Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοταχώς στον γκρεμό οδεύει η οικονομία της Αργεντινής σύμφωνα με τους αναλυτές

Ολοταχώς στον γκρεμό οδεύει η οικονομία της Αργεντινής σύμφωνα με τους αναλυτές
Σε βαθύτερη ύφεση θα μπει η Αργεντινή σύμφωνα με τους αναλυτές
Η κλιμακούμενη ένταση στην Αργεντινή ωθεί τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2020, μιλώντας για τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δημοσίευσε μία μηναία έρευνα προέβλεπε ένα τοξικό μείγμα μείωσης του ΑΕΠ, άνοδο του πληθωρισμού και πτώση του peso. Στην οικονομία έχει πλέον παρατηρηθεί συρρίκνωση 2,5% το 2019. Οι τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Barclays έχουν αναθεωρήσει τα στοιχήματά τους.
Φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι ο Macri θα χάσει στις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου. Η προοπτική αυτή φοβίζει τους επενδυτές και ανάγκασε την σημερινή διοίκηση να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του χρέους, να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς και να προχωρήσει σε κεφαλαιακούς ελέγχους.
Η χώρα βρίσκεται σε κρίση εδώ και καιρό, με το peso να σημειώνει "βουτιά" έναντι του δολαρίου, μετά την ήττα Macri από τον αριστερό Fernandez στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου (11/8).
Χάρη στα μέτρα της Banco de Argentina, αυτήν την στιγμή το νόμισμα έχει σταθεροποιηθεί σχετικά. Η ισοτιμία αυτήν την στιγμή, 4/9, είναι στα 55,9 pesos ανά δολάριο ΗΠΑ.
Image
"Η Αργεντινή οδεύει προς μια πιστωτική κρίση", δήλωσε ο Marcos Buscaglia, ανώτερος συνεργάτης της επενδυτικής εταιρείας Alberdi Partners με έδρα το Μπουένος Άιρες. "Αντιμετωπίζει επίσης την απώλεια εμπιστοσύνης, τη βίαιη υποχώρηση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού".
Η εταιρεία προβλέπει μείωση κατά 2 ως 3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2020 προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 4 και 5%.

Δύσκολες οι προβλέψεις

Η απρόβλεπτη οικονομία της Αργεντινής αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Οι δημοσκοπήσεις προ των προκριματικών εκλογών μιλούσαν για μία νίκη Macri και εκεί βάσιζαν τις αναλύσεις τους οι επενδυτές. Συν τοις άλλοις, τα σχέδια του Alberto Fernandez για την οικονομία παραμένουν -σκοπίμως-ασαφή, κάτι που τρομοκρατεί τους επενδυτές.
Την περασμένη Παρασκευή, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, στο -3,2% και στο -1,6% αντίστοιχα.
"Οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες θα επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση της οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους", ανέφερε.
Ο πληθωρισμός "καλπάζει" και προβλέπεται να φτάσει μέχρι το 55% μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση που μιλούσε για 40%.
"Το μακροοικονομικό σενάριο της Αργεντινής άλλαξε τελείως από την πρώτη ψηφοφορία", πρόσθεσε. "Ο πληθωρισμός είναι σε ανοδική τροχιά και η ανάπτυξη δεν θα έρθει σύντομα", τονίζει η Daphne Wlasek, από την XP Investments. Η εταιρεία προβάλλει τώρα τον πληθωρισμό στο 60% στα τέλη του 2019 από 35% -40%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης