχος να είναι κοντά στο 1,5%-2%, εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Στη αγορά ομολόγων, το ιταλικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 0,84% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 0,798% ενώ το ελληνικό 10ετές στο 1,58% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,52%.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ακόμη κι αν αυτό διαρκέσει δύο χρόνια.
Επιπλέον , το ελληνικό CDS βρίσκεται στις 254 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει εκτοξευτεί  στις 6340 μονάδες που υποδηλώνει χρεοκοπία 100%.
Πάντως η Fitch αναβάθμισε την Αργεντινή σε «CC» από «επιλεκτική χρεοκοπία», καθώς επικαλείται την πληρωμή των βραχυπρόθεσμων τίτλων στις 30 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
Από την άλλη, σήμα «πώλησης» σε όλες τις αναδυόμενες αγορές όπου ανήκει και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έδωσε η Citigroup εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την πορεία της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών, με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,77% και τον Γενικό Δείκτη +0,62%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης με αγορές στις τράπεζες , ειδικότερα στην Πειραιώς +3,85%..... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,82% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,21%.
Λίγο μετά τις 15:30 με πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως Motor Oil,  Jumbo ...αλλά και με τα αρχικά κέρδη των τραπεζών να έχουν περιοριστεί, o Γενικός Δείκτης κατέγραψε χαμηλό ημέρας -0,50% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κρατήθηκε στο -0,09%.
Στις δημοπρασίες, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 759,10 μονάδες με άνοδο 2,55%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,07% στις 854 μονάδες έχοντας υψηλό στις 864,21 μονάδες και χαμηλό στις 849,62 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,76 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,76 εκατ. ευρώ και όγκου 679 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 529 χιλ. τεμάχια αξίας 6,34 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,42 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800.
Η πρώτη αντίσταση παραμένει η ζώνη των 870-880 μονάδων και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 759 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 730 μονάδες και ακολουθούν οι 700, 680 και οι 650 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Στην Ελλάδα μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για το APS για τα κόκκινα δάνεια αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Bankingnews ενώ την ίδια  ακριβώς πληροφόρηση φαίνεται να  παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προς τους ξένους επενδυτές στο πλαίσιο των πολλαπλών παρουσιάσεων που πραγματοποιούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.
Από την άλλη, όπως  αναφέρουν τραπεζικές πηγές, δεν θα δημοσιευτούν τα stress tests τον Ιούλιο του 2020 που αφορούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και στις 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές
Και ενώ τα stress tests του 2020 υλοποιούνται με καλύτερους όρους από αυτά του 2018 και 2015, π.χ. ΑΕΠ και κόστος χρήματος εντούτοις στο δυσμενές σενάριο η ΕΚΤ πιθανόν να θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών γεγονός που θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια ενώ η πίεση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και χρηματιστηριακά επίσης αρνητική εξέλιξη.. 
Περί τα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα επιχειρήσουν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο προσεχές διάστημα των 12 επόμενων μηνών ενώ πρώτη και μάλλον μέσα στην τρέχουσα χρονιά το εγχείρημα θα δοκιμάσει η Alpha Bank.
Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι τράπεζες έχουν επικεντρωθεί στις εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης tier 2, αξίας  800 εκατ με επιτόκια 8,25% με 9,75% αλλά με τις αποδόσεις να υποχωρούν στην δευτερογενή αγορά έως 7,45%.
Σε ένα ευνοϊκό σενάριο οι αποδόσεις των ομολόγων tier 2 θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο 6,5% σε βάθος χρόνου.
Υπάρχουν σκέψεις σε ορισμένες τράπεζες να εκδώσουν υβριδικά tier 1 δηλαδή ανώτερης διαβάθμισης στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Πέρα από το roadshow της Goldman Sachs που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησε το συνέδριο της HSBC στο Λονδίνο που θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα το ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο οποίο μετέχουν και εταιρίες και τράπεζες ενώ στις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου διενεργείται το ετήσιο χρηματοοικονομικό  συνέδριο της BofAML που θα λάβει χώρα και πάλι στην Βρετανική πρωτεύουσα.
Τα δύο αυτά συνέδρια είναι και εκείνα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το 11ο roadshow της Golmdan Sachs με συναντήσεις μεταξύ τραπεζιτών και επενδυτών.
Στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται συνέδριο ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο από τον οίκο Autonomous
Οι τράπεζες έχουν πια  νέα δεδομένα στη φαρέτρα τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν και τελικώς να προσελκύσουν τους ξένους θεσμικούς επενδυτές ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και έκτακτες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης που προσπέρασαν τη χώρα στις τακτικές τους αξιολογήσεις.

Η επικαιρότητα

Με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» και στόχο να παρουσιάσει σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα πώς αυτό μετουσιώνεται ήδη σε απτά αποτελέσματα ανεβαίνει την Παρασκευή στην 84η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.
Το σχέδιο «ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα -μετά από χρόνια αδράνειας- σειράς μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ήδη έχουν αρχίσει να προωθούνται μεγάλες επενδύσεις, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ με πρώτη την επένδυση στο Ελληνικό, την οποία μπλόκαραν επί χρόνια οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης και ήδη υπογράφηκαν οι σχετικές ΚΥΑ.
Παράλληλα, προχώρησε η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ενώ ξεμπλοκάρονται τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική καθώς τις άδειες για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στις Σκουριές και για το μεταλλείο στην Ολυμπιάδα εξασφάλισε η Eldorado Gold από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης 3/9 ο καναδικός όμιλος.
Το απόλυτο πολιτικό θρίλερ βιώνει η Μ. Βρετανία καθώς μετά τη χθεσινή ήττα του πρωθυπουργού Boris Johnson στη Βουλή όπου η αντιπολίτευση κατάφερε να αναλάβει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και να προωθήσει νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit, πλέον το σενάριο των πρόωρων εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου φαντάζει όλο και πιο πιθανό.
O πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι έαν περάσει το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου 2019.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019, ενώ υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Κατηγόρησε τον Jeremy Corbyn ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ηγέτη των Εργατικών να απαντά ότι αυτό δεν ισχύει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις
Αύριο (5/9/2019) αναμένεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Conte (ο οποίος διεμήνυσε στον πρόεδρο, Sergio Mattarella, ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση) ανάφερε ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ενώ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών θα περάσει στον ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού
Σημειώνεται ότι το πράσινο φως στην κυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε το 79% των μελών του Κινήματος 5 Αστέρων κατά την χθεσινή ηλεκτρονική ψηφοφορία
Ακόμη και τον διπλασιασμό των δασμών στα κινεζικά προϊόντα εξετάζει ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, σύμφωνα με πηγές του CNBC, μετά και τις κινήσεις των κινεζικών αρχών να προχωρήσουν σε αντίποινα έναντι της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ο Trump συζήτησε με τους αξιωματούχους του το ενδεχόμενο να διπλασιάσει του δασμούς των κινεζικών αγαθών τον περασμένο μήνα, ειδικά όταν έμαθε στις 23 Αυγούστου ότι η Κίνα είχε επισημοποιήσει σχέδια για να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 75 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα.
Όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, ζήτησαν από πολλούς αξιωματούχους να προειδοποιήσουν τον πρόεδρο για τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια κίνηση στη χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα θετικά στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία.
Eπίσης, ράλι  καταγράφηκε στον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καθώς η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο προκάλεσε σοβαρή κοινωνική αναταραχή.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,18%%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,93% στις 2957,41 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με ισχυρά κέρδη +3,81% στις 26500 μονάδες.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς θετικά έχει επιδράσει το γεγονός ότι η  κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο για την έκδοση πολιτών στην Κίνα, το οποίο είχε προκάλεσει σοβαρή κοινωνική αναταραχή.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στη Βρετανία, καθώς μετά την χθεσινή κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Boris Johnson στη Βουλή όπου πέρασε νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit, πλέον το σενάριο των πρόωρων εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου φαντάζει όλο και πιο πιθανό.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,75% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,65%, ο S&P στο +0,75%, ο Nasdaq με κέρδη +0,95% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,67% (9,06 δολ)

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισαν Εθνική και Eurobank

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτικη δραστηριότητα..
Την μεγαλύτερα άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5490 ευρώ με άνοδο +3,20% με όγκο 1,82 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,59 ευρώ με άνοδο +1,92% με όγκο 3,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,93 ευρώ με άνοδο +2,45% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7850 ευρώ με άνοδο +3,02%  με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5920 ευρώ, αμετάβλητη και  με κεφαλαιοποίηση 710 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,45 ευρώ με πτώση -5,06%, με όγκο 1,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,72 ευρώ με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις σε Jumbo και Motor Oil.

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, ΕΛΠΕ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Αegean, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,02 με άνοδο +0,62% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ με άνοδο +0,76% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,02 ευρώ με πτώση -0,59% και αποτίμηση 701 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1250 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 493 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,46 ευρώ με άνοδο +0,75% και αποτίμηση 3,04 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,38 ευρώ με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,96 ευρώ με πτώση -121% και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με πτώση -3,48% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,00 ευρώ με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,50 ευρώ με πτώση -3,90% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,39 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,34 ευρώ με πτώση -1,84% και με κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1408 ευρώ με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1,58% το 10ετές ομόλογο – Κοντά στα ιστορικά χαμηλά Ιταλία, Γερμανία

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία όπου τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,58% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,85%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,58% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 74 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,97 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,58% και απόδοση πώλησης 0,53%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,90%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό 1,06% στις 29 Αυγούστου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% με απόδοση αγοράς 1,48% και απόδοση πώλησης 1,44%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56% με απόδοση αγοράς 1,58% και απόδοση πώλησης 1,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,35  μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,30  μονάδες βάσης και απόδοση 2,48%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 223 μονάδες βάσης από 232 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6340 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,54% ή 254 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία οι τιμές των ομολόγων βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,798% στις 3 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/9/2019 στο -0,65% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,798% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης