Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι συμμετείχαν στο δείπνο στις 4/9 με τον W. Ross (Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ) στην Αθήνα;

tags :
Ποιοι συμμετείχαν στο δείπνο στις 4/9 με τον W. Ross (Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ) στην Αθήνα;
Το δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, προς τιμή του Αμερικάνου υπουργού Εμπορίου - Παρούσα η «αφρόκρεμα» από τράπεζες, επιχειρήσεις και εφοπλιστές.
Την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις των ΗΠΑ για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την ανάγκη να αναδειχθεί η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον κλάδο της Ενέργειας, είχαν οι ελάχιστοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές οι οποίοι παραβρέθηκαν στον δείπνο, που δόθηκε το βράδυ 4 Σεπτεμβρίου 2019 προς τιμή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων υπουργών, ο κ Ross διατύπωσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας και ειδικότερα όσον αφορά στην ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.
Το παρόν έδωσε όλη η «αφρόκρεμα» του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου. Ιδιοκτήτες και managers ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστές με πολυσχιδείς δραστηριότητες και τραπεζίτες ήταν μεταξύ των 40 εκλεκτών που συνέφαγαν με τον Αμερικάνο υπουργό Ενέργειας.
Για κάποιους εξ αυτών ο W. Ross είναι γνωστός από παλιά καθώς μέσω των εταιρειών του είχε επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις.
Ο κ. Ross θα συναντηθεί σήμερα 5/9 στις 12.00 μμ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ όπως είχε υπογραμμίσει το bankingnews.gr στις 22/8 ο κ. Ross θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και παράγοντες του κλάδου ενέργειας.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία του Ross στην Αθήνα συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το fund θα ελέγχει το 30%, το Paneuropean Oil περίπου 30,3% και το ελληνικό δημόσιο 20,5%.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να πουλήσει με την παραδοχή ότι Λάτσης και το αμερικανικό fund θα ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.
Το 30% με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπολογίζεται σε 850 εκατ ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο θα αποδεχθεί να πουλήσει το 15% αλλά δίδοντας μετοχικό πλεονέκτημα στην πλευρά Λάτση;
Οι αμερικανοί πάντως πέραν των ΕΛΠΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως τις ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα ενεργειακά – στρατηγικά θέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης