Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Η πίστωση 15 δισ. που πρότεινε η Γαλλία θα μπορούσε να σώσει την συμφωνία για τα πυρηνικά

Ιράν: Η πίστωση 15 δισ. που πρότεινε η Γαλλία θα μπορούσε να σώσει την συμφωνία για τα πυρηνικά
Τα 15 δισ. που πρότεινε η Γαλλία στο Ιράν ως πίστωση μπορεί να σώσουν την συμφωνία για τα πυρηνικά
Η Τεχεράνη θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της αν εν τέλει λάβει τα 15 δισ. δολάρια ως πίστωση για τις πωλήσεις πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2019.
Χθες, 3 Σεπτεμβρίου, η Γαλλία προσέφερε στο Ιράν την χορήγηση πιστωτικής γραμμής ύψους 15 δισ. δολαρίων, υπό τον όρο η Τεχεράνη να συμμορφωθεί πλήρως με τα συμφωνηθέντα για τα πυρηνικά το 2015.
Το Ιράν εμφανίζεται θετικό για αυτό, αρκεί οι ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει.
"Το Ιράν ... θα επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά μόνο αν είναι σε θέση να πουλήσει το πετρέλαιο του και να επωφεληθεί πλήρως από τα έσοδα", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi την Τετάρτη. "Η γαλλική πρόταση πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση."

Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν και πρώτο από όλα ο ίδιος ο πρόεδρος Hassan Rouhani ο οποίος έστελνε τελεσίγραφα στους Ευρωπαίους ηγέτες για την συμφωνία του 2015, λέγοντας πως η Ευρώπη έχει δύο ακόμη μήνες περιθώριο να σώσει την συμφωνία.
Ήδη το Ιράν έχει ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο, παραβιάζοντας την συμφωνία για τα πυρηνικά.
Μάλιστα ο Rouhani απείλησε ότι θα προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις, εκτός κι αν η Γαλλία πράξει γρήγορα. "Νομίζω ότι είναι απίθανο να φθάσουμε σε αποτέλεσμα με την Ευρώπη μέχρι σήμερα ή αύριο ... Η Ευρώπη θα έχει άλλους δύο μήνες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της", τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης